1800 de jucători au participat la Olimpiada de Şah din Norvegia, la care s-au reunit şahişti din 174 de ţări. Competiţia s-a desfăşurat la Tromso, având loc nu mai puţin de 650 de partide simultan, în numai 12 zile. Anul acesta s-a demonstrat că, uneori, şahul e un sport mortal. Cursele auto sau paraşutismul nu sunt sporturi riscante, în comparaţie cu şahul.
În timpul olimpiadei au decedat doi şahişti, unul dintre ei chiar la masa de joc. Astfel, elveţianul Kurt Meier, în vârstă de 67 de ani, membru al echipei din Seychelles, a leşinat în timpul partidei. Era ultimul lui meci din concurs. Sutele de spectatori aflaţi în sala de desfăşurare a competiţiei au fost şocaţi când şahistul s-a prăbuşit la masa de joc. Ei s-au speriat şi mai tare, văzând că un individ s-a apropiat de elveţian şi a scos la iveală ceea ce ei credeau că-i un pistol. De fapt, un medic adusese un defibrilator, pentru a încerca să-l resusciteze pe competitor. Deşi a fost transportat de urgenţă la spital, el nu a mai putut fi salvat.
Dar asta n-a fost tot. După câteva ore, un şahist din Uzbekistan a fost gasit mort în camera lui de hotel. Poliţiştii norvegieni au exclus orice suspiciuni în cazul ambelor decese, precizând că cei doi au murit din cauze naturale. Împreună cu cei 1800 de şahişti la olimpiadă au mai sosit şi peste 1000 de antrenori şi persoane din staff, numărul tuturor acestora ridicându-se la vreo 3000 de oameni.
Bineînţeles, şi în trecut au mai murit şahişti în timpul unor competiţii, dar niciodată n-au existat două decese într-un interval de timp atât de scurt. De această dată, lumea şahului îşi pune problema că jucătorii ar putea fi afectaţi de un nivel de stres extrem de ridicat, aceştia fiind 100% concentraţi asupra jocului de-a lungul a sute de ore. Este un consum psihic extrem de solicitant. Chiar şi oboseala fizică poate interveni.
Edificator e faptul că la această competiţie s-au jucat simultan 650 de partide în numai 12 zile de concurs. Şahiştii nu-şi pun creierul la încercare numai în timpul unor partide, ci practic aproape tot timpul, refăcând partide şi analizându-le împreună cu antrenorul. Jucătorii au depus un efort enorm şi doi dintre ei au capotat.
Titlurile acestei olimpiade au fost adjudecate de echipele Chinei, la masculin și Rusiei, la feminin. La masculin, Romania a terminat pe locurile 12-23, cu şase victorii, două egaluri şi trei înfrângeri. La feminin, şahistele noastre s-au clasat pe locurile 10-18, cu şapte victorii, un egal şi trei înfrângeri.
Sursa: aici
Niste rezultate ff bune, dupa parerea mea, mai mult decat onorabile tinand cont de anvergura acestei Olimpiade cu atat de multi participanti, din partea sportivilor din Romania, atat baieti cat si fete, care, in plus, au mai si supravietuit cu totii alaturi de antrenorii lor !
Da, singurul lucru bun e că au supravieţuit. Mă aşteptam la mai mult, mai ales la feminin, fiindcă avem o fostă campioană europeană la juniori, Corina Peptan…
Avem potential dar pentru a urca in clasament trebuie investit mult in antrenament.
Cred că şahiştii noştri n-au nici table de şah moderne, pentru competiţii…