M-am uitat în jurul meu, atât în propria mea locuinţă, cât şi în exterior. Am văzut că piatra naturală e utilizată peste tot. În bucătărie, blatul e din granit, podeaua, din marmură, în afară de dormitoare şi living, în exterior, un scuar are andezit şi travertin, bordurile şi piatra pietruită sunt din granit, unele clădiri au suprafeţele exterioare placate cu piatră naturală nu ştiu de care etc. Cred că nu există domeniu în care să nu folosim piatră naturală.
Pietrele naturale sunt roci ornamentale şi vi le voi prezenta în cele ce urmează.
Marmura pare a fi materialul cel mai apreciat pentru multiplele sale variante de culoare şi modalităţi de utilizare: sculpturi, mozaicuri, pardoseli şi placaje verticale, elemente de arhitectură, edificii etc. E folosită în toate oraşele lumii, în marile spaţii publice: pieţe, clădiri, edificii publice şi private, cum ar fi bănci, restaurante, hoteluri, aeroporturi, gări, baruri, sedii de instituţii etc.
Granitul este un material aproape la fel de folosit ca şi marmura, fiindcă există o multitudine de variante de culoare şi are caracteristici de rezistenţă cu totul deosebite la uzură. Sunt peste 500 de tipuri de granit, care pot fi folosite, practic, în orice domeniu:
– pardoseli exterioare şi interioare, chiar cu trafic extrem;
– placaje verticale la interior şi exterior;
– pietre de pavat de diverse dimensiuni;
– trepte, contratrepte, balustrade, ancadramente, şeminee;
– pardoseli exterioare carosabile, chiar şi pentru trafic greu, din borduri, lespezi etc. cu suprafaţă antiderapantă, lisă sau lucioasă;
– blaturi de bucătărie, chiuvete, mese, baruri etc.
Andezitul este un material foarte rezistent la trafic şi la factorii atmosferici. Este disponibil în multe variantele coloristice şi are caracteristici mecanice, fizice şi chimice de excepţie, pretându-se la o gamă largă de lucrări exterioare:
– placaje şi pardoseli (de la sablate la lustruite);
– borduri şi dale pentru trafic pietonal mediu şi greu;
– trepte, ancadramente etc.
Travertinul are caracteristici mecanice, fizice şi chimice de invidiat, uneori chiar superioare marmurelor. Travertinul:
– e disponibil în multe game de culoare şi nuanţă, în cantităţi şi dimensiuni comparabile cu granitul şi marmura;
– are o excelentă rezistenţă la compresiune şi alte solicitări mecanice, precum şi la factorii atmosferici.
Nici acesta nu are limite de utilizare: pardoseli şi placaje la interior şi exterior, terase, scuaruri, faţade, trepte, coloane, ancadramente, alei etc. Aspectul şi gama coloristică sunt foarte variate, iar prelucrarea suprafeţei poate fi lucioasă ori mată, cu sau fără chituire prealabilă.
Calcare, gresii, porfido, gneiss sunt roci ornamentale cu duritate mai mai mare sau mai mică, acestea, de obicei, nedevenind lucioase în urma prelucrării. Fiind cele mai la îndemână, sunt şi cele mai folosite.
Ele atrag, având parcă o anumită căldură proprie, de care ne simţim apropiaţi. Desigur, pentru trafic greu n-o să utilizăm nişte calcare poroase, cu rezistenţă mică, ci porfido, gneiss, andezit şi, desigur, granit. Folosirea acestor roci nu are limite: zidării, placări interioare şi exterioare, elemente arhitecturale etc., oriunde dorim ceva estetic şi prietenos.
Toată piatra naturală pe care v-am prezentat-o în mare ar merita mult mai mult spaţiu de expunere. Însă cu această ocazie am dorit doar să vă faceţi idee asupra faptului că nu există domenii în care să nu avem nevoie de roci ornamentale. Ele pot fi procurate din România şi din străinătate. Trebuie doar să vedem care ne atrag mai mult, astfel încât să îmbinăm utilul cu plăcutul.