Poate unul dintre cele mai frumoase momente din viața de părinte este acela în care îți vezi copilul făcând primii pași. Nevoia bebelușilor de a se ridica în picioare apare, în general, între 7 luni și un an. Un premergător pentru copii va fructifica din plin această nevoie, oferindu-le confortul și încrederea de care au nevoie pentru a face primii pași.
Dar cum alegi un premergător pentru bebe? În continuare, voi prezenta câteva lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când faci această achiziție.
Siguranța
Copiii iubesc libertatea pe care le-o oferă premergătorul. Dar știm cu toții că în timp ce explorează, micuții se pot accidenta. Tocmai de aceea, pe lângă atenta supraveghere, cei mici au nevoie și de dotări speciale pentru premergătoare, precum:
- o bază largă, pentru a-i diminua accesul lui bebe acolo unde „nu e voie”;
- suprafețe laterale anti-alunecare;
- un sistem care să reducă viteza, pentru a-l împiedica pe micuț să meargă prea repede.
Distracție
Eventualele activități oferite de premergător îl pot înveseli pe cel mic, atunci când ia o pauză de la gonitul prin casă. Ideal ar fi să-i iei un premergător care să-i ofere:
- niște jucărioare pe tăblia acestuia;
- butoane muzicale;
- diferite obiecte cu care să interacționeze.
Adaptabilitate
Știm cu toții cât de repede cresc bebelușii. Tocmai de aceea, cel mai bine este să investești într-un premergător care să se poată adapta la dezvoltarea lor. Caută dotări precum:
- posibilitatea de a ajusta înălțimea scaunului;
- funcții care să permită adaptarea premergătorului la progresele făcute de cel mic;
- un scaun confortabil.
Utilizarea premergătorului
Cel mai probabil, bebelușul va avea nevoie de ceva timp pentru a se acomoda cu premergătorul. Pentru a-l ajuta, așază-l ușor pe scaunul acestuia și asigură-te că stă confortabil. De asemenea, asigură-te că premergătorul este setat la înălțimea corectă – ar trebui să fie suficient de jos încât cel mic să poată pune toată talpa jos, nu să depună efort folosind doar vârfurile degetelor de la picioare.
Încurajează-l pe cel mic să meargă
Trebuie să privești premergătorul ca pe un imbold pe care i-l oferi copilului pentru a căpăta încrederea de care are nevoie pentru a face primii pași. În acest sens, ar fi bine:
- să-l încurajezi de fiecare dată când se ridică în picioare – cel mic va căpăta curajul de a veni spre tine;
- să-l ții de mână atunci când „se antrenează” – dacă îl vei ține de o singură mână, copilul va învăța să-și țină echilibrul folosind-o pe cealaltă;
- rearanjează camera în așa fel încât să aibă spațiu să se desfășoare – acest lucru presupune să-i oferi destul loc să meargă, putând folosi mobilierul din jur ca sprijin.
Este foarte important să supraveghezi întregul demers, pentru a fi cât mai aproape de copilul tău atunci când învață să meargă. Fascinația pentru noua descoperire nu se va corela cu atenția chiar din primele momente, de aceea este bine să-i fii alături mereu. Cu siguranță, nu dorești să se accidenteze!
Nu va dura prea mult până ce o întreagă lume de oportunități se va deschide către cel mic, după ce va învăța să meargă.