Peste 14% dintre români suferă de depresie din cauza problemelor conjugale şi, mai ales, financiare. Avem cu ce ne mândri: European Health for All Databases, situează România pe un onorant loc 2 în UE, după Estonia, în topul incidenţei bolilor mintale, cu mai mult de 1.400 de cazuri la 100.000 de locuitori. Anual se raportează circa 300.000 de noi cazuri.
Nu toţi bolnavii ajung să fie trataţi de un medic. Oricum, aceştia nu au parte de tratament, deoarece lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de mulți ani. Asta înseamnă că bolnavii sunt trataţi cu medicamente lansate în urmă cu multă vreme. Nu putem decât să le mulţumim politicienilor, care nici măcar n-au încercat să rezolve problema.
România are 44 de spitale de psihiatrie, unde în 2012 au fost internaţi 278.000 de români. Deci în fiecare spital s-au internat în medie câte 6.318 pacienţi. Asta presupune o creştere cu circa 25% a numărului de bolnavi internaţi în anul 2005. De nenumărate ori spitalele n-au putut face faţă numărului prea mare de pacienţi.
Rata şomajului rămâne crescută. Există multe persoane cu tulburări psihice, având între 40 şi 50 de ani (peste 39% din totalul şomerilor), cu o vechime medie în muncă de 20 de ani şi un nivel mediu de calificare. Numărul celor aflaţi în această situaţie care manifestă afecţiuni psihice s-a dublat în ultimii ani. Primele semne ale depresiei apar, de cele mai multe ori, în maxim 6 luni de la pierderea locului de muncă.
Criza economică a dus la tot mai multe situaţii în care unii români ajung la psihiatru cu stări depresive de intensităţi diferite, care debutează sub spectrul şomajului sau al pierderii locului de muncă. De altfel, depresia ar putea deveni cea mai răspândită afecţiune în viitorul apropiat. La nivel european, unul din 15 oameni, adică 6,66%, suferă de depresie majoră şi dacă punem la socoteală anxietatea şi toate formele de depresie, ajungem la concluzia că 4 din 15 oameni, adică 26,6%, sunt afectaţi, la nivelul Uniunii Europene, conform unei statistici ONU.
Depresia Facebook
O altă categorie în atenţia psihiatrilor este cea a tinerilor care, după ce au obţinut rezultate foarte bune la învăţătură, adesea în şcoli prestigioase, nu şi-au putut găsi un job stabil. Reacţia la acest puternic factor de stres este depresia. Cei mai mulţi dintre ei vor să emigreze, ceea ce adaugă la depresia iniţială drama dezrădăcinării. Academia Americană de Pediatrie avertizează părinţii asupra aşa-zisei “depresii Facebook”, care apare din cauza vizionării pozelor şi status-urilor unor semeni care par a fi mai fericiţi decât privitorul.
Psihiatrul Ken Ensroth afirmă că reţelele de socializare pot afecta adolescenţii care le percep ca pe un concurs de popularitate şi au o slabă stimă de sine. Problema e că aceştia le confundă cu lumea reală. Dacă pe unii reţelele de socializare îi ajută să se integreze, pentru alţii constituie un factor care duce la depresie.
De cele mai multe ori, depresiile au drept simptome tristeţea, apatia şi preocuparea. De două ori mai multe femei decât bărbaţi sunt afectate de astfel de tulburări psihice. Se estimează că, la un moment dat, 25% dintre femei vor avea nevoie de tratamentul unui medic psihiatru, comparativ cu numai 10% dintre bărbaţi.
Prof. dr psihiatru Aurel Romilă de la Spitalul “Al. Obregia” din Bucureşti spunea: “Aproape o treime din populaţie suferă într-o formă sau alta de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalităţii, pentru psihopaţi, care au ocupat toate posturile-cheie în ţară. De aia nu avem sănătate mentală în ţara asta, că populaţia se împarte în mare măsură între opresori (psihopaţi) şi oprimaţi (depresivi)”.
Sursa: aici
Esti in urma cu statistica. Ce nu stii este ca la intrare (la vama) sub indicatorul Romania scrie spitalul 9 si oprirea interzisa. La noi bolile mintale se vindeca prin generalizare 🙂
noi suntem fruntasi pana si la nebunie:))!…lasand gluma de-o parte, cand am ajuns acasa , am avut neplacuta surpriza sa intalnesc multe persoane bolnave mintal pe strazile Slatinei mele dragi:(>>>
@Anastasia, prietenul nostru gheorgică are perfectă dreptate: mulţi nebuni sunt în Parlament, nu numai în Slatina. Sunt chiar şi în blogosferă, mai mulţi decât ai crede…
Poi se spune ca in spitale sunt oamenii sanatosi, bolnavii mintal sunt pe strada. Ai dreptate, nu doar in Slatina. Peste tot gasesti nebuni. Densitatea cea mai mare este in parlament. Baga astia ceva in beutura si le strica mansarda
Da, gheorgică, sunt perfect de acord. Ştii care-i chestia proastă? Vor fi în curând alegeri şi tot ăştia sau alţi nebuni vor fi votaţi de alţi nebuni. Se recunosc şi se sprijnă unii pe ceilalţi din spirit de castă…
Poi nebuni alesi pe spranceana, nu asaa, nebunatici. Astia de la euronebuni nu sunt ase periculosi. Ei au doar un rol reprezentativ, participatia este departe de nebunii Europei. Singurii euronebuni care au miscat ceva au fost:Becali si Severin care au facut pe nebunii puscariabili si au reusit sa rastoarne oala cu cacao peste Romania. In rest apa de ploaie. Nici sa vorbeste nu stie. Listele care se falfaie acum nu prea sunt pline de nebuni autentici,mai mult nebuni cu pedigree. Pe primele locuri vor fi: neveste,amante, pupile, beizadele, la coada poate vor aparea 2-3 nebuni originali. Asa scapa belgienii de criza. Sa te tzii acum croitorese,coafeze si alte frectzioniste
Aoleuuuuu! Ce loc fruntaş! Să nu ne fie de deochi! . Dar dacă este un virus ce bântuie spaţiul intracapatic?(Glumesc, evident)
Dat fiind condiţiile actuale politice, econoomice şi sociale, mi se pare că suntem un popor teribil de rezistent din punct de vedere nervos dacă nu am înebunit încă cu toţii, deşi uşor-uşor parcă am fi afectaţi, dar cel mai mult la vârf! Acolo este jalea mare !
Depresiile sunt strâns legate de factorul social şi afectează în special persoanele mai sensibile emoţional – de aici rata mai mare de femei depresive.
Doar intri în ţară şi simţi că fuge pământul de sub picioare. Imi amintesc cum revenind în ţară după o excursie de trei săptâmâni prin Europa, fiind noapte şi obosită, nu mi-am dat seama pe unde suntem şi speriată de hodorogeala maşinii , mi-am întrebat soţul : “Am luat-o pe vreo scurtătură neasfaltată? Răspunsul a fost scurt :Nu, am intrat în ţară. Ce am simţit? Depresie curată!
Da, Aura, are dreptate soţul tău, chiar simţi fizic faptul că intri în patria mumă! 🙂
Trista statistica si nici nu-i o veste noua pentru mine. Sa stii totusi ca poti sa ai de munca si destui bani si tot sa fi depresiv. Starea asta difera de la persoana la persoana. Cei mai pozitivi oameni si cu durere la doi metri distanta de cot sunt aia care traiesc la cort…aia nu se mai imbolnavesc cu toate ca umbla de la 0 ani pana la varste destul de inainte in fundul gol pe ulite.