Căsătoria este tot mai puțin prețuită. Nu numai statisticile, ci şi psihologii arată că tot mai mulți oameni preferă să trăiască în concubinaj, iar despărţirile pot fi determinate tot mai adesea de site-urile de socializare şi, mai ales, de Facebook.
Institutului Naţional de Statistică arată că anul trecut au divorţat doar 27.188 de cupluri, faţă de aproape 40.000 în urmă cu 20 de ani. Dar asta nu înseamnă că acum există mai multă stabilitate în cuplu. Tot mai multe cupluri aleg să trăiască în concubinaj, așa încât despărțirile nu sunt contorizate de stat.
Nici motivele despărțirii nu mai sunt înregistrate, dar se pare că acestea sunt tot mai des legate de site-urile de socializare. Lumea virtuală este unul dintre duşmanii cei mai redutabili ai relaţiilor conjugale. Psihologii spun că tot mai multe cupluri îi vizitează pentru a-și salva relația sau după ruptură – pentru reparaţii emoţionale – și că tot mai mulți se plâng de faptul că s-au despărțit de partenerul lor din cauza rețelelor de socializare.
De asemenea, mulți bărbați consideră că sunt neglijați și nu mai primesc afecţiune din partea partenerei de viață, după ce a apărut un copil şi și-au găsit pe altcineva, temporar sau nu, prin intermediul site-urilor de socializare.
O căsnicie durează în medie 13 ani
Conform statisticilor, în România, durata medie a unei căsătorii e de doar 13 ani, iar în ultimii ani, separarea apare cel mai adesea în rândul persoanelor din grupa de vârstă 35-39 de ani. Din totalul divorțurilor înregistrate anul trecut, 66,8% (18.162) au avut loc “cu acordul părţilor”, dar e foarte probabil ca multe să fie cauzate de infidelitate. Legea nr. 202/2010 permite divorțul pe cale administrativă, acesta putând fi pronunțat la notar.
Oficial, cele mai multe căsnicii s-au destrămat din cauza infidelităţii (678), a alcoolismului (604) și din cauza violențelor conjugale(534). În 1994, din 39.663 de divorţuri, 7.601 au fost pronunțate din cauza infidelităţii conjugale, 5.551 din pricina alcoolismului, iar 3.433, a violenţelor fizice. Nu există date de atunci cu privire la despărţirea “cu acordul părţilor”.
Acum 20 de ani, tinerii se căsătoreau pe la 20-25 de ani, pe când astăzi, în jurul vârstei de 30 de ani. Actualmente, tot mai multe cupluri aleg concubinajul. Responsabilitatea întemeierii unei familii e rezervată celor care sunt siguri că pot construi ceva în doi. Lipsa de încredere în ei înșiși ori în partener duce la concubinaj, argumentând că un act nu schimbă nimic.
Multe căsnicii sunt afectate negativ de internet
Un studiu realizat de o reputată firmă internaţională de avocatură a concluzionat că site-uri ori aplicaţii precum Facebook, Skype, Snapchat, Twitter, What’sApp sunt o adevărată ameninţare pentru căsnicii. O persoană căsătorită din şapte a luat în calcul posibilitatea de a divorţa din cauza mesajelor publicate de partenerul de cuplu pe Facebook şi pe alte reţele de socializare online.
Un alt studiu, realizat de compania Censuswide pe un eşantion de 2.011 oameni căsătoriți, a relevat faptul că motivele cel mai des invocate pentru a monitoriza conturile partenerilor de cuplu vizează identificarea persoanelor cu care vorbesc aceştia cel mai des, a persoanele cu care se întâlnesc şi a locurile în care merg. Un sfert dintre persoanele chestionate au afirmat că bănuielile iscate de căutările online au dus la certuri în cuplu, care au loc cel puţin o dată pe săptămână.
Primele 5 motive pentru care un cuplu se destramă sunt infidelitatea, certurile permanente și/sau violenţa fizică, lipsa de comunicare, lipsa atenţiei față de partener și lipsa suportului emoţional.
Sursa: aici
Citind randurile tale realizez ca si eu sunt tot pro concubinaj(ce urat suna!). E mult mai usor sa iesi dintr-o relatie care nu functioneaza cand nu esti legat de partener de niste acte.
Asta așa e. Probleme sunt doar dacă au apărut și copiii sau când unul dintre concubini moare. (Celălalt n-are dreptul nici să-l îngroape!) Sau dacă locuința era doar pe numele celui decedat, supraviețuitorul e dat afară din casă de moștenitori. În alte țări sunt niște parteneriate pe care legea le recunoaște. Doi indivizi au dreptul să trăiască împreună și au niște drepturi firești. Nu știu dacă la noi s-a gândit cineva la niște reglementări de acest gen.
Si cu ocazia iti doresc un an plin de bucurii, impliniri, sanatate si fericire, La multi ani, 2016! 🙂
Și cu aceeași ocazie, țin să te anunț că abia din 2016 începe cea mai frumoasă parte din viața ta! La mulți ani, sănătate, să fii fericită, să ți se împlinească toate visele și altele pe deasupra!
Din cauza complicatiilor mentionate mai sus eu personal cred ca poate concubinajul ideal e acela in care fiecare continua sa locuiasca in casa lui proprie, existand totusi posibilitatea de a planifica intalniri pt conversatii si activitati de cuplu asa cu un an inainte sau cu un semestru inainte, eventual chiar si achizitionarea in comun a unei parti de uz a unei cabane de vacanta, (folosibila atat in comun, cat si individual separat, plus transferabila in caz de despartire, exista si cluburi de schimb pt timeshare din astea, de ex schimbi un drept de uz de 6 sapt/an a unui apt in St
Lucia cu un drept de uz de 8 sapt/an in Gran Canaria, numai sa fii atent sa fie nr par ca daca lasi concubinul din St Lucia, trebuie sa-i lasi lui 3 saptamani uz din 6, ca sa nu iasa discutii ca il lasi fara loc de vacante).
Pentru mine, concubinajul presupune ca un cuplu să traiască și să locuiască împreună, nefiind căsătoriți. Ori, ceea ce dai tu spre exemplu, personal, mi se pare cam meschin între doi oameni care se iubesc. E ca și când un cuplu s-a destrămat și cei doi nu știu cum să-și împartă custodia comună…
În tot cazul, îți urez la mulți ani și să ți se împlinească toate dorințele!
Din ce ai scris aici imi imaginez niste roboti-oameni in viitor care fac treaba asta, isi planifica fiecare minut :))cam mecanic, lipsit de sentiment. Ce se intampla daca unuia i se face dor de celalalt ? Da programul peste cap ? :))
E atat de traumatizant un divort, ca mai bine nu te casatoresti.
E un punct de vedere și-l respect. Totuși, te căsătorești cu gândul la întemeierea unei familii, nu la destrămarea ei…
Cum ar putea influenta facebook sau twitter o casatorie? Din punctul meu de vedere casatoria e bazata pe valori morale de netagaduit…, respect, sentimente, onoare samd. Ori astea nu pot fi inlocuite cu absolut nimic…
Teoretic, ar trebui ca grupurile de socializare să nu poată influența o căsnicie, din motivele amintite de tine. În realitate, însă, când vezi că soția ta flirtează cu un alt bărbat, nu-ți pică bine, apar certurile, neîncrederea, gelozia și divorțul nu-i departe. Și cel mai rău e faptul că acestea nu sunt cazuri izolate…
Hai sa.ti zic si parerea mea, chiar daca e neinsemnata.
Ai spus ca “Acum 20 de ani, tinerii se căsătoreau pe la 20-25 de ani”… Timpurile s.au schimbat totusi, mentalitatea oamenilor, atunci era un alt tip de mentalitate in care oamenii chiar daca se casatoreau devreme si nu se intelegeau, ramaneau totusi impreuna, in special pentru ca asa era impus de societate, moral la vremea respectiva. Si acum se casatoresc oameni la 20-25 de ani sa stii (chiar acum cateva luni o prietena de.a mea :)) ), insa multi divorteaza pentru ca realizeaza ca nu sunt atat de pregatiti sa isi asume responsabilitati, sa infrunte greutati, iar o casnicie nu are doar parti frumoase.
Intradevar, sunt si oameni care fac pasul spre casatorie la 30 de ani in ideea ca “trebuie sa ma realizez intai in cariera” – asta n.am inteles niciodata si am considerat mereu ca viata personala si cariera merg impreuna, pentru ca asta ne face oameni practic; dar asta e alta poveste :))
“(…)firmă internaţională de avocatură a concluzionat că site-uri ori aplicaţii precum Facebook (…) sunt o adevărată ameninţare pentru căsnicii”. Nu cred ca exista vreo aplicatie pe lumea asta impotriva casniciilor :)) nu apicatia in sine distruge o casnicie, ci comportamentul persoanei ! Si daca, asa cum ai zis mai sus, vezi ca sotia ta flirteaza cu un barbat pe facebook, deci practic daca are comportamentul asta pe o retea de socializare inseamna ca il are clar si in viata reala; iar daca vezi ca are comportamentul asta pe facebook, desi probabil se gandeste in prealabil ca tu, ca sot al iei poti afla ce face ea pe facebook si totusi aceasta continua, inseamna nu doar ca nu are vreun gram de respect pentru tine, dar ar trebui sa ii multumesti facebookului ca ti.a arata cu ce fel de persoana iti imparti patul, pentru ca repet, nu aplicatia in sine ci comportamentul oamenilor e cel care de fapt distruge o relatie.
Si mai e o chestie: noua ne e greu sa acceptam realitatea, cand partenerul nostru flirteaza cu altcineva si vedem asta pe facebook, spunem ca e vina facebookului, nu a partenerului. Deci era mai bine sa faca asta in viata reala si sa nu vedem ? hm… I don.t think so…
Ah si ultimul punct, promit!
“Lipsa de încredere în ei înșiși ori în partener duce la concubinaj, argumentând că un act nu schimbă nimic.” Nu neg ca asa o fi pentru multi insa in ceea ce ma priveste e total invers :)))) Am avut atat de multe exemple in viata mea, de persoane casatorite care stateau impreuna tocmai din cauza complicarii cu acest act, iubirea dintre ei transformandu.se in obisnuinta si alte lucruri urate pe care nu le vreau in viata mea, incat sincer am ajuns sa fug de el :)) in prezent imi place genul de relatie bazat pe sentimente si atat, in care stii ca nu ai o hartie care sa ateste ceva, ci doar “feelinguri”.
Si personal, practic chestia asta si sunt foarte fericita asa. Am incredere in mine, in partenerul meu si in relatia noastra, nu trebuie sa ii verific facebookul pentru ca pot sa il intreb pe el foarte frumos cu cine vorbeste. La un momentdat probabil ma voi si casatori, dar nu cred ca imi va schimba cu ceva sentimentele pe care le am. Pentru mie e simplu: de ce sa ma casatoresc daca sunt fericita si implinita deja?
Daca ai citit pana a capat – multumesc pentru rabdare :)))
Kisses
Nu era nevoie să faci analiză pe text pentru a spune exact ce era important: “…De ce sa ma casatoresc daca sunt fericita si implinita deja?”
N.am considerat o analiza cat o dezbatere si o alta perspectiva asupra subiectului. Banuiesc ca nu am incalcat vreo regula a blogului tau cu asta, nu? See ya! :p
În niciun caz! Poți scrie orice în comentarii, în afara cuvintelor licențioase, desigur. Oricât am discuta acest subiect și indiferent cum am privi lucrurile, personal cred că statul român ar trebui să facă mai multe pentru persoanele care trăiesc în concubinaj. Am cunoscut destule drame legate de acest subiect, așa cum am scris într-un alt comentariu. Nici pentru prospăt căsătoriți, statul nu face mai nimic. Ar trebui încurajate familiile să aibă mai mulți copii. Într-o singură generație, România a ajuns de la 23, la 19 milioane de locuitori. Vreo 4 milioane au migrat prin alte zări, neavând locuri de muncă. Asta-i problema, de fapt. Statul nu încurajează munca și stabilitatea omului.
Înainte de a mă căsători, am trăit în concubinaj 5 ani cu aceea care mi-a devenit mireasă și știu pe propria-mi piele ceea ce simte un om, indiferent de relația pe care o are. De asta am și scris articolul. A nu se înțelege că încurajez căsătoria sau concubinajul. Ambele forme de conviețuire sunt la fel de bune, dacă există dragoste.
unii se tem pentru averi, altii se tem de hartii…