Botezul micuțului tău este un eveniment unic ce trebuie pregătit în cele mai mici detalii. Totul trebuie făcut cu grijă și să nu lipsească absolut nimic, de la mâncare, până la ursitoare din povești pentru botez. În cele ce urmează vrem să-ți arătăm câteva tradiții de la botezurile din România, tradiții menite să aducă noroc noului născut.
Nașa trebuie să-și sărute finul/fina
Această tradiție încă este respectată în zilele noastre. Se spune că nașa trebuie să-și sărute finul/fina, deoarece astfel copilul botezat va avea gropițe în obrăjori.
Aducerea copilului acasă
Când copilul este adus acasă de la biserică, nașa trebuie să i-l dea mamei în prag întinzând mâinile de 3 ori peste prag și să spună: “Ți-am luat un păgân, ți-am adus un creștin”.
Baia de a doua zi
A doua zi după botez, nașa trebuie să vină acasă la fin/fină și să-i facă băiță. Nașa trebuie să aibă la ea toate cele necesare pentru asta. Nimeni nu trebuie să sărute copilul după botez, sau să-l strige pe nume, până a doua zi, când nașa îl spală. După ce a fost spălat, poate fi sărutat și strigat pe nume. Băița trebuie pregătită cu grijă.
Lumânarea pentru botez trebuie să fie aprinsă și nașa trebuie să descânte copilul înainte de a-l baga în baie. În apa în care copilul face băiță se pot pune o mulțime de lucruri, printre care amintim: un ban de aur, petale de trandafir, flori de tei, apă sfințită, sare, semințe de cânepă, ardei iute, lapte dulce etc.
Acestea sunt câteva din obiceiurile de la botezuri. Unii țin cont de ele, alții nu. Însă orice botez este un prilej de bucurie și distracție, care se încheie cu o petrecere pe cinste, la care trebuie să se simtă bine în special copiii.
Acest text a fost primit de la advertiser.
Stii cum se spune: ”câte bordeie atâtea obiceie”! 🙂
In Oltenia, un rol important il are moasa. Inca din ziua cand este adus acasa copilul, moasa trebuie sa il spele in fiecare zi, sa il maseze, pana la botezul copilului… In plus, timp de trei ani, moasa este cea care da de grinda copilul pentru a creste mare, sanatos si norocos 🙂 .
Se prea poate. Orășenii nu mai au habar de tradiții sau nu mai țin cont de ele…