La deplină maturitate am constatat că activitatea mea profesională este cu totul deosebită de ceea ce visam în copilărie. Când eram copil, viitorul meu serviciu era o preocupare relativ constantă, fiindcă ambii mei părinți lucrau și mi se părea firesc să fac și eu același lucru. Sigur, viitoarele mele hobby-uri au început să se dezvolte încă din copilărie, dar profesiile pe care le-am avut au fost prea puțin apropiate de aspirațiile mele. Cu siguranță, soarta are simțul umorului! Citind aceste rânduri, veți afla de ce cred că Ziua Copilului ar trebui să fie în fiecare zi.
Când aveam 9-10 ani, una dintre mătușile mele m-a dus la Teatrul de Operetă. Prima reprezentație la care am fost spectator a fost Liliacul lui Johann Strauss-fiul. Mi-a plăcut, așa că am însoțit-o apoi cu regularitate la spectacolele de operetă pe care dorea să le vadă. Firesc, ulterior am descoperit sunetele fermecate și fermecătoare ale unor instrumente muzicale. E mai ușor să spun ce instrument nu m-a atras.
Să ascult muzică a fost una dintre ocupațiile mele preferate în copilărie și a rămas permanent. Desenam adesea și pictam. Desigur, a trebuit să și învăț câte ceva despre diversele curente artistice, fiindcă voiam să devin pictor. A fost a doua ocupație la care visam.
Prima? Când aveam vreo 4-5 ani, bunicul din partea tatălui m-a întrebat ce vreau să devin când voi fi mare. Eram supărat pe bunicii mei, așa că am răspuns imediat că voi fi milițian. Bunicul s-a mirat: „De ce tocmai milițian?”. „Ca să am pistol și să vă împușc pe amândoi! Cu tine încep.” Destinul m-a dus pe cărări nebănuite: îndemnat de părinți, am urmat o facultate tehnică și, după câțiva ani de inginerie, am devenit ziarist, scrisul fiind o activitate mai apropiată de năzuințele mele.
Copilăria mi-a fost marcată de atracția pentru diverse sporturi, pe care le-am practicat într-un cadru organizat. La vârsta de 8 ani am învățat să înot, după care am jucat la câteva cluburi handbal, volei, fotbal și baschet, numai sporturi de echipă. Îmi consumam energia jucându-mă cu alți copii pe stradă. Nu circulau prea multe mașini și carosabilul era pentru noi teren de fotbal, tenis ori volei.
De la vârsta adolescenței, am devenit un cititor pasionat. Cărțile bune erau greu de găsit și toate erau ciuntite de cenzură. Visam să pot călători în timp, pentru a putea citi cărți nescrise încă, de parcă nu mi-ar fi fost de ajuns literatura existentă. Astăzi putem avea la dispoziție aproape orice carte, cu textul integral. În plus, există calculatoare și internet. Am învățat să învăț abia în anii studenției. Atunci am descoperit că învățatul mecanic este contraindicat.
În copilăria mea exista televiziune alb/negru și cele mai interesante emisuni erau varietățile, unele meciuri și filmele românești și cele produse în țările socialiste. La cinematografe rulau și filme franco-italiene, cele mai căutate pe atunci. De Hollywood nici nu auzisem. Țin minte că într-o noapte ne-a trezit un vecin de apartament și ne-a spus să pornim televizorul. Așa am văzut primii pași pe Lună.
E dificilă „meseria” de părinte?
Sigur, știința și tehnologia au evoluat, mijloacele de informare sunt mult mai multe și mai complexe, iar atracțiile pentru copii s-au diversificat enorm. Poate că acum noi, copiii de ieri, încă nu suntem îndeajuns de pregătiți să le fim părinți copiilor de azi. Dar ne străduim să facem față situației. Din fericire, avem ajutoare de nădejde.
De exemplu, pentru Ziua Copilului din acest an, Festivalul Opera Copiilor, ajuns la a patra ediție, se va desfășura în perioada cuprinsă între 29 mai și 3 iunie, având ca principală atracție premiera spectacolului Sunetul Muzicii. Acesta va avea 6 reprezentații, câte două în fiecare dintre zilele de 1, 2 și 3 iunie la Sala Mare din cadrul Operei Comice pentru Copii. În seara de 1 iunie, sute de mici balerini vor celebra baletul, în cadrul Galei Școlilor de Balet. Intrarea e liberă!
Printre activitățile cu care festivalul vrea să atragă copiii se numără un târg educațional cu 80 de expozanți, ateliere de face paining, benzi desenate, tras cu arcul, călărie, construcții cu piese Lego, campionate de șah etc. Lăsând puțin deoparte calculatorul, copiii pot descoperi și un colț de lectură, în care unele vedete le vor citi celor mici povești zilnic între orele 16 și 18. Printre acestea se află Margareta Pâslaru, Paula Seling, Teodora Buciu și Loredana Dinu, fostă campioană europeană, mondială și olimpică la spadă.
În plus, copiii se vor distra și în Aventura Parc, unde se vor cățăra și pot participa la campionate de public speaking, șah, kendama, Quoridor sau King Domino. De asemenea, vor avea acces și la o zonă cu zeci de fluturi vii, din diverse specii, la 4 acvarii mari cu o mulțime de pești, la un tobogan gonflabil, la o piscină cu bile, într-o căsuță din copac și la un balon cu aer cald. Totul se va desfășura la sediul Operei Comice pentru Copii din București, Calea Giulești nr. 16, inclusiv în curțile acesteia și pe stadionul Rapid.
Copiii între 5 și 12 ani și părinții acestora sunt așteptați la Târgul Educațional, pe 1, 2 și 3 iunie, cu activități foarte interesante și surprize. Trebuie să descoperiți clubul PlaYouth cu activități creative pentru copii și cu diverse evenimente atractive dedicate copiilor și părinților. Va fi o distracție strașnică, nu puteți lipsi!
Ar trebui ca Ziua Copilului să fie în fiecare zi, iar astfel de manifestări să devină cotidiene.