Anul acesta, în perioada 30 mai–5 iunie se desfășoară cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante. Intrarea este liberă și vă invit să participați la un act de creație deosebit și, din păcate, prea puțin popularizat la noi. Un mim portughez a stabilit un record mondial, reușind să stea nemișcat în picioare, în chip de stauie vivantă, timp de peste 15 ore și a fost inclus în Guinness Book of Records între anii 1988 și 1997. Dar festivalul se opune vulgarizării acestui gen aparte de artă.
Performanța lui António Santos e de 15 ore, 5 minute și 55 secunde. El a început să interpreteze statui vivante încă din anul 1987 și, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de carieră, a realizat un spectacol stradal, stând aparent în levitație. Însă avem și noi artiștii noștri, mimi extrem de talentați, mulți dintre ei reuniți sub conducerea directorului Teatrului Masca, actorul, regizorul, pedagogul, publicistul și fostul parlamentar Mihai Mălaimare, distins cu un premiu UNITER pentru teatru nonverbal.
Colectivul acestui teatru organizează ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Statui Vivante Masca – 2017, un eveniment cultural fără precedent, la care vă invit să participați. Vor fi prezenți artiști români, chinezi și alte două grupuri de interpreți de statui vivante, cei vienezi de la Great Names și cei olandezi conduși de Yvonn Hollander.
Vor exista 15 statui vivante, mai puține decât în alți ani, dar care promit să fie mai competitive și mai profesionist realizate. Acestui eveniment i se dedică în schimb 6 zile, de două ori mai multe decât de obicei. Festivalul este mediatizat activ în mai multe locuri din Capitală. Să poți deveni un om-statuie necesită nu doar talent actoricesc, ci și calități atletice deosebite.
Festivalul debutează cu Noaptea statuilor vivante și continuă cu spectacole deosebite care se vor derula în trei spații diferite din București. Artiștii vor evolua în două parcuri din cartierele Militari și Ferentari, dar și în Herăstrău, cel mai mare parc bucureștean.
Sigur, Parcul Crângași din sectorul 6 este o gazdă tradițională pentru acest festival anual, dar pentru cartierul Ferentari constituie o premieră absolută și promite că va fi extraordinară. Locațiile de desfășurarea a festivalului au fost alese cu chibzuință, preferându-se niște zone frumoase și pline de verdeață. Festivalul va începe în fiecare zi la ora 16 și va cuprinde în total 60 de spectacole.
Programul complet este următorul:
30 mai – Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu – Cesianu, ora 20.00.
31 mai–iunie – Parcul Humulești (cartierul Ferentari).
2–3 iunie – Parcul Crângași (cartierul Crângași).
4–5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Șoseaua Nordului („Locul de la Roata mare”).
Termenul de statuie vivantă (sau statuie vie) se referă la un mim care poate sta nemișcat în aceeași poziție ore în șir, aidoma unui manechin într-o vitrină, ori mai curând ca o statuie, având un machiaj care îi conferă culoarea marmurei, aurului, bronzului sau cuprului și realizând spectacole stradale deosebite.
Un grup de statui vivante poate realiza un tablou viu. Acesta era un obișnuit al festivalurilor medievale și din perioada Renașterii. Grupul era așezat pe un stand decorat astfel încât să arate ca un monument. Se pot realiza și fotografii vii. Astfel, la începutul secolului XX, dansatoarea germană Olga Desmond poza nud, imitând capodoperele artistice clasice, statui și picturi celebre.