Visele fac parte nu numai din viaţa umană, ci şi din cea animală, există fără voia noastră şi chiar avem nevoie de ele. Cercetătorii au observat că subiecţii treziţi la începutul fiecărui vis, dar care dormeau, totuşi, opt ore de somn pe noapte, au avut stări de iritabilitate, halucinaţii, dificultăţi de concentrare, ba chiar au dat şi semne de psihoză, după numai trei zile de experimente de acest gen.
Când subiecţilor li s-a permis în fine un somn neîntrerupt, cu vise, creierele lor au recuperat timpul pierdut, visând mult mai multă vreme, pentru refacerea cerebrală. Concluzia e că dacă n-am visa, am lua-o razna.
Gândim bine dacă dormim pe săturate
Somnul cu vise apare mai ales dimineaţa şi e vital pentru rezolvarea problemelor care apar ulterior la şcoală sau la serviciu. În timp ce visăm, atunci când o parte a creierului e activă iar ochii se mişcă rapid sub pleoapele închise, creierul e într-o stare de relaxare care îi permite ca după trezire să rezolve probleme depozitate în subconştient.
În timpul unor teste efectuate pe un lot de 80 de subiecţi, cercetătorii canadieni i-au lăsat să doarmă pe săturate în perioada dimineţii, când aceştia, de obicei, se trezeau devreme pentru a ajunge la serviciu. Cercetatorii i-au pus să rezolve diverse probleme imediat după ce s-au trezit. Subiecţii au dat randament maxim după ce au fost lăsaţi să doarmă cât au vrut. Atunci când li s-a dat acelaşi gen de probleme după-amiaza, numai 40 % dintre ei au reuşit să le rezolve.
Şi oamenii fără vedere visează
Persoanele care orbesc după ce s-au născut văd imagini în vise, un lucru absolut normal. Persoanele care s-au născut oarbe nu pot urmări filme onirice dar, surprinzător pentru mulţi, au vise la fel de intense, deşi se desfăşoară la nivelul tuturor celorlalte simţuri: miros, auz, gust, pipăit şi emoţie. Pentru un om care poate vedea e greu să-şi imagineze astfel de vise. Creierului are nevoie acută de somn şi de vise.
Orice persoană visează, cu excepţia unor cazuri de tulburare psihologică foarte gravă. Surprinzător, bărbaţii visează mai mult despre alţi bărbaţi, dar femeile nu au preferinţe. Dar şi bărbaţii, şi femeile au reacţii fizice de natură sexuală în timp ce visează, indiferent dacă visele au o tentă sexuală sau nu.
Somnul ajută ţinerea de minte
Un somn de numai 6 minute contribuie la îmbunătăţirea performanţelor la testele de memorie. Somnul foarte scurt îmbunătăţeşte vizibil procesarea memoriei. Un grup de cercetătorii germani şi-a propus să afle cât de scurt poate fi un pui de somn care să aibă o influenţă benefică asupra memoriei.
Mai mulţi studenţi au fost subiecţi şi au fost rugaţi să ţină minte un set de cuvinte, după care au primit o pauză de o oră, înainte de a rezolva un test de memorie. În timpul acestei pauze, unii studenţi au dormit pentru circa 6 minute. S-a constatat cu surprindere că studenţii care au dormit pentru scurt timp au avut rezultate mai bune la test.
Nu reţinem decât 10% din ce visăm
La cinci minute după ce ne trezim, am şi uitat jumătate din ce am visat, iar după zece minute, 90% din vis ni s-a şters din memorie. Într-o dimineaţă poetul S.T. Coleridge s-a trezit şi a pus pe hârtie descrierea visului, aceasta devenind un foarte apreciat poem englezesc, Kublai Khan. După ce a scris cel de-al 54-lea vers, a fost întrerupt de cineva. Coleridge a încercat apoi să-l finalizeze, dar nu şi-a mai amintit visul, iar poemul a rămas incomplet. Şi Mary Shelley a creat Frankenstein; or, The Modern Prometheus tot în urma unui vis.
Unii oameni au numai vise alb-negru
Aproximativ 12% dintre persoanele văzătoare visează numai în alb şi negru. Restul visează (şi) colorat. Cu toţii visăm cam despre aceleaşi lucruri: despre experienţe sexuale, întârzieri, moartea unei persoane dragi, zbor, şcoală ori serviciul, alergare îngreunată, eşec, urmăriri, dinti căzuţi, victorie, accidente etc.
Sigmund Freud a încercat să dea o interpretare viselor. De exemplu, nuntă în vis ar simboliza moartea cuiva apropiat, ca şi căderea dinţilor, ursul pe care l-am visat are corespondent un prieten în viaţa reală etc., etc. Sunt mii de simboluri cu şi mai multe interpretări, apărând o mulţime de cărţi despre tălmăcirea viselor.
Eu visez noaptea și ziua, când dorm și când nu dorm! …Ai stipulat bine: dacă n-am visa, am lua-o razna! Dacă n-aș visa pe timp de zi, aș fi o paranoică sau schizofrenică…cu siguranță!!!
Scuze, am fost pe lângă subiect, dar am vizat tot visele…la alt nivel!…
Da, Cristina, e bine să visezi şi cu ochii deschişi!
Nu-i bine să dormi cu ochii deschişi…
intr-un timp schimbasem domiciliu, dar dintr-o serie de motive am ramasesem la scoala veche.
Faceam destul de mult timp cu autobuzul, fapt pentru care ma sculam mult mai de dimineata decat ceilalti, aveam timp mai putin de invatat si ma culcam si mai tarziu.
Rezultatul a fost unul benefic: cu putine resurse si “posibilitati” am reusit sa obtin aproape maximum.
Stiam din timp ca o sa ma mut, stiam timp ca nu o sa am timp de somn si nu aveam prea mari sperante de reusita, asa ca mi-am propus sa imi observ propria evolutie.
Rezultatele au fost cele de mai sus.
Un “pentru ca” argumentat si demonstrat inca nu stiu sa dau, dar in cazul meu a fost asa.
Explicatia cea mai plauzibila este ca cerevelul se adapteaza la cantitatea de facilitati pe care i-o oferi.
Am ipotizat si doua consecinte de lunga durata, dar nu stiu care dintre cele doua e valida:
-daca in tinerete creierul s-a fortat sa functioneze cu putine reusurse, voi avea un deficit la batranete
-exact contrariul, daca fac o normalitate din a da din ce in ce mai putin lux creierului, acesta se va stimula singur si va avea nevoie de cat mai putin pe zi ce trece.
Ce înseamnă lux pentru creier? Somn, vise? Sunt absolut necesare.
Cred că tu te-ai montat şi automotivat. De asta ai avut rezultate bune. Ceea ce dovedeşte încă o dată faptul că, de obicei, creierul nostru gândeşte mai bine dacă suntem mai puţin comozi.
Uneori am impresia ca sunt prea obosit ca sa visez.
Unii spuneau la un momendat ca visele au loc o anumite ora a serii, insa eu am ajuns la concluzia ca este total neadevarat datorita faptului ca eu am adortmit la toate orele posibilile, de la ora 10 dimineata la ora 10 seara.
Am aflat deasemenea ca omul poate avea pana la 8 vise in fiecare noapte, insa in general le uitam.
Daca vrem sa le tinem minte se recomanda sa nu ne trezim brusc.
Pe mine ma fascineaza visele. Am si scris destul de des despre vis. Indiferent cat de adanc incerc sa privesc inauntrul lor, nu reusesc deloc sa creez o conexiune intre realitate si vis.
Ma intriga foarte mult intrebarea lui P.K. Dick: Care este realitatea? Cum ne dam seama de existenta ei? 🙂
N-ai cum descifra această taină, fiindcă mă tem că nu-i nicio taină.
S-au făcut fel şi fel de experimente, doar, doar, s-ar putea trage nişte concluzii cu sens. De exemplu, unui care dormea i s-a intridus o mână într-un vas cu apă. Respectivul a povestit că a visat că inota. Alt subiect, acelaşi experiment, alt vis.,,
trebuie sa existe o conexiune intre realitatea pe care o credem noi realitate si realitatea din vis. pe care o renegam 🙂
eu daca adorm pe un documentar, visez chestiuni stiintifice, de cele mai multe ori.
Daca adorm pe muzica ambientala, cel mai probabil ma visez pe plaja 🙂 and so on.
În schimb, altcineva se culcă după ce a văzut un film romantic şi visează că participă la un raliu…
Nu visez prea des. Poate si pentru ca dorm putin. Vreo 3 ore pe zi…
Nu ţii minte ce visezi. Dar de ce numai 3 ore? Pe când eram adolescent, am făcut fel şi fel de experienţe, doar, doar voi dormi mai puţin, dar săturate. Am încercat şi somnul foarte scurt, de câteva secunde, de mai multe ori pe zi. Degeaba. Îmi trebuie 6 ore de somn.
La tine nu pare să fie normal lucrul ăsta, iartă-mă că-ţi spun. Îţi ajung doar 3 ore de somn?!
În altă ordine de idei, cum de vezi materialele astea? Spuneai că nu ţi se deschide decât ultima postare.