Românii preferă dulciurile

În ultimii ani românii sunt tot mai atenţi la alimentaţia lor. Mulţi vor să mănânce sănătos, preferând alimentele bio şi fără E-uri. De asemenea, a scăzut numărul celor care mănâncă produse fast-food. În schimb, a crescut numărul vegetarienilor şi a celor care adoptă un stil de viaţă nonsedentar. Un singur lucru nu s-a schimbat în ultimii ani: românii preferă în continuare dulciurile (mai ales ciocolata), în special femeile.

Studiul Naţional de Audienţă (SNA) FOCUS, realizat de BRAT, desfăşurat în perioada 2006-2014, a vizat populaţia din mediul urban, având vârsta cuprinsă între 14 şi 64 de ani şi a arătat preferinţele consumului de bunuri şi servicii. Marja de eroare este de +/-0,8%.

Conform acestui studiu, românii tind să acorde alimentaţiei o importanţă tot mai mare. Ei au grijă ca alimentele cumpărate şi consumate să fie naturale şi să aibă cât mai puţine calorii. Cert e faptul că mai multe de jumătate dintre cei chestionaţi (55%) sunt dispuşi să plătească în plus pentru alimentele care nu conţin E-uri, aceştia fiind cu 10% mai numeroşi decât în anul 2006. Peste 600.000 de români din mediul urban afirmă că alimentaţia lor se bazează pe vegetale.

De asemenea, a scăzut cu 5% numărul consumatorilor de preparate de la fast-food, faţă de anul 2006. Acum numai unul din 5 români mai mănâncă în mod regulat astfel de produse. În acelaşi timp, 62% dintre femei susţin că deliberat mănâncă, de obicei, alimente cu cât mai puţine calorii.

Cu toate acestea, dulciurile au rămas printre cele mai râvnite. Mai mult de un sfert dintre respondenţi (26%) susţin că preferă dulciurile, în locul unei mese obişnuite. Mai mult chiar, cam o treime dintre români spun că nu pot trăi fără dulciuri. Cu toate că tendinţa femeilor e de a fi mai atente cu propria siluetă, tot lor le este cel mai greu să rezistă la tentaţia dulciurilor. 60% dintre persoanele care admit că nu pot trăi fără dulciuri sunt doamne.

De altfel, 32% dintre concetăţeni mănâncă ciocolată măcar o dată pe săptămână. Totuşi, consumul este mai redus cu 6% faţă de anul 2006. Tot în scădere este şi consumul de cremă şi batoane de ciocolată. Dar se menţine constant consumul de rulade, prăjituri şi checuri, 8-10% dintre români mâncând astfel de produse cel puţin o dată pe săptămână.

Acest studiu a arătat faptul că cei mai mari consumatori de ciocolată sunt situaţi în Dobrogea: 43% dintre locuitorii regiunii mănâncă ciocolată măcar o dată pe săptămână. Cel mai puţin tentaţi de ciocolată par a fi bucureştenii, numai 30% dintre ei mâncând frecvent ciocolată.

În ce priveşte felul preferat, românii mănâncă la fel de multă ciocolată albă şi neagră. Pe de altă parte, ciocolata obişnuită (cu un conţinut de cacao mediu) a rămas preferata a 63% dintre consumatori. S-a remarcat şi că 55% dintre consumatorii de ciocolată cu alune, stafide ori cereale preferă ciocolata simplă şi doar 45% pe cea cu cremă.

De ce este irezistibilă ciocolata?

Dorinţa irezistibilă de a mânca ciocolată este cauzată de producerea în creier a unei substanţe chimice asemănătoare opiului, numită encefalină. Această substanţă, însă, nu face ca ciocolata să ne placă mai mult, ci măreşte pofta de a mânca mai multă. Însă consumul exagerat de ciocolată ne îngraşă. Ce înseamnă consum exagerat? Păi, dacă luăm din comerţ o ciocolată de 100 de grame şi mâncăm o bucăţică sau două, e OK. Ar fi exagerat s-o mâncăm pe toată…

Conform unui studiu, dopamina eliberată de creier în timp ce mâncăm ciocolată, are efectul de a ne mări pupilele, datorită plăcerii resimţite. În cacao se găsesc mici cantităţi de feniletilenamină, care funcţionează ca o substanţă antipresivă.

Ciocolata este asociată cu eliberarea în creier a serotoninei, aşa-zisul hormon al fericirii. Studii recente arată că ciocolata are un efect pozitiv asupra stării noastre de sănătate. Ciocolata neagră, bogată în acid galic, ne protejează inima. Cacaua este bogată în flavonoizi, nişte antioxidanţi naturali.

Ciocolata e bună la gust şi asta ne binedispune. În afară de asta, în ciocolată există substanţe care au un efect de afrodiziac. Ciocolata de calitate (cu minim 70% cacao) favorizează secreţia de endorfine, care măresc plăcerea, dând o stare de euforie şi potenţând tonusul. Euforia e favorizată de serotonină, aceasta micşorând starea de anxietate.

Consumul de ciocolată neagră aduce beneficii sănătăţii, prevenind ateroscleroza. Un consum frecvent de ciocolată neagră ajută la creşterea flexibilităţii arterelor şi permite evitarea depunerilor de grăsime pe pereţii vaselor sanguine. Având şi un efect antioxidant, ciocolata e posibil să protejeze organismul împotriva cancerului.

Conform Wikipedia, majoritatea consumatorilor preferă ciocolata cu lapte, poate şi fiindcă are punctul de topire mai scăzut decât cea neagră, care se topeşte la 34-35 grade Celsius. Personal, prefer ciocolata neagră şi, dacă se poate, cu rom. Vouă ce fel de ciocolată vă place?

Surse: aici şi aici

Comments

comments

10 Comments

  1. Rudolph Aspirant 21/01/2015
  2. Rudolph Aspirant 21/01/2015
    • Javra 21/01/2015
  3. eim 21/01/2015
    • Javra 21/01/2015
  4. Andreea 26/01/2015
    • Javra 26/01/2015
  5. Giany 29/01/2015
  6. VASI le R 30/01/2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Creierul omenesc şi accidentele fericite

Oare ce se întâmplă cu creierul omenesc, după ce suferă o traumă? Cum se poate ca o persoană să poată...

Din perlele şcolarilor: „Nu am o carte preferată, dar m-a impresionat Abecedarul”

M-am hotărât să abordez un subiect serios, prezentându-vă câteva dintre nestematele de înţelepciune care circulă prin şcoli. Din perlele şcolarilor:...

Unul dintre cele mai tari telefoane de pe piaţă

Allview a lansat al treilea său smartphone cu un singur SIM. Telefonul X1 Xtreme are un procesor Quad Core de...

Close