În fiecare zi primesc fel şi fel de e-mailuri în inbox, aşa cum e normal, de altfel. Tot aici primesc şi mesaje tip newsletter software, adică înştiinţări despre un anumit subiect, care se distribuie regulat. Eu am fost de acord să le primesc şi pot să cer oricând să nu-mi mai fie trimise.
Până să-mi deschid şi eu un blog, ca tot omul, primeam şi câteva spam-uri în fiecare zi. Dădeam două click-uri şi le ştergeam pe toate dintr-o lovitură. Nu-mi plac spam-urile fiindcă sunt numai bălării în ele.
De fapt, erau numai lucruri care nu mă interesau. Dar, de când cu nou-născutul meu blog, spam-urile sunt mult mai numeroase decât mesajele din inbox, indiferent dacă acestea sunt sau nu de tip newsletter software.
M-am documentat şi am aflat că termenul de spam a fost folosit prima dată în Statele Unite, ca prescurtare pentru non – Solicited Pornography and Marketing Acted. Într-o altă definiţie, spamul înseamnă trimiterea masivă şi adesea repetată a mesajelor electronice nesolicitate, către persoane cu care expeditorul n-a avut contact niciodată şi a căror adresă electronică a fost obţinută pe căi ilegale.
Deci spammerul, persoana care trimite mesaje nesolicitate, are nevoie de o listă de adrese e-mail. Cine sunt spammerii? Aceştia pot fi vânzătorii unor produse sau servicii (dintre care unele sunt ilegale); vânzătorii de produse informatice la preţ preferenţial, dar cu licenţă piratată; persoanele care urmăresc să obţină fraudulos datele bancare ale utilizatorilor; cei care testează posibile adrese e-mail, pentru a le verifica valabilitatea. Apoi aceştia le vând altor spammeri.
Asta am găsit despre spammeri, nişte oameni cu care nu vreau să am de-a face. Şi totuşi, în spam găsesc foarte mulţi bloggeri care îşi trimit materialele în blogosferă. Ori, cu aceştia vreau să am de-a face, ca şi cu mesajele de tip newsletter din inbox. Mai mult, eu însumi trimit spamuri fără să vreau, atunci când folosesc facebook-ul.
Acum am şi eu o întrebare: ce putem face astfel încât să nu mai trimitem spam-uri, utilzând, totuşi, facebook-ul?
Te referi la link-urile noilor articole lasate de noi in diferite grupuri de pe facebook? Eu le consider promovare, nu spam. 😀 😛
Chiar promovare sunt, ai dreptate.
Mă întrebam doar dacă promovarea
se poate face numai prin spamuri pe FB.
Si pe twitter. 😀 Pe retele de socializare in general. Dar cu ce te incurca? Sunt niste biete link-uri…poti sa le ignori.
Nu că m-ar încurca,
dar e sub demnitatea lor să fie printre spamuri!
Oricum, poti sa-ti setezi Facebook-ul sa nu-ti trimita mailuri sau chiar sa nu mai primesti notificari pe FB cu linkurile celor care se promoveaza.
Subscriu! E doar la latitunea ta. 🙂 Te poti lipsi de notificari, de e-mail-uri si de ceea ce vezi in Feed.
Toate aceste retele de socializare sunt SI considerate si o modalitate buna de a te promova. Si eu fac asta si o fac intens! Ce nu e de folos unora pentru altii este.
Spam e cel pe care il faci nesimtit pe diferite bloguri, forumuri,intr-un mod “palmat” si fara sens!
Ai dreptate!
Am dreptate fara un *si pe acolo care e in plus! 🙂
S-a înţeles ideea.
Niciodată nu mi-am pus problema să nu mai primesc spamuri.
Dar mi se pare absurd să se ducă direct în spam un mesaj,
fără să fie solicitat anume acest lucru, tocmai pentru că
spamurile, prin definiţie, nu sunt dorite.
Dacă tehnic nu se poate altfel, asta e.
Dacă toate reţelele de socialzare practică acest lucru, înseamnă că trebuie să-mi revizuiesc percepţia despre spam.
Am dezactivat notificarile de pe facebook si asa nu mai primesc toate instintarile.
Nu ştiu dacă-i bine, Petre. Te mulţumeşte acest lucru?
Aş fi vrut o soluţie care să împace şi capra, şi varza, dar din câte văd, nu există.
Si eu am dezactivat notificarile de la FB, ca primisem in primele luni cateva zeci de mii :)) Acum nu mai primesc nimic. Decat ceea ce am dorit eu.
Nu stiu ce primesti tu dar la mine e OK.
Deci se poate!