Un recent studiu a concluzionat că cei mai mulţi români se plâng de dureri de cap (79%). Într-un top naţional al durerilor, urmează cele de spate (62%) şi dentare (38%). Lista durerilor este completată, în ordine, de cele reumatice şi articulare (37%), menstruale (32%), musculare (29%) şi cele pricinuite de lovituri (16%). 3% s-au tânguit de alte dureri.
Cât de tare îi doare? Notând-o de la 1 la 10, intensitatea medie a durerii resimţite de cei chestionaţi ajunge undeva între 5 şi 6. Numai 8% dintre românii cu dureri de cap le-au resimţit cu maximă intensitate.
Statisticile nu meţionează, dar putem fi convinşi că aceşti oameni au fost păliţi brusc de o durere cumplită de cap la vederea facturilor la întreţinere şi energie electrică. Pentru a-i trata, Metrorex propune scumpirea tarifelor, iar guvernul, cu grijă faţă de sănătatea alegătorilor, se gândeşte cu maximă seriozitate să mai introducă nişte taxe şi impozite.
Putem aminti că eşantionul de lucru al statisticienilor a fost format din oameni nevinovaţi cu vârste între 20 şi 55 de ani, care locuiesc în mediul urban, au o educaţie peste medie, cu venituri medii şi mari şi care au resimţit diferite dureri într-un interval de 6 luni. Persoanele de peste 55 de ani n-au fost chestionate, fiindcă acestea ar fi acuzat durerile acute pe care le au de peste 20 de ani încoace, devenite cronice.
Femeile se plâng cel mai mult de durerile de cap
Durerile de cap au afectat cel mai mult femeile între 20 şi 40 de ani, de unde se vede încă o dată veridicitatea spusei “capul face, capul trage”. Cu dureri de spate s-au confruntat în mod egal persoane din toate grupele de vârstă, probabil fiindcă asupra întregului neam apasă grija zilei de mâine.
Durerile dentare au fost mai frecvente la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani (50%) şi la cele de 31-40 de ani (39%). Persoanele mai în vârstă nu prea mai au ce să-i doară. Oricum, nu le trebuie dinţi, fiindcă n-au niciun ciolan din care să se înfrupte, nefiind politicieni, ci oameni cinstiţi şi cu frică de Dumnezeu.
Durerile reumatice şi articulare sunt mai dese pentru grupa de vârstă 41-55, cu un procentaj de 48%. Totuşi, sunt destul de mari şi procentele pentru persoanele având între 21 şi 40 de ani care sunt afectate de acest tip de dureri (30-31%).
În schimb, durerile de spate sunt resimţite mai ales de către bărbaţii tineri de până în 30 de ani. Desigur, este foarte ciudat faptul că nici măcar un singur bărbat nu s-a plâns de dureri menstruale, ci numai partenerele lor. Asta spun statisticienii. Nu ştim cum putem interpreta acest fenomen, dar eu îl consider îngrijorător şi simt că mă ia durerea de cap. Se poate echilibra balanţa, dacă femeile le trag partenerilor un picior drăgălaş în testicule.
Aproape jumătate dintre români nu se duc la doctor
Atunci când îi doare ceva, mulţi români (45%) nu consultă un medic, considerând că problema cu care se confruntă nu-i îndeajuns de serioasă. Mai mult de un sfert dintre persoanele chestionate au acuzat lipsa de timp pentru a merge la medic (27%). Unii au afirmat că ştiu care sunt cauzele durerii lor (13%), iar 10% dintre ei se tratează singuri, după ureche.
Şi în acest caz statisticienii păstrează discreţia asupra faptului că aceşti oameni suferinzi s-au săturat să le dea doctorilor şpăgi şi să-şi procure medicamente pe propriile speze, în timp ce sunt pe un pat de spital.
De obicei, contra durerilor de cap, a celor menstruale şi musculare românii preferă să se trateze singuri. Pentru celelalte tipuri de dureri, cei chestionaţi sunt mai dispuşi să consulte un specialist.
În cazul apariţiei unor dureri uşoare, pentru a se trata, românii întreabă un medic sau un farmacist, fiindcă nu-i costă nimic. Alte surse de informare pentru suferinzi sunt, în ordine, internetul, familia şi prietenii.
O altă concluzie pe care statisticienii nu au dat-o publicităţii este faptul că românii preferă să sufere în tăcere. Numai când durerile devin insuportabile, ies în stradă şi pun de un miting paşnic.
Acest articol este un pamflet şi va fi tratat ca atare.
Asta cu mersul la medic sa stii ca e boala grea. Nu ca mi-ar fi frica, insa nu imi place. Am o retinere fata de medicii din Romania.
Uneori, ai şi de ce.
Cum sta fata aia asa?
Nu stă, levitează!
Mi-a placut pe bune, mai ales preambulul. In sfarsit, tratata cu umor, tema devine chiar interesanta.
Iti dai seama ce dureri de cap resimt cei cu venituri minime sau fara? Cred ca nu le dispar niciodata, nici mcar in somn. 😉
Mda, vai de capul nostru!
Mai, durerile mele de cap sunt dese, intense si nu au nicio legatura cu banii sau lipsa lor. Inca nu am identificat cauzele, iar la doctor mi-e teama sa merg. :))
Da, e normal să nu te duci la doctor, e periculos… 🙂
M-am linistit ,,Românii se plâng de dureri de cap,, Ar fi fost rau daca ii durea capul. Poi statistica este ok Femeile se plang de cap intre 20-40 ani, adeca varsta cand lucreaza la doua capete. Dupa se linistesc si toaca un singur cap. In general pe cel de familie pana fuge din casa.
Unii sunt păţiţi!