În urma unui studiu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford au concluzionat că, dacă râzi din toata inima, poți trece mai ușor peste durere. Râzând neforţat, organismul eliberează endorfine, aşa-zisele “molecule ale fericirii”, care anihilează durerea. Există câteva feluri prin care te poţi vindeca singur, folosindu-ţi propria minte, după cum vom vedea.
Endorfinele, mai eficace decât mofina!
Starea de fericire a unui om e strâns legată de endorfină, un hormon care acţionează ca un drog natural. Endorfinele sunt produse de creier, fiind neurotransmiţători. Rolul lor este de analgezic, suprimând durerea de orice fel.
Efectul lor de calmare a durerilor e foarte puternic, oferind organismului o stare de relaxare, ba chiar de bucurie. Se poate atinge o stare euforică. Dacă e injectată intravenos, efectul endorfinei poate fi de trei ori mai puternic ca acela al morfinei. Dacă s-ar injecta direct în creier, endorfina ar fi de 48 de ori mai eficace decât morfina! Dar provoacă dependenţă, ca şi drogurile.
Sunt diverşi stimuli care duc la secreţia acestei substanţe: dulciurile, băuturile răcoritoare (mai ales cele îndulcite cu substanţe sintetice, ca aspartan), condimentele precum piperul, masajul, adică masarea pielii capului, gâdilarea, râsul ori stresul, efortul fizic, sexul etc.
Chiar şi durerea, plăcerea masochiştilor, duce la eliberarea de endorfine. Unii ştiu să-şi mărească nivelul de endorfine supunându-şi corpul la dureri tot mai mari, facându-şi tatuaje şi piercing-uri ori chiar rănindu-se intenţionat.
Acordurile muzicale, sunetele şi ritmul care calmează provoacă mărirea nivelului de endorfine: o jumătate de oră de muzică de Bach sau Mozart are acelaşi efect ca şi o tabletă de Valium. În cazul ritmurilor lente, bateristul experimentează o senzaţie de plutire, o stare de relaxare profundă.
Endorfinele sunt răspunzătoare de o stare specială, aşa-zisa “beţie a alergătorului”, încercată de persoanele care practică un sport de performanţă care presupune depunere de efort fizic intens. Unii sportivi ajung dependenţi de eendorfine. Şi femeile gravide, mai ales în momentul în care nasc, eliberează o mare cantitate de endorfine, acesta fiind un mecanism de autoapărare.
Puterea gândirii pozitive şi a optimismului
Medicii au constatat cât de important e să gândeşti pozitiv. Imensa forţă a gândirii pozitive a fost denumită puterea placebo, adică îmbunătăţirea măsurabilă a sănătăţii, după ce pacientul urmează un tratament cu așa-zisele medicamente neutre. Doctorii susţin că placebo funcţionează în 90% din cazuri.
În cele mai multe cazuri, forţa gândului nu înlocuieşte tratamentele medicinii moderne, dar le poate mări impactul şi reduce riscul de îmbolnăvire. Dacă ai o atitudine pozitivă și optimistă, îţi poţi reduce singur riscul problemelor cardiovasculare. Aceasta e concluzia unui studiu la care au luat parte peste 100.000 de femei.
Femeilor sănătoase li s-au dat teste de personalitate şi au fost monitorizate pentru a se vedea cine va avea probleme de sănătate. Pesimistele au prezentat un risc cu 50% mai mare de a deceda din cauza unui atac de cord.
Cât ne ajută meditaţia şi iubirea
Cortizolul e un hormon eliberat de organism la stimulii de stres, fiind o componentă a reacţiei „luptă sau fugi”. E foarte util pe termen scurt, dar dacă nivelul de cortizol rămâne la cote înalte mai mult timp, sistemul imunitar va fi afectat, va creşte glicemia, va reduce imunitatea, poate duce la obezitate şi va mări riscul unui atac de cord.
Cu cât suntem mai stresaţi, cu atât creşte cortizolul eliberat când suntem sub presiune. S-a constatat că nivelul cortizolului femeilor care practică regulat meditaţia e de trei ori mai mic decât al celorlalte.
Meditaţia zilnică de 20 de minute va micşorează nivelul de cortizol în doar 5 zile. Un exerciţiu tipic de relaxare îl constituie concentrarea pe respiraţie şi conştientizarea fiecărui ciclu inspiraţie/expiraţie, urmărind cum se ridică şi coboară pieptul, lăsând mintea liberă să observe senzaţiile şi zgomotele. Şi sportul practicat în fiecare zi timp de 20 de minute va crește imunitatea organismului.
Meditaţia influenţează felul în care funcţionează creierul. Dacă înveţi cum să te relaxezi, îţi vei influenţa pozitiv regiunea creierului care reglează tensiunea arterială, ritmul inimii, dar şi luarea deciziilor.
Cercetătorii Universităţii Stanford au studiat tomografiile şi au constatat că iubirea ne ajută să îndurăm mai bine durerile. Voluntarilor li s-a cerut să ţină în mână un lucru fierbinte, până când devine insuportabil. Ei au îndurat o durere mai mare atunci când erau distraşi de fotografia iubitei.
Mintea îţi poate fi, după caz, prietenă bună sau duşmancă aprigă.
Am vazut si eu un documentar o data, ceva asemanator ca in articol. Totul este sa crezi cu adevarat ca nu ai nimic, ca totul este in regula si se va intampla exact asa. Tot acolo prezentau si cateva cazuri concrete de vindecare…
Da, sunt cazuri concrete de vindecare.
Exact aşa-i.
E adevărat, de multe ori ne facem singuri rău.
Ce bine ar fi de ar fi asa usor 🙂
Nu-i uşor deloc, ai de lucrat cu propriul psihic.
Iubirea are puteri tamaduitoare. Iubirea de frumos, de viata, fata de semeni. Iubirea iti aduce zambetul pe buze si pacea in suflet.
Adevăr grăieşti!
E o clinica in Germania ( si sunt convins ca nu e singura ) care trateaza pacientii o anumita perioada cu pastile reale, dupa care se folosesc de ceea ce e numit efectul Placebo.
Daca reusim sa gasim cheia la toata capacitatea de folosire a creierului, suntem boieri cum zice bunica-miu.
Numa` bine.
Am scris pe tema asta, dar folosim foarte puţin din capacitatea creierului.
Eu sunt ferm convins ca in spatele a ceea ce noi numim simplu “creier” sta un mecanism capabil sa regleze orice buba mai mult sau mai putin grava. Numai ca mecanismul este atat de complicat si nu are manual de instructiuni.
Este ca un tablou cu miliarde de butoane iar noi le incercam pur si simplu, fara sa stim ce se va intampla daca apasam pe unul sau pe altul.
S-ar prea putea să ai dreptate.
Foarte interesant articol, este exact ca produsele alea cu SOC!, SUPER!, MEGA! – doar ca asta are efect.
Mă bucur că-ţi place!
Ca de multe ne putem vindeca farasa bagam in noi kilograme de medicamente, e cu siguranta adevarat. Ca cineva poate gandi pozitiv cand in viata sa se produc numai nenoriciri, asta nu prea are cum sa fie adevarat. Pur si simplu…inseamna ca este intr-o ureche daca, fiind total nefericit, omul ala se preface a zambi. A, ca poti incerca sa speri ca poate ceva-ceva se mai rezolva…da. Dar mai mult nu.
Moralul contează foarte mult.
Vreau sa va relatez ceva extra ordinar …la varsta de 9 anisori m-am imbolnavit de hepatita b cu HBS prezent foarte nasol, am facut interferon de 2 ori si a fost binisor…totusi ai mei nu m-au putut lasa , si auzind pe cnva ca exista o femeie care face din niste chestii un ceai minune a zis ca sa al incerc , am crezut at la momentul respectiv in acel ceai foarte tare… iar cand am fost sa fac analizele au iesit aproape perfecte de atunci nu mai am absolut nimic. Eu cred ca mintea este cel mai puternic tratament pt noi toti. Si de atunci am gandit numai de bine … va doresc multa sanatate
Mă bucur pentru tine! Sănătate şi ţie!
E foarte adevarat !!!!