În fine, o parte a politicienilor din Parlament s-a prins că berea la halbă cu greu poate fi asimilată cu băuturile alcoolice şi a votat ca şi ea să fie inclusă în rândul alimentelor şi a băuturilor cărora li se reduce TVA-ul de la 24 la 9 la sută. Dacă preşedintele Iohannis va fi de acord cu aceasta modificare legislativă, berea la halbă se va ieftini de la 1 iulie.
De remarcat că deputatul care a propus acest lucru face parte din minoritatea slovacă şi cehă. (Cehii sunt cei mai mari consumatori de bere din Europa.) El afirmă că, prin scăderea TVA-ului, se vor colecta mai mulţi bani la bugetul statului, crescând consumul de bere la halbă. De asemenea, se vor crea mai multe locuri de muncă (sezoniere) pentru tineri.
E adevărat că reducerea TVA de la 24 la 9% pentru alimente şi băuturi non-alcoolice a intrat în vigoare de la 1 iunie, dar această măsură nu cuprindea şi băuturile alcoolice, guvernanţii motivând faptul că UE nu ne permite acest lucru. Teoretic, preţul unei halbe ar trebui să se micşoreze cu 12%. Dacă preţul unei halbe de bere e acum, în medie, de 5 lei, va ajunge la 4,4 lei.
Anul trecut fiecare român a băut 74 de litri de bere, cu 7 mai puţini decât în 2013. Unul din doi băutori a cumpărat bere la PET, iar un sfert din numărul total, la sticlă. Numai 3,5% preferau berea la halbă. Se speră că această măsură va duce la creşterea consumului cu peste 200 de milioane de halbe mai mult decât în prezent. 97% din berea vândută în România e produsă în ţară şi foloseşte în proporţie de 70% hamei şi malţ de de la noi.
Cehia, Irlanda şi Germania ocupă primele trei locuri între ţările mari consumatoare de bere din Europa. În Cehia se beau 156,9 de litri de bere pe cap de locuitor, berea reprezentând jumătate din băuturile alcoolice consumate în această ţară, un irlandez bea 131,1 de litri de bere pe an, iar germanii, 115,8 litri de bere pe an, pe cap de locuitor.
Top 10 e completat de Austria (108,3 litri pe cap de locuitor), Marea Britanie (99), Belgia (93), Danemarca (89,9), Finlanda (85), Luxembourg (84,4) şi Slovacia (84,1). Pe locul 11 se situează Spania (83,8), urmând Croaţia (81,2), Olanda (79), Ungaria (75,3), Polonia (69,1), Portugalia (59,6), Bulgaria (59,5), Rusia (58,9). Pe locul 19 se situează Romania, cu 58,2 litri de bere pe cap de locuitor, berea însumând 39% din alcoolul consumat. Ultima poziţie din top 20 e ocupată de Cipru.
Sursa: aici
Cum, iar suntem la coada si in urma bulgarilor si acest top ?!
Normal. Preţul berii mi se pare prea mare. Bine că nu sunt băutor…