Ţigările, prin substanţele nocive pe care le conţin, au contibuit în mod direct la moartea mai multor milioane de oameni. Peste 90% din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de ţigări. Fumatul creşte foarte mult riscurile de a dezvolta o serie de boli cronice: afecţiunile coronariene apar de 4 ori mai frecvent la fumatori, atacul de cord este de 4 ori mai des întâlnit în cazul fumătorilor, riscul de cancer pulmonar este de 25 de ori mai mare în cazul fumătorilor.
Fumatul afectează practic fiecare organ şi poate cauza cancer. Studiile clinice au demonstrat corelaţii directe între fumat şi cancerul de colon, pancreas, laringe, esofag, stomac etc. Cei norocoşi care reuşesc să renunţe la acest viciu au observat îmbunătăţiri majore legate de starea lor generală de sănătate.
După 3-4 ani, foştii fumători prezintă riscuri de atac de cord similare cu cei care nu au fumat niciodată. La fel se întâmplă şi cu riscul de a dezvolta cancer – acesta se dimniuează foarte mult în câţiva ani de abstinenţă. Deci nu e târziu niciodată. Acum este un moment la fel de bun ca şi oricare altul să-ţi iei viaţa în mâini şi să faci ceva pentru viitorul tău.
Şi totuşi dependenţa de ţigări este subapreciată de cei care nu au fumat niciodată. Doar cei care au fost fumători ştiu ce dependenţă mizerabilă poţi avea ca şi fumător. Ştii că nu e bună, ştii că te costă foarte mult şi totuşi nu te poţi opri din a savura „încă una”. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că fumatul are două elemente constitutive: latura chimică şi implicit dependenţa de nicotină şi o latură psihologică, aceasta implicând obişnuinţa şi „ticul” fumătorului. Încă nu se ştie cu precizie care din cei doi factori este cel mai important. Dar este cert că ambele contribuie din plin la menţinerea dependenţei.
Pentru orice fumător, pe lângă sănătate, un alt factor important este latura financiară care, nu de puţine ori, este foarte afectată. Un fumător „de carieră” cheltuieşte chiar şi 1.000 lei pe lună pentru ţigări. Cred că nu e nevoie să subliniez că aceşti investesc de fapt în autodistrugere. Dacă vrei să te laşi de fumat, îţi recomand să încerci o alternativă: ţigara electronică.
Probabil ştii deja că vaporii de țigări electronice oferă satisfacţii similare cu cele ale ţigările clasice. Ţigările electronice asigură o doză bine determinată de nicotină şi, în acelasi timp, satisfac şi nevoia psihologică (gestul) care este de asemenea o componentă importantă a dependenţei. Şi deşi ne plac şi ne oferă plăceri asemănătoare cu ţigările tradiţionale, cele electronice nu conţin nici produse cancerigene, nici gudron. Plămânii, ficatul, inima şi tot corpul în general nu mai sunt bombardaţi cu substanţele nocive ce se regăsesc în ţigări.
Personal am achiziţionat o țigară electronică de pe site care oferă cele mai performante modele de ţigări electronice şi lichide de reîncărcare europene de calitate premium. Spre exemplu, țigara mea electronică are un acumulator dotat cu o funcţie de voltaj variabil, astfel încât să-mi asigure o experienţă excelentă, iar setările tensiunii se fac prin rotirea discului de la baza ţigării electronice.
Te invit şi pe tine să încerci o țigară electronică şi să ne spui cum ţi se par preţurile şi calitatea produselor.