Lunea, la revenirea la serviciu, parcă suntem obosiţi, deşi am avut două zile libere şi, poate, în weekend ne-am deconectat. Ei bine, oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce simţeam de multă vreme, şi anume faptul că weekend-ul e prea scurt. Pentru a fi productivi, trebuie să fim odihniţi şi muncim mai eficient dacă weekend-ul e de trei zile.
Ştim că de regulă nu suntem productivi la începutul săptămânii. Încă din seara zilei de duminică ne gândim cu deznădejde că a doua zi reîncepem serviciul. Desigur, intuim un fapt demonstrat de un grup de cerecetători care au efectuat recent studii ale somnului şi au demonstrat că o săptămână de lucru mai scurtă ar trebui să fie un obicei şi nu doar câte o excepţie fericită.
Astfel, s-a constatat că săptămâna de lucru de cinci zile nu-i benefică nici pentru angajatori, nici pentru angajaţi. Acest lucru a făcut ca aproape 43% dintre firmele din Statele Unite să propună un program de lucru redus unora dintre salariaţii lor, mai ales celor care lucrează aproape fără întrerupere la calculator. Toată lumea are de câştigat după o săptămână formată din numai patru zile lucrătoare.
Actualul program cu cinci zile lucrătoare pe săptămână are efecte nocive în primul rând asupra ininimii lucrătorilor. Nici nu-i o noutate, medicii atrăgând atenţia asupra acestui fapt de câteva decenii. Dar abia în urmă cu o lună, revista The Lancet a publicat un amplu studiu care arată legătura directă dintre bolile cardiace şi munca în exces la 600.000 de bărbaţi şi femei din Australia, Europa şi Statele Unite.
Rezultatele au demonstrat că persoanele care lucrau cele mai multe ore (de la 55 de ore pe săptămână în sus) prezentau un risc cu 33% mai mare să sufere un AVC decât cele care munceau până în 40 de ore săptămânal. Diabetul de tip 2 afectează cu 30% mai mult lucrătorii manuali cu un program lung de lucru decât pe cei care efectuează aceeaşi muncă, dar lucrează mai puţin de 40 de ore pe săptămână.
Şi somnul e important. Cine lucrează mai puţin doarme mai mult. Persoanele care lucrează până în 40 de ore săptămânal adorm mai repede decât cele care au de la 55 ore de lucru pe săptămână în sus, fapt dovedit încă din 2009 de un studiu efectuat pe 10.000 de salariaţi. În plus, cei care adorm mai repede şi dorm mai mult se şi trezesc mai uşor şi cu mintea mai ageră. Un program de lucru lung lasă prea puţin timp pentru destindere. Relaxarea e esenţială în prevenirea insomniei.
S-a mai concluzionat că oboseala acumulată în timpul unei săptămâni cu cinci zile de lucru poate provoca şi mai multe certuri cu colegii şi alte persoane apropiate. O săptămână de lucru cu trei zile libere ar elimina şi astfel de neplăceri. Şi scăderea numărului de ore lucrătoare pe zi e o soluţie pentru ca lucrătorii să fie mai fericiţi, aşa cum arătam într-un alt articol.
Paradoxal, lucrătorii sunt mai eficienţi dacă lucrează mai puţin! Nici aceasta nu-i o noutate. În secolul al XIX-lea, când sindicatele au impus ca salariaţii să nu lucreze mai mult de zece ore pe zi (şi apoi opt), patronii uzinelor au fost surprinşi să constate că producţia a crescut şi că numărul accidentelor de muncă a scăzut.
Nu ştiu câţi patroni vor citi aceste rânduri şi câţi dintre ei vor arăta că au înţeles ceva, scurtând programul săptămânal de lucru. Deocamdată e la modă câte un heirup de 10-12 ore de muncă zilnic…
Sursa: aici
Da, sunt convins ca productivitatea ar creste ff mult plus ar exista si mai multe locuri de munca daca lumea ar lucra asa cam 30 ore pe saptamana insa aceasta lume, asa ca angajat al altcuiva, ar trebui atunci sa accepte un salariu mai mic plus sa renunte la anumite beneficii, pt ca salariul nu depinde numai de productivitate ci tine si de alte chestii, plus salarii mai mici ar scadea puterea de cumparare, ar avea repercursiuni mai mari macroeconomice ff dificil de corectat, si si asa zona Euro (de fapt si a dolarului), sunt cam pe cant referitor la pensii, sanatate, etc. Plus cheltuielile sanitare nu vor scadea decat pe termen ff vag si lung daca scad diabetul si bolile vasculare. Sunt sigur ca exista multe propuneri si calcule in curs legate de multe economii nationale si regionale, insa efectiv nu cred ca ar exista vreun guvern care sa isi asume raspunderea consecintelor reducerii saptamanii de lucru asa la nivel oficial mai larg. Desigur ca in plan restrans asa cu un mic patron cu maxim 50 de angajati, o firma isi poate propune sa experimenteze cu diverse oferte, insa exista diferente cand un om lucreaza pt alt om sau cand lucreaza pt o organizatie sau corporatie mai abstracta sau doar pt sine. Plus cati free lanceri de ex care ar lucra in sistem Uber sau chiar ca vanzatori asa de gen cvasi-taraba pe eBay sau Amazon Marketplace, cati din acestia chiar contribuie ff riguros bugetar. Am remarcat in ultima vreme ca articolele economice au inceput sa tina cont chiar ff serios de piata neagra. Am citit chiar ca de ex in UE tara cu piata neagra cea mai mare si dinamica plus semnificativa asa la nivel chiar national, recunoscuta si luata in calcul chiar de banci si guvern in ultima vreme, este Germania.
S-ar putea ca temerile tale să fie justificate, dar gândeşte-te că în România sunt multe firme care lucrează 6 zile pe săptămână şi de multe ori se lucrează şi peste program.