Iarna costurile încălzirii pot dubla factura la întreţinere. Sistemul de termoficare e o soluţie care ne arde la buzunare, deşi e tot frig în casă. Dintre cele mai ieftine surse de încălzire de pe piaţă am remarcat panourile radiante, cu care putem reduce la jumătate factura la încălzire.
Panourile radiante lucrează cu unde infraroşii, care au un consum foarte scăzut de energie şi transformă energia electrică în căldură, cu un randament foarte bun, 98%. Conductorul de căldură în sine e fibra de carbon. Soarele încălzeşte Pământul tot cu unde infraroşii. Dar am aflat cu toţii că iarna nu-i ca vara!
Petre, unul dintre verii mei, şi-a deschis un salon de masaj. Se descurca în tot timpul anului, cu excepţia iernii. Nota de plată pentru încălzire îl făcea să iasă în pierdere. A ajuns la concluzia că soluţia cea mai ieftină e folosirea unor panouri radiante. L-am vizitat zilele trecute şi, după mi s-a făcut un excelent masaj relaxant, am intrat în biroul lui, să mai stăm de vorbă. L-am întrebat cum de e atât de cald în salon, nevăzând calorifere nicăieri.
Mi-a spus că foloseşte panouri radiante. Un astfel de panou poate fi montat într-o jumătate de oră pe perete. Ba chiar şi pe plafon, cum a făcut vărul Petrică, prinzându-se cu dibluri şi fiind înglobat în tavanul fals. Se leagă printr-un cablu electric la reţea şi se montează un termostat.
– Şi uite aşa am adus vara în salonul meu, băiete! mi-a spus el cu cu un aer satisfăcut.
– Bravo, Petrică! Ce zici, merită să fac figura asta la mine acasă?
– Păi mi-am pus şi acasă, omule!
– Petre, mă atrage faptul că nu există degajări de gaze sau de monoxid de carbon, că pe mine mă sperie riscul de asfixiere sau explozie…
– Panoul e recomandabil chiar şi astmaticilor, vere! Nu cred că există un aparat de încălzire mai ecologic decât ăsta. Şi ţi-l poţi personaliza cu orice imagine doreşti: Moş Crăciun, un peisaj, ai de unde alege o grafică pe gustul tău. Intră în preţ!
– Serios? Şi ce panou radiant îmi recomanzi?
– Cel mai vândut e cel de 700 W. Are 100×60 cm şi e o investiţie foarte bună. Dacă ne gândim că economiile făcute la încălzire sunt cam de 50%%, rezultă că în câţiva ani ne scoatem banii şi rămânem cu produsul, a cărui durată de viaţă e de 30 de ani. Ţi-l recomand cu căldură! Cum altfel, ha, ha!
– Ba mai există o sursă de încălzire, Petrică. Cea mai ieftină, dar şi cea mai scumpă dintre toate: partenera de viaţă!
– Aaa, sigur, e recomandabilă, în scop profilactic şi curativ, folosirea intensivă a „aspirinei săracului”!
Intraţi şi voi pe unul dintre site-urile de specialitate, să vedeţi panourile! N-o să regretaţi!
Nu stiu daca o fi chiar asa desi am un amic care are astfel de panouri acasa si la biroul din oras. N-am fost decat la biroul respectiv si spunea mai anul trecut ca il costa mai putin decat incalzirea pe gaze. Dar el e o fire mai optimisto-aventuroasa-entuziasta si nu stiu ce sa cred.
Nu intotdeauna ce spune e si real 100%. 🙂
Nu ştiu dacă performanţele de pe hârtie sunt aceleaşi în realitate.
Le-ai încercat?
Este un advertorial.
sunt curios daca le-a incercat cineva?