Uneori, se iveşte posibilitatea de a ocupa un loc de muncă atractiv, datorită unui salariu mai bun decât la serviciul actual. Specialiştii în resurse umane te sfătuiesc să nu accepţi orice job bine plătit. Ar trebui să te întrebi dacă acel post ţi se potriveşte din toate punctele de vedere, dacă vei lucra cu plăcere şi dacă ţi l-ai păstra pe termen nedefinit. Schimbarea locului de muncă presupune asumarea unor riscuri la care s-ar putea să nu te fi gândit.
Ştii bine, astăzi e foarte problematic să-ţi găseşti un loc de muncă. Aşa cum am mai spus, ar fi bine să accepţi orice job, chiar mai prost plătit, fiindcă ai facturi de achitat. Totuşi, vei fi mereu în căutarea unui alt serviciu, mai bine remunerat, în concordanţă cu pregătirea ta. Ar fi recomandabilă prudenţa, înainte de a-ţi părăsi actualul loc de muncă. Studiază bine oferta şi ţine cont de sfaturile experţilor.
Nu mai ai libertate de acţiune. Să presupunem că la vechiul tău serviciu exista posibilitatea de a pleca mai devreme sau să ajungi mai târziu. De asemenea, nu se făcea gaură în cer dacă o dată la nu ştiu cât timp se ivea o urgenţă în viaţa ta şi nu putei veni la serviciu. Recuperai ziua pierdută sau ţi se tăia o zi din concediul de odihnă. S-ar prea putea ca la noul loc de muncă să nu existe această flexibilitate a programului tău şi, la un moment dat, acest lucru să-ţi afecteze viaţa de familie şi îndatoririle sociale.
Trebuie să lucrezi mult în afara programului. Dacă ai foarte multe sarcini de rezolvat, cum e normal, întrucâtva, în condiţiile în care şi câştigul e mare, va trebui să munceşti peste cele opt ore zilnice normale, ba chiar şi în zilele care ar fi trebuit să fie libere, de exemplu, duminica. La acelaşi rezultat se poate ajunge şi dacă schema posturilor este subdimensionată.
După o vreme, vei ajunge la epuizare fizică şi psihică, iar sănătatea ta va avea de suferit. În cele din urmă, vei renunţa de bună voie la acel job şi vei căuta un altul, mai puţin solicitant. Înainte de a accepta jobul acela atât de atrăgător, trebuie să afli detaliat care vor fi sarcinile tale de serviciu. Desigur, ar fi perfect dacă ai şti şi cine îţi va fi şef direct, dar şi ce colegi şi subalterni vei avea.
Există ţinte care nu pot fi atinse. Desigur, salariul e foarte bun, de la premisa asta am pornit. Dar s-ar putea ca obiectivele impuse să fie de neatins. În ochii superiorilor, tu vei fi de vină, nu-i aşa? Asta poate duce la diminuarea salariului negociat inţial, amendă, sau chiar pierderea locului de muncă.
Noua firmă e instabilă financiar. Cel mai indicat este ca, înainte de accepta noul loc de muncă, să faci săpături temeinice, pentru a afla cum stă angajatorul din punct de vedere financiar. Trebuie să evaluezi riscul ca noua firmă să dea faliment sau să intre în insolvenţă, pentru a nu fi nevoit să-ţi cauţi curând un alt job.
Noul angajator face dese concedieri. Ştii foarte bine că nou-veniţii sunt primii plecaţi. Instabilitatea personalului ar trebui să te îngrijoreze. Dacă observi indicii că noua firmă se restructurează, există realul pericol de a-ţi pierde repede serviciul.
Te plafonezi profesional. Se poate întâmpla ca noul tău job să nu-ţi ofere nicio posibilitate de avansare pe scară ierarhică într-un timp rezonabil, iar avantajele unei remunerări mai bune se vor topi. În cazul în care nu te poţi dezvolta pe linie profesională, învăţând lucruri noi, foarte probabil, salariul tău nu se va mări nicicând.
Ai un şef imposibil. Bineînţeles, din cauza relaţiilor tensionate cu şeful direct, vei avea netrai în fiecare zi la locul de muncă. Şi, dacă superiorul tău îţi va impune sarcini absurde ori dacă va avea izbucniri necontrolate, vei regreta că ţi-ai părăsit vechiul serviciu şi te-ai lăsat atras de mirajul banilor. Nu toți șefii au făcut un curs de motivare a angajaților și se va simți frustrat când subaltenii mai greșesc uneori.
Devii invizibil pe piaţa muncii. Trebuie să cântăreşti bine avantajele şi dezavantajele noului job. Dacă eşti o persoană tânără, ar fi bine să vezi dacă ai şanse să devii foarte bun în munca ta căpătând experienţă şi dacă există posibilitatea să afle asta şi alţi angajatori. Dacă jobul acela tentant presupune să fii închis într-un birou, cu un calculator şi un vraf de hârţoage în faţă, nu te va vedea nimeni.
Ar fi bine ca acest serviciu să-ţi ofere şansa de a cunoaşte cât mai mulţi oameni. Dacă eşti vizibil, îţi poţi face noi relaţii şi prieteni, ceea ce ar fi foarte bine pentru dezvoltarea carierei tale în viitor, când vei fi un specialist în munca ta. Atunci există posibilitatea să fii “vânat” de firme importante.
În final, ceea ce le-a scăpat specialiştilor în resurse umane, dar e bine să ştii, este faptul că schimbarea jobului presupune o încărcătură enormă pe plan psihic şi emoţional. Pe aşa-zisa scară a stresului, angajarea într-un nou loc de muncă se situează pe treapta cea mai de sus, ceea ce e echivalent, de exemplu, cu pierderea cuiva foarte drag.
Super articol! Ultima chestie m-a atins la coracon. Invizibil pe piata muncii, cat de adevarat pt multi.
Mă bucur că ai apreciat ce am scris.