În urmă cu trei ani, existau 491 de taxe care nu sunt cuprinse în Codul Fiscal. Numărul lor s-a micşorat la 263, dar suntem pe locul doi în Europa în privinţa birurilor pe care trebuie să le plătim pentru a alimenta bugetul de stat. Ne depăşeşte numai Ucraina, dar suntem în stare să ne depăşim vecinii. Şi totuşi, guvernul vrea să se ajungă la numai 100 de impozite. Există taxe pe linişte, pe sanţ, pe apa de ploaie etc. Sunt nu mai puţin de 84 de taxe pentru persoanele care lucrează. Foarte probabil, România e recordmană mondială la taxe absurde.
Cea mai hulită este taxa radio şi TV, care intră în preţul facturii la lumină şi trebuie s-o plătească fiecare cetăţean şi firmă, indiferent dacă are sau nu receptoare radio sau TV.
În toate localităţile în care există canalizare, trebuie achitată asa-zisa “apă meteorică”, de fapt, apă de ploaie. E cea mai controversată taxă impusă de primării. Trebuie să plătim taxa pe apa de ploaie chiar şi atunci când nu plouă. Craiovenii plătesc 51 de bani pe metrul cub de apă de ploaie, iar în Alba Iulia, taxa e de 3 lei pe metrul cub de apă.
Edilii spun că orice cantitate de apă care trece printr-un sistem de canalizare şi epurare ridică nişte costuri. În București, taxa pentru apa de ploaie este cam 25% din suma plătită pentru consumul de apă rece. Desigur, nu există contor pentru ploaie, dar aceasta se plăteşte lunar.
Trebuie să achităm o taxă de 10 euro pentru a trece Dunărea, dar asta nu-i nimic. Pentru a rula pe o autostradă care va fi finalizată în cele din urmă, se pare că vom plăti o taxă de 5 euro pentru fiecare 100 de km.
Înainte de căsătorie, ieşenii trebuie facă dovada plantării unui copac. În caz contrar, vor plăti „taxa de pom”. Aceeaşi procedură se urmează şi dacă vrei să-ţi înmatriculezi maşina. Bineînţeles, copacii se cumpără de la primărie. Aceștia vor fi plantați ȋntr-o zonă stabilită de primărie, sub supravegherea atentă a unui lucrător de la spații verzi. După ce e plantat, pomul e fotografiat, iar pe baza acestei poze se va elibera un certificat. Abia după această tevatură aberantă sunt permise căsătoria sau ȋnmatricularea autovehiculului.
În schimb, în întregul județ Argeș, trebuie achitată o taxă de 20 de lei pentru fotografiere și filmare în primărie, cu ocazia oficierii căsătoriilor.
În Sibiu şi Galaţi, pentru o căsătorie înainte de ora 19 se plăteşte suma de 72 de lei, iar mai târziu, taxa creşte până la 100 de lei, fiindcă aşa trebuie să înceapă mirii oficial viaţa de cuplu, cu plătirea unei taxe aberante, pentru a simţi că primăria locală face ceva pentru încurajarea întemeierii de noi familii. Deocamdată nu s-a pus taxă şi pentru sexul din noaptea nunţii, dar timpul nu-i pierdut.
De 7 ani, există o lege care se aplică în mediul rural, potrivit căreia orice proprietar de cal e obligat să plătească 5 lei pentru fiecare animal pe care îl deţine. Banii ajung în visteria Autorităţii Hipice Naţionale. De ce? Iac-aşa!
O altă taxă locală aberantă pe socoteala cetăţenilor, care poate urca până la 2000 de lei pe an, are menirea de a asigura plata gardienilor publici.
Există o taxă absurdă şi pentru Crucea Roşie. Un procent din preţul biletelor vândute pentru intrarea la diversele evenimente sportive, culturale, de divertisment, dar şi la concerte, festivaluri, filme la cinematografe şi spectacole se achită pentru Crucea Roşie.
Firmele care oferă servicii pirotehnice trebuie să achite anual primăriei locale o taxă care variază între 200 şi 300 de lei pentru un minut de spectacol cu artificii. Dacă un astfel de spectacol durează măcar 10 minute, firma e obligată să plătească primăriei minim 2000-3000 de lei. Edilii pretind că zgomotul produs de artificii deranjază cetăţenii. Deci primăria face bani pe deranjul nostru.
Toţi constructorii din Bacău care sapă vreun şanţ sunt obligaţi să achite o taxă de până la 2 lei pe metru pe zi. Cum de ce? Fiindcă aşa au hotărât primarul ales şi consilierii lui.
Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă constituie un venit care are o destinaţie specială, în baza prevederilor unei legi din 2003. Ea poate ajunge şi la 2000 de lei, având ca temei necesitatea menţinerii condiţiilor civilizate a locurilor publice. Se utilizează pentru paza bunurilor publice, pentru prevenirea şi stârpirea infracţiunilor şi a acţiunilor antisociale, care se manifestă prin furturi, tâlhării, cerşetorie şi prostituţie, pentru prevenirea depunerilor de gunoaie etc.
Pe întregul teritoriu al judeţului Prahova, firmele sunt obligate să achite o taxă de 200 de lei pentru stabilirea orarului de desfăşurare a activităţii. Şi mai aberant e că toate firmele trebuie să plătească 100 de lei în plus, dacă îşi prelungesc programul de lucru.
Upgrade: Unele dintre aceste taxe au fost eliminate, dar să nu disperăm. Putem fi convinși că aleșii veghează și ne vor lua banii pe alte căi.
Sa stii ca ideea celor din Iasi nu e proasta. Daca plantezi un pom nu faci un lucru rau, insa mi se pare absurd sa penalizezi pe cineva daca nu vrea sa o faca.
Una-i spiritul civic, alta-i căsătoria.
Dupa ce ca sunt multe taxe se pare ca foarte multe mai sunt si ciudate daca nu chiar aberante.
Plantarea copacului…oare nu poate fi photoshopata? Ma gandeam…Cred ca se poate.
Sigur că ar merge, dar n-ai auzit că vine un băieţică
să vadă că plantezi cu mâna ta copacul?
Sau trebuie plătită „taxă de pom”…ca m-am informat intre timp. Si au scapat oamenii de toata tevatura. Anum, sa fim seriosi, nu in orice perioada a anului se pot planta copaci, e o bazaconie de lege. Desi aparent buna, are hibe.
*Acum
Au edilii o hibă la cap…
FAZA CU POMUL, ORICAT DE AIUREA SUNA, MI SE PARE OK. CA SI-ASA DISTRUGEM HECTARE DE PADURI. HAI SA MAI SI PLANTAM. SI CUM DE BUNA VOIE NU S-APUCA NIMENI SA FACA UN SERVICIU, HAI DE NEVOIE. SUNT DE ACORD!
Probabil nu cunoşti taxele (din Galaţi) dacă vrei să te însori în weekend.
Dar cine te pune să te însori?!
Chiar aşa. De când e familia celula de bază a societăţii?
Cum familia e o celulă?
Adică Becali e în mijlocul familiei?!
Becali e în celula care i se potriveşte.
Adevăr grăieşti
Laura, tu scrii aberatiile astea pentru a ma face pe mine sa rad ?
70 % din casatorii se termina in 2-3 ani…exact cand se termina si banii barbatului… Uau, asta da coincidenta…
Deci, cum e aia cu celula ?!
dada, in curand o sa platim si aerul pe care-l respiram 😛
Mda, cu cât e mai plin de noxe, cu atât e mai scump…
Sa tot traiesti in Romania, cu salariu de 150 Euro si cu cheltuieli de 1000 de euro pe luna…. Poti sa traiesti regeste cu….minus 850 euro