Vigilenţa oficialităţilor de la toate nivelurile pentru ca profesorii să nu primească mită a depăşit limitele normalităţii. Mai curând, putem spune că oficialii au devenit de-a dreptul paranoici. Nu m-ar mira să aud că deschiderea anilor şcolari se va suspenda, de teamă ca nu cumva şpăgarii din sistemul de învăţământ să nu beneficieze de foloase necuvenite, vezi bine, ilicite, cum ar fi păcătoasele buchete de flori. Ar fi o iniţiativă tovărăşească de toată lauda, care ar trebui remarcată şi răsplătită pe măsură. Încet, încet, dar implacabil, paranoia cuprinde România întreagă.
Cu puţin timp în urmă, scriam să se ia tunurile de pe profesori, fiindcă nu ei sunt marii corupţi ai ţării. Nu susţin că nu avem corupţii noştri, e de ajuns să ne uităm în parlament. În România nu ducem lipsă de nimic: nici de taxe şi impozite aberante, nici de sărăcie lucie, nici de creşterea continuă a numărului de şomeri, nici de decizii idioate luate de politicieni, dar exclusiv în propriul lor interes etc. Ba dimpotrivă, avem cu ce ne mândri, datorită lăudatului nostru parlament, acţiunile lui făcând vâlvă în lumea largă.
Îți mulţumim ţie, partid! Ce ne făceam fără tine? Viaţa noastră ar fi fost ternă şi fără speranţă. Îţi mulţumim că exişti, iubit partid! Cum care partid? Oricare! Toate sunt minunate, iar în rândurile lor găsim destui oameni corupţi, care ne îndeamnă să-i alegem, pentru a putea deveni marii corupţi ai României. Nu ştiu cum i-am putea vota pe toţi, fiindcă sunt la fel de competenţi în şmenuri şi şmecherii legale, fiindcă ei fac legile. Ah, nu ştiu pe cine să alegem!
Totuşi, am speranţa că graţie paranoiei oficialităţilor, ne vom descurca la alegeri. Cei mai paranoici vor câştiga sufragiile noastre. Aceştia ne vor conduce la fel ca de 24 de ani încoace, dacă nu şi mai şi. Adevărul e că nu-i suficient să fii corupt şi incompetent. Trebuie să străluceşti prin paranoia. Aşa de exemplu, viitorul ministru al Învăţământului ar trebui numit un inspector şcolar moldovean. Am văzut atâtea prostii făcute prin şcolile din judeţele moldave, încât oficialităţile locale merită cu prisosinţă un astfel de post.
Prin acele părţi oficialii au iniţiative care ar trebui generalizate la nivel de ţară. Iată un citat din presă: Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui au decis să interzică desfăşurarea unor serbări de 8 martie în cele 344 de grădiniţe din judeţ, la care învaţă 13.740 de copii, pentru a se evita astfel oferirea de cadouri educatoarelor, aşa cum s-ar fi întâmplat în ceilalţi ani.
Ei bine, inspectorul care a propus idioţenia asta merită să fie ministru al Învăţământului. Iar dacă postul e deja promis altcuiva, să i se dea portofoliul Apărării sau al Finanţelor. Ori al Sănătăţii sau al Agriculturii, că-i la fel de incompetent pe orice post. Am văzut foarte bine că premierul, oricare ar fi fost el, nu şi-a pus problema competenţei. Ar fi fost un detaliu minor. Trebuia numit ministru musai un anumit personaj, membru al unui anumit partid care l-a propulsat. Uite aşa e ajunge un inginer, ministru al Sănătăţii, de exemplu.
Iniţiativa acestui brav luptător împotriva coruperii cadrelor didactice trebuie extinsă. În alţi ani, poliţiştii de la Circulaţie împărţeau flori şoferiţelor de 8 martie, pentru a-şi spăla din păcatele trecute şi viitoare. Ei bine, nu! Stimate doamne de la volan, v-aţi lins pe bot. Să terminăm cu acest obicei retrograd, fiindcă vă nărăviţi! Darea şi primirea unei flori, desigur, trebuie pedepsite de lege. Constituie oferirea şi acceptarea unui bun necuvenit, vezi bine.
La fel, nici anii şcolari nu vor mai beneficia de deschidere cu flori, ca să nu comitem fapte de corupţie. Bineînţeles, nici şefii de stat veniţi în vizită în România nu vor mai fi întâmpinaţi cu pâine şi sare: asta-i dare şi luare de mită, ori legea e aceeaşi pentru toţi, pasămite. Putem fi liniştiţi, stimaţi domni. Avem motive să nu le facem cadouri de Ziua Femeii iubitelor noastre: darea şi primirea de mită se pedepsesc foarte aspru…
Prima mita a fost oferita de Eva lui Adam. Nu stiu daca a fost de Dragobete sau 8 Martie Cred ca nici Ministerul Plagiaturii nu stie
Deci de acolo ni se trage, nu de la un vasluian…
🙂 Orice este posibil.
Din poza de jos, se vede clar cum regina Angliei ia mită, dar n-a fost arestată.
Aşa se numeşte acum o floare?! Mită?! Înseamnă că aleşii nostri care obişnuiesc să ceară bani…sunt curaţi ca lacrima. Dacă primeau vreun buchet de garoafe poate meritau să fie în atenţia DNA-ului, dar aşa pt. o sumă amărâtă de bani…
Mă ridic în picioare şi aplaud acest articol cu toată bucuria de a-i vedea ridiculizaţi pe nemernicii care nu mai încetează să-şi arate muşchii, “singurelor persoane vinovate de situaţia dezastroasă din România” : cadrele didactice!! A , pardon, şi medicii! !
Nu le-ar fi ruşine , analfabeţi ce sunt!
Aura, bine ai revenit!
Şi preoţii, uneori şi poliţiştii…
Si eu apreciez articolul tau, cu un mic amendament, daca imi este permis, este foarte frumos cand oferi cuiva un buchet de flori, pentru ca vrei sa-i arati cat de mult il simpatizezi sau il respecti, chiar nu mi se pare mita sau coruptie, insa cand oferi de 1 sau 8 martie un cadou consistent, o bratara de aur, un lantisor, un parfum Chanel de aproape 500 de lei, cum se numeste? Eu cred ca nu se teme nimeni ca profesorii ar putea primi zambile si ghiocei, doar ca generozitatea parintilor nu se opreste aici.
Hai sa te intreb, cum e cand la sfarsit de semestru, de 1 sau 8 martie, profesorii trebuie sa cheme taxiul pentru ca nu mai pot cara singuri sarsanalele pline de cadouri scumpe? Profesorii si invatatorii, evident. Nu e o imagine cam jalnica? Mi-e greu sa cred ca ii acuza cineva pe cei care se intorc acasa cu un buchet de viorele…
Mie imi este greu sa cred ca cineva care a primit aur sau alt cadou scump isi poate mentine obiectivitatea…
Nimeni nu te contrazice, dar să interzici serbările prilejuite de Ziua Femeii mi se pare o mare gogomănie.
Stati linistiti ca ce seamana fiecare, aia culege mai devreme sau mai tarziu … fie ele roade bune sau rele.
Politicienii rod bine, precum hârciogii…
Va rog, eu nu sunt profesor, dar ce, daca mie mi-ar place un profesor, si mi-aplacut de destui, si as dori eu asa din sufletul meu sa ii ofer o bratara de aur, si sunt si un elev bogat, ce, nu am voie ?! Eu apreciez profesorii ff mult, si nu ii pun de loc in aceeasi categorie cu medicii, care pt mine trebuie sa fie ff austeri si modesti, altfel nu ii pot respecta. Insa un profesor mie mi se pare asa mai romantic, pt ca il asociez cu un om invatat care se dedica educarii unei loaze ca mine, si asa m-as simti chiar ff bine sa ofer cadouri scumpe unui profesor de-al meu, dar nu casa-mi dea nota mare, ci doar asa tocmai pt ca il apreciez asa de mult si deja stiu cae just si impartial,si nu osa-mi dea nota mare doar pt ca-i dau un cadou, ci o sa-mi dea nota pe care o merit, asa cum de altfel au facut-o majoritatea profesorilor mei, cu o singura exceptie, cand am copiat cuvant cu cuvant din carte si am primit nota 8, pe cand colegul meu care a copiat si el din aceeasi carte a luat nota 10…asa ceva mi s=a parut ff strigator la cer atunci cand s-a intamplat ! Si acum tin minte cat de ravasit am fost fata de o asemenea injustitie, m-am vaitat chiar si lui mama ! Si totusi, zau, TOT nu am dat vina pe profesor in sens sa imi doresc sa nu ii mai ofer cadouri, dar m-am gandit ca o fi fost bolnav sau momentan temporar indispus, neatent, ceva de genul asta.
Dar eu as dori sa ofer numai bratari de aur si parfumuri scumpe tuturor profesorilor mei incontinuu, mai ales ca efectiv i-am vazut cu ochii mei cat de seriosi si constiinciosi erau, chinuindu-se cu elevi ca mine sau chiar mai rau decat mine.
Rudolph, felul în care îi vezi pe profesori te onorează, deşi îi cam idealizezi. Sunt oameni ca şi noi, cu defecte şi calităţi. Personal n-aş avea nimic împotrivă ca unui profesor să-i faci cadouri scumpe, în cele din urmă, e o opţiune personală, dar cred că acesta n-ar trebui să le primească. Din afară privind, acest gest, darea şi primirea de cadouri scumpe, seamănă cu cumpărarea profesorului. De aceea spun că ar trebui să refuze cadourile scumpe, pentru că, în caz contrar, s-ar compromite. De altfel, unii dintre ei chiar ar vedea în asta o încercare de mituire şi s-ar supăra. Însă, desigur, o floare, nu poate fi considerată mită, cu toate că mă aştept la orice din partea oficialităţilor. Dar de Ziua Femeii să-i dăruieşti o floare unei profesoare nu-i nimic rău, ci un gest de preţuire. Tot ce este în plus strică imaginea celui care oferă, dar şi a cadrului didactic care acceptă.
Poti sa faci cadouri cui vrei tu. Problema este ca vorbesti de ,,profesor ,, si un cadou pentru o activitate pentru care el este platit. Daca ii faci un cadou lui xxxxescu persoana fizica este alta. Daca proful iti pretinde bani pentru o nota este alta fapta. Poti sa dai si sa primesti cadouri legal. Atat cel care da cat si cel care primeste nu cunosc legea si se expun la ilegalitati. Nu te poti apuca de furat fara documentare ca devii gainar
Stati putin, noi vorbim aici de cadouri in sensul bun al cuvantului sau de mita? pentru ca lucrurile sunt totalmente diferite… pot sa fac un cadou oricarei persoane, fie profesor, fie politist, fie medic…dar daca daca ofer ceva cuiva si astept un contraserviciu, atunci e MITA, si trebuie pedepsita.
E adevărat, dar nu contează intenţiile şi aşteptările tale. Din afară, gestul tău poate fi interpretat drept mită sau măcar de încercare de a mitui persoana care primeşte darul tău. Nici măcar ce gândeşte cel care acceptă cadoul nu contează. Aşa că, cel mai bine e să te abţii.
Ai dreptate…la naiba, in ce lume traim…