Pe întreg globul pământesc există fel și fel de tradiții care se respectă cu sfințenie în noaptea de Revelion, perpetuându-se din vechime de-a lungul timpului. De exemplu, unii oameni își sparg vesela, alții aruncă găleți cu apă și mobila pe fereastră. În cele ce urmează, vă prezint cele mai ciudate obiceiuri de Anul Nou de pe mapamond.
În mai multe ţări sud-americane se crede că purtarea lenjeriei intime colorate de Revelion ar determina soarta acelei persoane în anul care vine. Lenjeria de corp de culoare roşie ar atrage dragostea ca un magnet. Chiloții aurii, desigur, aduc bogăţie, iar cei albi, pacea.
În Danemarca, pe 31 decembrie, toate farfuriile nefolosite sunt sparte de tocul uşilor rudelor şi prietenilor. Dacă ai face asta în România, ai fi reclamat și amendat pentru tulburarea liniștii publice și distrugere. Tot danezii, de Anul Nou, se urcă pe scaune şi sar de pe ele, ca să aibă noroc. Oare așa se comportă cei cu scaun la cap?
În Ecuador, de Anul Nou se ard sperietorile de ciori. Mai sunt arse şi pozele făcute în anul care s-a scurs, pentru a avea noroc în viitor. Logic ar fi ca pe acele meleaguri să nu existe amintiri fotografice. De exemplu, cum arăta o persoană din Ecuador cu 20 ani în urmă? Nimeni nu știe.
În Filipine, ideile par a fi puține, dar fixe: totul se reduce la bani. Filipinezii spun că tot ce ne înconjoară trebuie să fie rotund, așa încât să poată reprezenta monede, care ar aduce bogăţie, fiindcă banii la bani trag. Sunt rotunde unele alimente, haine etc. Mă întreb cum arată acolo un card de credit.
În Japonia, de Revelion, toate clopotele sună de 108 ori, fiindcă în cultura buddhistă asta ar aduce purificare spirituală. De asemenea, este recomandat să intri în Noul An cu zâmbetul pe buze, fiindcă vei avea noroc.
La noi, trebuie să ai bani în buzunar, de Revelion, pentru ca Noul An să fie îmbelșugat, iar unii oameni aruncă monede în apă, ca să aibă noroc. Ceilalți caută zadarnic apa cu pricina…
Anul Nou este marcat de elvețieni prin aruncarea de inghetata pe podea. N-are importanță aroma acesteia și nici cine curăță murdăria, pentru a nu complica lucrurile.
Se știe că belgienii de la țară își iau foarte în serios animalele pe care le cresc. Fermierii le urează propriilor vaci un An Nou fericit, pentru ca acestea să dea mult lapte. Nu se știe precis comportamentul ulterior al vitelor belgiene.
În fiecare an, la sfârşitul lunii decembrie, oamenii dintr-un sat peruan se bat cu pumnii pentru a-şi rezolva diferendele. Apoi încep anul de la zero, zice-se, fără resentimente. Sigur, tinerii români din Ruginoasa nu s-au inspirat din această tradiție, dar, costumați în animale, țin cu tot dinadinsul să se altoiască unii pe alții cu bâtele în cap.
În Bolivia se introduc monede în prăjituri şi oricine găseşte una, va avea noroc în anul care vine. Îmi imaginez cum sună rețeta unei astfel de prăjituri: atâtea ouă, atâta lapte, atâta făină, atâta zahăr la o monedă aducătoare de baftă…
În unele părţi din Puerto Rico oamenii aruncă găleţi cu apă pe geam, pentru a alunga spiritele rele. Mă întreb ce le urează trecătorii, mai ales dacă li se aruncă în cap și gălețile, nu doar apa din ele. Pe lângă aruncarea găleţilor cu apă pe trecătorii nevinovați, thailandezii se murdăresc unii pe alţii cu talc de culoare gri.
În schimb, irlandezii lovesc pâinea de pereţi, în ultima zi din an, pentru a alunga spiritele rele.
În Chile, oamenii petrec noaptea de Revelion în liniște, în familie, în apropierea rudelor decedate. Ba chiar dorm în cimitire. Mă întreb cum și în ce loc anume: întinși pe alei, făcuți covrig pe morminte? Brr!
În unele regiuni din Africa de Sud, oamenii își aruncă mobila pe geam, în toiul petrecerii de Revelion. N-aș recomanda adoptarea acestui obicei în România.
În Panama, efigii ale tuturor celor faimoşi sunt arse, ca modalitate de a începe Noul An cu noroc. Da, mulți români ar adopta bucuroși un astfel de obicei, arzând efigiile tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea lor politică.
În Scoţia, prima persoană care trece pragul unei case, în Noul An, trebuie să aducă un cadou norocos. La noi, se spune că, pentru a avea noroc în Noul An, primul om care îți trece pragul trebuie să fie bărbat. Unor femei li se se pare a fi o discriminare pe față și se gândesc să reclame la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, Președinție și Parlament această situație intolerabilă.
Bineînțeles, în ultima zi din an, siberienii sar în lacurile îngheţate, pe trunchiuri de copaci. Înainte și după această ispravă, beau vodcă. La noi, se bea în loc de sărituri.
La mulți ani tuturor!