Învăţământul e sub orice critică, dar a da numai în profesori mi se pare nedrept. De o vreme încoace dascălii au fost luaţi în colimator, probabil pentru a devia atenţia de la alte probleme, mult mai grave. Concluzia la care ajungi, din informaţiile puse în circulaţie de mass-media, e că profesorii cer şpăgi cu neruşinare. De asta nu le ajung banii de la buget, fiindcă sunt nişte şpăgari. Luaţi tunurile de pe profesori!
Întregul sistem e putred şi de 23 de ani politicienii nu iau niciun fel de măsuri. Niciunul dintre vajnicii noştri miniştri de resort n-a făcut nimic bun pentru învăţământ. S-a dat o lege privitoare la salariile profesorilor şi nu a aplicat-o guvernul, exact cel are de tras foloase din a fi acuzate cadrele didactice. Pentru învăţământ nu s-au alocat niciodată suficiente fonduri, oricare ar fi fost conducerea politică. În fruntea ministerului e mereu numit un politician. Şi s-a constatat că dacă spui politician, spui corupt. Hoţii strigă “hoţii!” ştim bine. Dacă încă mai are cineva dubii, ar trebui să se uite în parlament.
Cadrele didactice nu mai vor să predea, fiindcă au salarii de mizerie şi trăiesc cu frica în sân: în şcoli circulă droguri şi, în curând, vor circula şi arme. Elevii fac sex în WC-uri sau chiar pe catedră, nu numai că nu învaţă, dar sunt şi nepoliticoşi. Elevele fac parada modei, iar profesoarele nu-şi pot permite asta. Elevii au în buzunar telefoane de ultimă generaţie, spre deosebire de dascăli, care sunt trataţi cu dispreţ de cei pe care ar trebui să-i înveţe carte.
Mulţi profesori s-au lăsat de meserie şi s-au apucat de altceva, mai bănos şi mai puţin periculos şi degradant. De asta au reuşit să pătrundă printre profesori destui suplinitori neaveniţi, care fac greşeli gramaticale crase şi nu vor trece niciodată vreun examen. De asta există cadre didactice care cer în gura mare bani de la elevi, încă un motiv de dispreţ al celor din urmă. Iar cei care au rămas cu adevărat dascăli, predau cu lehamite. Aşa că hai să dăm în profesori, ei sunt de vină!
Greşit! Numai unii oameni din învăţământ sunt şpăgari. Mai grav e că superiorii lor din inspectorate şi minister se spune că ar fi şi mai şi. Iar în fruntea lor se lăfăie însuşi ministrul, un slujbaş umil al partidului care l-a propulsat în funcţie. Aici e buba, la politicieni. Hai să-i lăsăm în pace pe profesori! Ăia care au mai rămas, prigoniţi, înjuraţi şi umiliţi de toţi: elevi, părinţii acestora, mass-media şi guvern, cel care orchestrează mascarada asta.
Şi totuşi, în ciuda acestor condiţii vitrege, mai există profesori excelenţi şi elevi isteţi şi dispuşi să înveţe. La mai toate olimpiadele internaţionale şi concursurile la care participă, aceştia ne fac mândri că suntem români. Elevii noştri au fost medaliaţi la matematică, fizică, informatică, chimie, astronomie şi astrofizică, ştiinţă, geografie, biologie, lingvistică. În anul şcolar 2012-2013, ei au câştigat în total 53 de medalii de aur, 65 de medalii de argint, 48 de medalii de bronz şi 35 de menţiuni. Cinste lor şi dascălilor care i-au învăţat!
Nota bene, autorul acestor rânduri n-a fost şi nu este cadru didactic.
Când ai spus că elevii sunt nepoliticoşi…ai fost diplomat.
Adevărat, unii sunt nesimţiţi de-a binelea.
Daca stam sa ne gandim ce indura unii copii ca sa reuseasca sa ajunga la scoala si in ce conditii primesc invatatura…Dar asa e mereu, daca nu ar fi exemplele negative, nu i-am mai aprecia pe cei care fac din suflet scoala, elevi si profesori. Senzationala poza de sfarsit
ÎȚI MULȚUMESC !
Pe mine ma intristeaza putin ca din articolul meu s-a inteles oarecum altceva. Chiar si dupa ce am facut niste precizari. Din fericire cei mai multi au inteles exact mesajul.
De fapt am scris cam acelasi lucru, cu alte cuvinte. Nu era deloc o generalizare ci o mare ingrijorare. In plus, conexam textul cu ceva scris de Eminescu. In fine…
Si eu chiar am cadru didactic in familie. Deci pe mine chiar ma doare.
Eu asta înţelesesem din materialul tău. Cu altă ocazie, scrie mai pe înţelesul prostimii, să mai înţelegem şi noi, nu fi aşa subtilă! 🙂
Oricum, m-ai inspirat, ţi-am spus.
Or fi si profesori corupti, care cer si care primesc. Dar sa generalizezi? Sa-i bagi pe toti in aceeasi oala? Si eu am fost eleva si nu am dat nici macar fondul clasei, daramite cadouri scumpe profesorilor. Nici prin cap nu mi-a trecut. Si nici nu mi-a cerut nimeni nimic. Imi aduc aminte ca in liceu adoram istoria si pentru ca imi placea si profa, intr-o zi i-am oferit, asa tam-nesam, din senin, un buchet de flori. Un singur gest in 12 ani…
Ah, era sa uit. Suplinitor nu inseamna persoana care nu a trecut examenul. E tocmai invers, exista titulari care nu au dat niciodata examen(doar pe baza unui dosar).Suplinitorii sunt obligati sa sustina anual examenul de titularizare/suplinire. Unii iau si 8 si 9 sau chiar 10…doar ca nu sunt posturi. Daca nu se scot posturi, poti lua si 20 ca tot nu te titularizezi si ramai suplinitor. Si posturi titularizabile nu se scot! Cred ca tu te referi la posturile ramase in mediul rural si care sunt ocupate de absolventi de liceu sau de profesori de alta specialitate.
Problema e ca cele mai multe opinii sunt exprimate in necunostinta de cauza de cei care nu au habar de ceea ce se intampla in scoli. Pentru ca nu mai au contat cu ele. Iar ce vad la tv sau ce povestesc elevii…
Sa fim seriosi, in Romania nu sunt doar scoli de fitze cum isi imagineaza cei care au luat cu asalt fb-ul si blogurile oripilati de ceea ce au vazut la scoala 10 ca pretind profesorii de la bietii elevi.
Da, Nice, ştiu că posturile sunt puţine şi că suplinitorii trebuie să ia minim 8 la examen, dar în mediul rural e durere. Am rude şi prieteni în învăţământ. Pe de altă parte, profesorii sunt puşi de director să strângă bani pentru paznici, pentru fondul clasei sau al şcolii, nicidecum pentru ei. Şi nu e iniţiativa lor. Dar se popularizează cazurile izolate, în care vreun cadru didactic e corupt sau calcă pe bec cumva. Numai din salariu, profesorii nu fac faţă. Trebuie să dea meditaţii. Dar, într-adevăr, pentru a nu exista suspiciuni şi tentaţii, ar trebui să n-aibă permisiunea de a-şi medita contra cost propriii elevi. Iar banii din meditaţii trebuie declaraţi şi impozitaţi! O prostie nemărginită!
Una dintre probleme este ca toti suntem vinovati de ceea ce se intampla in tara, iar cea mai grava problema este ca nu doar invatamantul sufera, ci absolut toate domeniile.
Just. Vina cea mai mare este că ne prezentăm la urne, ca să validăm jaful care va urma. Dacă nu ne-am prezenta niciunul la alegeri, mă întreb ce s-ar întâmpla. S-ar vota între ei, politicienii şi familiile lor…
Parerea mea e ca vina vina nu o poarta doar cei de la conducere care sub-finanteaza invatamantul. Jalea mare din clase este din cauza parintilor si in special a copiilor. Copiii s-au trezit ca au drepturi dar n-au studiat in viata lor legislatia si fac pe zmeii in fata profesorilor. Parintii sunt de vina pentru ca ii cocolosesc pe-astia mici de zici ca-s bibelouri.
Una peste alta, daca tabloidele n-ar mai prezenta minunatele cazuri in care elevii fac sex peste tot, cand pot si cu cine pot, ca iepurii, sau ca elevii fac wrestling cu profesorii sau cu alti oameni ce fac parte din personalul scolii, aceste fenomene s-ar limita putin.
Daca parintii ar pune cureaua pe-astia micii iar paznicii si-ar face datoria ca la carte, sa vezi ce cuminti s-ar face copiii (toti).
Tin minte ca pe vremea cand eram eu la scoala, pe langa paznici mai aveam si niste politisti (2 la numar) care nu se sfiau sa-ti dea amenda, sa-ti cheme parintii la scoala si sa ceara directorului exmatricularea. Noi nu ne plangeam in niciun fel pentru ca ne era bine, eram in siguranta iar cazurile de violenta la scoala sau in imprejurimile scolii erau extrem de rare.
Păi în această democraţie clamată dar de neatins, copiii îşi pot turna părinţii, dacă sunt luaţi de urechi, iar cei din urmă pot fi amendaţi pentru “rele tratamente aplicate minorilor”, ba chiar i se pot lua copiii de sub tutelă. Ajungem şi noi ca în Suedia (numai la prostii de genul ăsta). Ai văzut cum li s-au luat unor români copiii de acasă, fiindcă unul dintre ei a spus că-l bate ta-su…