75% dintre românii ocupaţi s-au declarat stresaţi, suprasolicitaţi din cauza locului lor de muncă, iar 10% acuză un nivel intens al stărilor de suprasolicitare şi stres. De altfel, aproape 80% dintre ei prezintă simptome precum oboseală excesivă şi îndelungată, insomnii dese şi migrene. Un studiu arată că cele mai stresante meserii sunt: medic, pilot şi pompier.
În acelaşi timp, 60% dintre lucrători cred că suprasolicitarea şi stresul sunt cauzate de orele de lucru peste program, inclusiv munca în weekend. Pe lângă acestea, mai contribuie la această stare de lucruri lipsa lor de energie, proiectele mari la care lucrează şi interacţiunea cu persoane dificile, precum şefii imposibili. Numai 20% consideră că timpul alocat activităţilor de la serviciu este suficient pentru a-şi îndeplini sarcinile.
Specialiştii spun că toate acestea au consecinţe grave asupra sănătăţii, cum ar fi oboseala cronică. Aceasta se manifestă prin epuizare, migrene, alergii, tulburări cardiovasculare, scăderea imunităţii corpului, dificultăţi de concentrare şi tulburări de memorie, dureri musculare, articulare şi intestinale, insomnie şi depresie, toate persistând mai multe luni. Cele mai epuizate din cauza locului de muncă sunt femeile (54,5%).
Cele mai stresante meserii
Conform acestui studiu, cele mai solicitante meserii sunt cele de medic, pilot, pompier şi profesor. Nici nu-i de mirare, dacă ne gândim că toate aceste meserii au ceva în comun: persoanele care le practică influenţează viaţa tuturor celorlalţi. De remarcat mai e şi faptul că, cel puţin la noi în ţară, profesiile de mai sus nu sunt plătite pe măsura dificultăţii lor.
Medicul are o responsabilitate imensă şi lucrează tot timpul sub presiune, iar pierderea unui pacient îi marchează psihicul. Pilotul are în mâini nu numai propria viaţă, ci şi pe cea a pasagerilor şi a personalului de la bord. Pompierul îşi riscă viaţa în timp ce-şi exercită meseria, iar profesorul interacţionează zilnic cu persoane dificile: elevii şi părinţii acestora.
Studiul a fost comandat de Secom, companie specializată în importul şi comercializarea a peste 200 de suplimente alimentare. Cercetarea a fost realizată de firma de sondaje Ivox, în toamna anului trecut, pe 3.381 de persoane de peste 18 ani din mediul urban.
Sursa: aici
Cred ca stresul vine in primul rand de la sefi, de la slaba pregatire a lor…
Sigur, şi această posibilitate trebuie luată în calcul.
Cred ca si haosul legislativ e un factor extrem de important…
Haos legat de ce anume, de relaţia şefi-angajaţi?
Da,insa nu numai aceasta relatie…haosul legislativ creeaza stres oricarui om obisnuit. De la modalitatea de plata a impozitelor pana la modul de viata de zi cu zi… e totul un haos, o lipsa de respect care te oboseste… totul functioneaza pe principiul DEZBINA SI CASTIGA…Cine oare face asta? hmmm!
Jobul meu e absolut epuizant. Si stresant…ca nu e sigur. :)) Deci…total de acord cu concluziile din articol.
Foarte interesanta si corecta parerea exprimata mai sus in legatura cu haosul legislativ. Acolo e buba.
E adevărat dar aşa va rămâne atâta timp cât în majoritatea firmelor (de stat sau private), la îndatoririle angajaţilor, la sfârşit va exista formularea “şi îndeplinirea altor ordine ale superiorilor ierarhici”. De asemenea, mulţi indivizi aflaţi pe o treaptă ierarhică superioară cred că se pot amesteca în viaţa particulară a celor pe care îi conduc, dictându-le, de exemplu, modalitatea de conduită în societate.