În cadrul unui studiu realizat într-un institut din Boston pe cobai care îmbătrânesc prematur, s-a constatat că, prin reactivarea unei enzime, animalele întineresc şi chiar pot fi din nou fertile. Asta înseamnă că putem deveni nemuritori?
Acum se fac studii pentru a vedea dacă metoda are efect şi în cazul cobailor sănătoși. Cercetătorii vor să constate dacă, prin reactivarea acestei enzime, se poate opri sau încetini procesul de îmbătrânire. Enzima respectivă este telomeraza şi poate repara extremităţile cromozomilor. Aceeaşi metodă ar putea fi utilizată şi la oameni, pentru a “repara” organele bolnave.
Telomerii sunt un soi de protecţii aflate la extremitatea fiecărui cromozom, iar în oricare celule, această enzimă repară continuu telomerii; cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, telomerii se uzează, iar informaţia genetică se strică, ceea ce corespunde cu îmbătrânirea celulelor.
Japonezii ştiu secretul vieţii veşnice?
Până de curând, se considera că proteina C1q este o componentă obişnuită a sistemului imunitar. Dar de curând, cercetătorii Universităţii Osaka au izbutit să descopere rolul adevărat al proteinei. Experţii afirmă că au identificat o modalitate prin care să ţină sub control şi chiar să stopeze aproape complet procesul de îmbătrânire a celulelor. Această descoperire ar putea fi cheia obţinerii vieţii veşnice.
Totuşi, încă nu s-a găsit o metodă prin care să fie stopată îmbătrânirea fără să fie afectat sistemul imunitar. Cercetătorii vor continua acest proiect, sperând că, în cele din urmă, vor afla o metodă care să ne permită să rămânem veşnic tineri şi sănătoşi.
Vinul roşu ne prelungeşte viaţa
Cercetătorii au descoperit secretul longevităţii aflat într-un ingredient al vinului roşu, care poartă denumirea de resveratrol. Se crede că are proprietăţi anti-îmbătrânire şi că poate lupta împotriva cancerului şi a bolilor cardiace. Resveratrolul măreşte nivelul energiei din organism.
Actualmente, savanţii afirmă că au izbutit să dezlege misterul acestui ingredient al vinului roşu şi că sunt aproape de a crea un medicament care să aducă tot atâtea beneficii ca şi 8000 de sticle de vin.
În absenţa genei SIRT1, resveratrolul nu are efect benefic, aşa că se caută o moleculă care să imite efectul resveratrolului, ceea ce ar putea fi baza obţinerii unor medicamente în stare să mărească durata de viaţă.
Şi dacă am trăi veşnic?
Civilizaţia are la bază axioma că orice om, după o vreme, moare. Şi, oricât de atrăgătoare ne-ar părea perspectiva vieţii veşnice, problemele apărute în urma acestei schimbări extraodinare ar trebui să ne tempereze elanul.
Noi, oamenii, am tot visat să trăim mai mult, ba chiar o veşnicie, dacă s-ar putea. Religiile ne oferă viaţa de apoi, cea eternă. Totuşi, de puţină vreme se vorbeşte despre viaţa fără de moarte ca despre ceva care, în câţiva ani sau câteva decenii, ar putea fi posibilă.
Desigur, mulţi oameni de ştiinţă sunt incitaţi de această provocare, reprezentată de nemurirea ce poate deveni tangibilă. Ar fi cel mai important succes din istoria omenirii, dacă am reuşi să schimbăm mersul considerat (până de curând) firesc al lucrurilor, să putem anula ceea ce pare a fi implacabil, sfârşitul vieţii.
Dincolo de visul frumos devenit realitate, ar rămâne o întrebare atât de prozaică: ce am mânca, dacă am fi nemuritori? Actualmente suntem 7 miliarde de oameni. În cel mult 40 de ani, vom fi 9 miliarde. Deja se pune problema că suntem prea mulţi pe planetă şi nu ajunge hrana pentru toţi, în condiţiile în care nu trăim veşnic.
Nemurire? La ce bun?
Dincolo de dorinţa firească, la nivel individual al fiecărei persoane de a trăi o veşnicie, se pare că asta n-ar fi prea bine pentru omenire, ca specie. Biologul brazilian Andre Martins, expert în evoluţionism, a făcut o simulare pe calculator a unor populaţii ipotetice, una de indivizi obişnuiţi, muritori, alta de nemuritori.
Mortalitatea obişnuită reprezintă un lucru pozitiv pentru supravieţuirea speciei. În simularea amintită, poate paradoxal, populaţia muritoare a determinat extincţia celei nemuritoare! Prin selecţie naturală, are loc adaptarea la schimbările de mediu, de-a lungul generaţiilor succesive. Schimbările fac ca fiecare generaţie să fie ceva mai bine adaptată decât cea precedentă şi, în cele din urmă, s-o elimine pe cea ai cărei indivizi nemuritori rămân tot timpul în tiparele lor.
Există un animal nemuritor!
O meduză din specia Turritopsis nutricula, care măsoară numai 5 milimetri lungime, fiind una dintre cele mai mici vieţuitoare marine, se pare că toate trăi la infinit. Iniţial, mica meduză provine din Caraibe, dar treptat, va năpădi oceanele Terrei.
Această meduză e singura fiinţă de pe planetă care îşi poate inversa complet ciclul vieţii, practic luând-o de la capăt la nesfârşit. Ciclul vital al acestei vieţuitoare se repetă veşnic.
Nemurirea presupun ca e o chestiune istorica in evolutia noastra. Da adevarat diferenta de a trai mai mult e cauzata de teleomeri.
Dar sa presupunem prin absurd ca am reusi sa ii reparam, in final suferim cateva dereglari.
De exemplu pielea ar creste incontinu ( mai pe scurt nicio celula nu moare, iar cum stratul cornos e din celuler epiteliale moarte cu keratina, ar insemna o problema.), enterocitele dion tubul digestiv ar creste in continuare si am avea un intestin de cativa km buni.
Exista structuri genomice care inca nu sunt descoperite. Structuri care ar inactiva anumikte portiuni si sa scapam de problemele de mai sus. Animalele o fac, noi de ce nu am putea?
Meduza cand se simte in lipsa unui mediu ostil, revine la stadiul de polip pana cand factorii devin proprici.
Ideea e ca natura are mecanisme fixe si perfecte prin care controleaza viata bniologica. Am zice ca suntem prea multi pe pamant, natura va regla asta. Ori prin sterilitate ori prin epidemii.
Este o chestie de timp pana cand se vor declansa acele mecanisme de reglare.
Când mă documentam pentru acest material, exact la asta mă gândeam,
că natura va găsi ceva să ne rărească rândurle, dacă am fi nemuritori…
Ok, nemuritori, dar unde ar locui atâta amar de populaţie, cu ce s-ar hrăni, care ar fi criteriile după care ar avea voi să procreeze (căci sigur s-ar pune problema de aşa ceva la un moment dat)? Doar acestea ar fi problemele de ordin “tehnic” care îmi vin în minte. În plus, eu personal, cred ca ar deveni plictisitor.
Dacă citeai în întregime articolul, ai fi văzut că au fost atinse unele probleme ridicate de tine.
La ce ne-ar folosi sa traim vesnic si tot vesnic sa ne doara articulatiile? Si chiar daca am poseda o gena a longevitatii sau chiar a nemuririi asta n-r insemna ca nu ne poate calca trenul sau spulbera o grenada.Atunci ne-am oftica si mai tare daca vecinul ar trai sute de ani si noua ne-ar pica un avion in cap la nici un centenar…
Bun. Şi tu ce preferi: să te doară articulaţiile şi apoi să te calce tramviul 14, sau mai întâi să te spulbere o grenadă şi apoi să te doară articulaţiile din cauza asta?
Un om nemuritor nu moare, ce-i aşa greu de priceput, Adelina?!
Bre, decat sa ma doara articulatiile si sa-mi scartie vreo doua secole mai bine sa ma calce tramvaiul!Ca nu vreau sa fiu un fel de zombi…
Nu înţelegi că nu mori, nici dacă te calcă de 14 ori tramvaiul 14?
Asta presupune că articulaţiile nu te dor, iar tramvaiului 14 i s-a deviat traseul…
M-ați dat gata cu tramvaiul și articulațiile! …Îmi vin în minte secvențe din serialul ”Walking Dead”, dragilor!
Mi-ar plăcea să fim nemuritori! Nu vreau să despic firul în patru, nu fac asocieri, nu, nu și iar nu!…Ce-i drept, mi-e tare frică de moarte! Vreau reversul acesteia!…Nu mă gândesc la consecințe, eu, în naivitatea mea, las altora această corvoadă, cât și găsirea soluțiilor…în caz de imortalitate…
Păi te cred că vrei, dar vezio bine ce probleme apar.
Ofer nemurire şi sunt refuzat pe motiv de reumatism!
Argumentul cheie in postare este prelungirea vietii, caci nu se poate ajunge la o nemurire biologica fara sa se treaca prin etapa de prelungire a ciclului vital.
Corpul poate produce enorm de multe enzime, partea cea proasta e ca nu le poate produce in toate circumstantele si nici macar nu le poate produce mereu.
Acu’ nu am stat sa caut si sa studiez enzime specifice, dar am putea presupune ca exista o enzima care repara portiuni de cromozomi care functioneaza doar la 30-40 de ani sa zicem, iar o enzima care forteaza celelalte enzime sa functioneze in orice circumstanta.
Exista si cazuri din astea.
Aşa, şi?
cum adica “asa si?” :))))
sa ne gandim la prima etapa a vietii, cea care implica in mod special cresterea.
Ei bine, procesul de crestere se verifica doar in anumite conditii si doar intr-un anumit interval de timp, pentru ca enzimele (ca sa zic asa,) stiu cand sa inceapa munca si cand sa se opreasca pentru ca au niste indicatii destul de precise de start si de stop.
Si daca vine enzima asta care presupunem ca altereaza parametrii de start si de stop nu rezulta o crestere accelerata ?
Asa si cu nemurirea.
Daca intr-o perioada a ciclului vital exista o enzima care in conditii speciale faciliteaza viata, ar putea sa existe si o a doua enzima care sa impuna primei enzime sa munceasca in orice conditie, nu doar in cele specifice.
Foarte bine şi frumos, facă enzima ce-o duce capul.
Te întreb decă ţi se pare posibil.
da, mi se pare posibil.
OK!
Cred ca ar fi o plictiseala de moarte pe aici. Ce sa faci cu nemurirea? Mai bine traim ca si pana acum, dar sa gustam fiecare clipa a vietii de parca ar fi ultima.
Unde am aseza noi toate articolele scrise pe bloguri daca am fi nemuritori si am scrie timp de mii sau milioane de ani? :))
Păi măcar aşa să-i ajungem din urmă de Chinezu sau Arhi!
Cu condiţia ca ei să nu mai scrie…
Vienela tot cu gandul la blog :))
Nu stiu daca ne-ar folosi… Pentru mine nu nemurirea ar fi interesanta ci o viata cat mai lunga in care sa nu ajungem mosi si babe. Adelina de fapt la asta se referea…dar n-a fost prea explicita.
Cu siguranţă, ai dreptate. Am înţeles că şi Adelina se referea tot la sănătate, dar îmi place s-o necăjesc.
Ce nemuritor ma frate, ca privindla ce gen de tara este asta numita Romania, eu imi doresc SA NU MA FII NASCUT DELOC, n sa fiu nemuritor…
Voi sunteti cei mai incompetenti oameni dupa planeta nemurire este cel mai bun lucru din univer cine nu si ar dori sa tineretea vesnica eu personal asi da ori ce casa treiesc vesnic si sa raman ca la 13 anii tanar puternic si plin de viata taceti dracu din gura cei care spun ca tineretea vesnica nu este buna sunt cei mai mari idioti din univers eu nu am de gand sa mor vreodata in curand tineretea vesnica va fi descoperita si eu voi fi primul om nemuritor gura idiotilor nu mai spuneti ca tineretea vesnica este rea savantii trebuie sa descopere curand acest secret asa ca gura gura gura gura muritori idioti
Prosti peste tot
Eu voi trei vesnic
La vârsta ta, îți poți face orice iluzii dorești. Poate, cu timpul, îți vei modifica optica.