N-o să vă spun nimic despre predicţiile apocaliptice, ci o să enumăr alte aberaţii: omul nu va zbura niciodată, becul, televizorul şi automobilele nu vor avea căutare, petrolul e absolut inutil, nimeni nu va dori un calculator şi alte prostii. Astăzi, unele profeţii ni se par pe cât de hazlii, pe atât de absurde, deși cei care le-au formulat treceau drept foarte competenţi.
Care Shakespeare?
În anul 1814, lordul Byron afirma cu emfază că, o dată şi o dată, “steaua acestui William Shakespeare, cu siguranţă, se va stinge”. Byron nu era un oarecare, ci unul dintre cei mai mari poeţi romantici englezi, însă previziunea lui nu s-a împlinit, ba dimpotrivă, Shakespeare a fost mai prolific şi a ajuns mai vestit decât el.
Petrolul n-are nicio valoare
Acum 200 de ani, cercetătorii ruşi de la Academia Naţională de Ştiinţe afirmau că petrolul e un strat de secreţie inutilă a pământului, cu un miros îngrozitor, căruia nu i se poate găsi nicio întrebuinţare. După 50 de ani, s-a executat prima forare cu o sondă petrolieră, fiindcă automobilele echipate cu motoare cu ardere internă aveau nevoie de benzină, un lichid derivat din “inutilul” petrol.
Cine are nevoie de bec?
William Price, un foarte priceput inginer al Poştei Britanice, afirma, în anul 1879, că becul este o invenţie idioată şi că niciun om zdravăn la cap nu-l va folosi. Astăzi e un lucru absolut banal, dar pe atunci, năzdrăvănia care aducea lumină în casă a stârnit multe controverse.
Raxele X nu există
În anul 1897, celebrul fizician englez Lord Kelvin, inventator, printre altele, al telegrafului ce traversa Atlanticul, spunea despre razele X, descoperite în urmă cu doi ani de fizicianul Wilhelm Conrad Roentgen: “Razele acestui prusac, veţi vedea, reprezintă o mare înşelătorie”. Cu toate acestea, Roentgen a primit Premiul Nobel pentru fizică, în anul 1901, iar razele X au devenit de neînlocuit în domeniul medical şi nu numai.
Automobilul n-are viitor
În anul 1901, cunoscutul inginer neamţ Goettlieb Daimler afirma că cererea de automobile pe întregul glob n-are cum să ajungă la un milion, una dintre principalele cauze fiind lipsa de oameni care să ştie cum să le conducă. Nici ultimul împărat al Germaniei şi rege al Prusiei, Wilhelm al II-lea, nu era mai optimist, spunând că întotdeauna va fi folosit calul pentru deplasări, fiindcă moda automobilului e trecătoare.
Omul nu va zbura niciodată
La sfârşitul secolului al 18-lea, după ce au studiat problema pe toate feţele, savanţii francezi au ajuns la concluzia că orice ar face, oamenii n-au cum să zboare. Nu-i posibil nici măcar să se ridice deasupra pământului, dar să se şi menţină acolo. Pe data de 18 martie 1906, Traian Vuia a făcut primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul.
Televiziunea? Ce plictiseală!
În anul 1946, producătorul american de film Darryl Zanuk era în vogă. Despre televiziune, el declara sus şi tare: “Televiziunea nu se va impune pe piaţă niciodată, iar oamenii se vor plictisi repede, dacă se vor holba seară de seară la o cutie de lemn”. Dacă în 1951 10% dintre americani deţineau un televizor, azi lucrurile stau cu totul altfel.
Rock-ul nu va avea priză la public
La începutul anului 1955, celebra publicaţie americană Variety avansa o predicţie stupidă: “Până la începutul verii, rock and roll-ul va dispărea”, deşi acest gen muzical fusese lansat de câţiva ani. Şi totuşi, rock-ul a făcut epocă, devenind chiar un stil de viaţă al multor generaţii.
Nimănui nu-i va plăcea Beatles
În 1962, celebrul producător muzical american Dick Rowe, a ratat cea mai mare afacere a carierei, neavând încredere necunoscuţii care formau grupul The Beatles. El n-a vrut să lucreze cu ei şi le-a spus că rock-ul nu li se potriveşte, iar chitara e un instrument desuet. Băieţii de la Beatles au apelat la compania Parlophone (membră a EMI), care s-a îmbogăţit de pe urma lor, această trupă devenind cea mai influentă pentru era rock care avea să vină. The Beatles a vândut 1,1 miliarde de discuri pe întreaga planetă.
Cine să vrea un calculator?
Thomas Watson, preşedintele IBM, prorocea, în 1943, că în întreaga lume va exista numai un singur fabricant de computere şi că, cel mai probabil, numărul de aparate cumpărate nu va fi mai mare de cinci. În 1977, nici Ken Olsen, şeful Digital Equipement Corporation, nu credea în viitorul acelei maşinării imense şi greoaie, spunând că nu găseşte niciun motiv pentru care cineva ar vrea să aibă în casă un calculator. Actualmente, există puţine persoane care să nu aibă un computer.
YouTube e un eşec
În anul 2005, Steve Chen, fondatorul site-ului de video sharing, era pesimist în ceea ce priveşte proiectul său, etichetându-l drept un eşec: “Să fim serioşi, nu există atâtea materiale video, câte ar dori oamenii să vadă”. Ei bine, în scurt timp, YouTube a devenit cea mai accesată platformă video din lume.
Nimeni nu va mai dori un iPod
Multimilionarul britanic Alan Sugar afirma, în 2005, că în cel mult un an, iPod-ului i se va cânta prohodul. Ei bine, după cum ştim, n-a murit, iPodul devenind unul dintre cele mai folosite music playere, la care e posibil să fie ascultat chiar și prohodul dulcelui Sugar.
Pe Lună? Mai va!
Astronomul britanic Sir Harold Spencer prorocea în 1957 că vor trebui să treacă multe generaţii până când un om va izbuti să ajungă pe Lună. După 12 ani, cosmonautul american Neil Armstrong a fost primul om care a păşit Lună. Întâmplător, a început cu piciorul stâng.
În concluzie, sfârşitul lumii e inevitabil.
Probabil, dar nu-i predictibil.
Îl vor prinde urmaşii urmaşilor noştri.
:)) Da. Dar sa stii ca datorita si lor, celor care vb prostii, s-a ajuns ca lucrurile sa decurga asa cum au decurs.
Păi fără prostii nu se poate guverna o ţară…
:)) Da. Dar sa stii ca datorita si lor, celor care vb prostii, s-a ajuns ca lucrurile sa decurga asa cum au decurs.
Păi fără prostii nu se poate guverna o ţară…
Un iPOD n-as refuza.
Şi eu care mă gândeam la un laptop pentru tine…
Interesant e faptul că profețiile nu s-au îndeplinit, ba din contră, toate au avut un rezultat total opus. :)) Să înțeleg că dacă NASA spune că asteroidul Apophis nu ne lovește… ne va lovi? :))
Interesant e faptul că profețiile nu s-au îndeplinit, ba din contră, toate au avut un rezultat total opus. :)) Să înțeleg că dacă NASA spune că asteroidul Apophis nu ne lovește… ne va lovi? :))
Ei, câteodată greşesc bine!
Ei bine, mie chiar imi pare rau ca nu s-au implinit profetiile privind petrolul, avionul, televiziunea… Cine stie cum am fi trait astazi.
Ma bucur, insa, ca au scapat The Beatles si rock-and roll-ul ! 😆
Eu mă bucur şi pentru calculator…
“Romania nu va fi o tara rea si supusa, cum a fost atatia ani in comunism, copiii mei nu vor fi niste sclavi ai “partidului”, nu vor avea o viata grea ca a noastra, nu vor mai sta in frig la cozi ! De aceea incasam acum GLOANTE IN PIEPT in decembrie ’89!”
Uite inca o profetie incapatanata…care nu s-a indeplinit…
“oamenii se vor plictisi repede, dacă se vor holba seară de seară la o cutie de lemn”
Probabil domnul care a spus asta nu a stiut ca dupa anii 2000, oameni vor deveni din ce in ce mai prosti, tocmai din cauza televizorului…
“oamenii se vor plictisi repede, dacă se vor holba seară de seară la o cutie de lemn”
Probabil domnul care a spus asta nu a stiut ca dupa anii 2000, oameni vor deveni din ce in ce mai prosti, tocmai din cauza televizorului…
Cei care au afirmat niste chestii nu au facut niste profetii ci doar si-au spus gandurile la un moment dat. Si eu am zis ca o sa treaca multa apa pe Prut pana o sa iau cetatenia romana si n-a fost deloc asa pentru ca in anul urmator a iesit o noua lege prin care cetatenilor moldoveni li s-a dat dreptul la redobandire cetateniei intr- perioada de maxim un an si nu 5-10.
Televiziunea chiar ma plictiseste, motiv pentru care nu m-am mai uitat la tv de vreo jumate de an si atunci a fost doar intamplator. Bine omul cu profetia vorbea in general, de mase. Eu sunt doar o exceptie.
Dar in rest, nu pot decat sa ma bucur de zbor, calculator si motorina si motoare, bec si ce-o mai fi.
Adevărul e că televizorul meu zace. Mă uit la el doar ca să văd un film de pe calcuator, când e vreun meci care să mă atragă şi, uneori, când sunt ştirile de seară, dar la cele din urmă adesea mă enervează faptul că se încearcă să fiu manipulat şi-l închid.
Foarte interesant. Ma intreb si eu cate dintre profetiile care se fac azi vor ajunge sa fie peste 50-100 de ani la fel de…absurde. 🙂
Se prea poate să ai dreptate. Dă si tu un exemplu.
Eu nu cred că se vor efectua excursii pe Marte. 🙂
Foarte interesant. Ma intreb si eu cate dintre profetiile care se fac azi vor ajunge sa fie peste 50-100 de ani la fel de…absurde. 🙂
Se prea poate să ai dreptate. Dă si tu un exemplu.
Eu nu cred că se vor efectua excursii pe Marte. 🙂
Se spune că pe un maestru îl fac discipolii… Aşa şi cu profeţiile. Cu cât sunt mai mulţi “fani” cu atât şansele de reuşită sunt mai mari.
In privinta mea una dintre parerile astea s-a potrivit. Niciodata nu mi-au placut Beatles… N-am idee de ce.
Au vreo 3 melodii bune. Cam puţin pentru o trupă despre care se zice că a revoluţionat muzica.
Ce bine! Credeam ca sunt singura :))
Uneori am impresia ca nu-i ceva in regula cu mine cand vad multa lume in extaz in ce-i priveste.
Nu, eşti normală.
Vorbesc numai despre gusturile tale muzicale… 🙂
Asta-i o profeţie absurdă?! 🙂