Indiferent de interesele, nevoile sau motivația ta, probabil că ești un om căruia îi place să meșterească, interesat de cumpărarea unui aparat de sudură. Fie că ai deja o experiență anterioară în ceea ce privește sudura, fie că ești un începător în această breaslă, probabil că te afli aici pentru că ai nevoie de ajutor pentru a începe. Te invit să te relaxezi și să citești mai departe. Ai ajuns la locul potrivit pentru a primi niște sfaturi cu privire la ce ar trebui să urmărești atunci când plănuiești să faci această achiziție!
De ce trebuie să înțelegem fiecare tip de aparat de sudură
Din păcate, nu există un singur proces de sudură adecvat pentru toate situațiile, așa că o să începem cu o prezentare generală a proceselor de bază, evidențiind capacitățile și avantajele fiecăruia. Acest lucru va ajuta la adaptarea unui proces la nevoile tale specifice.
Dacă ai ceva experiență deja, nu strică să citești mai departe. Dacă ești începător, rândurile următoare își vor oferi o mai bună înțelegere a tipurilor de sudură existente, a modului în care fiecare funcționează și a gradului de aptitudine necesar pentru a duce treaba la bun sfârșit în fiecare caz. În plus, vei găsi exemple de aplicații specifice potrivite fiecărui proces.
Găsirea echilibrului între nevoile și aptitudinile tale este un proces critic, tocmai de aceea vom trece în revistă tipurile de aparate de sudură.
Prezentare generală a tipurilor de sudură
Cele mai frecvente procese de sudare sunt MIG, TIG și sudura cu electrod. Fiecare proces are propriile beneficii și limitări, fiind potrivit pentru anumite situații. Nu există o abordare unică pentru orice aplicație.
Aparatele de sudură MIG
Aparatele de sudură MIG utilizează un electrod de sudură pe o bobină care este alimentată automat la o viteză constantă preselectată. Arcul, creat de curentul electric generat între metalul de la bază și fir, topește acest fir și îl îmbină cu baza, producând o sudură de înaltă rezistență. MIG-ul este curat și poate fi folosit pe metale plate, subțiri sau puțin mai groase.
Aparatele de sudură TIG
Aparatele de sudură TIG utilizează un procedeu de sudare prin arc care folosește un electrod cu tungsten non-consumabil pentru a produce sudura. Suprafața de sudură este protejată de contaminarea atmosferică de un gaz de protecție (de obicei, argon) și de un metal de umplere, deși unele tipuri de sudură, cunoscute sub denumirea de suduri autogene, nu o impun. O sursă de curent constant produce energie care este condusă de-a lungul arcului printr-o coloană de gaze puternic ionizate și vapori metalici cunoscuți sub numele de plasmă.
Sudura TIG este cel mai frecvent utilizată pentru sudarea secțiunilor subțiri din oțel aliat, oțel inoxidabil și metale neferoase, cum ar fi aluminiu, magneziu și aliaje de cupru. Procesul conferă operatorului un control mai mare asupra sudurii decât alte procese de sudare, permițând suduri puternice și de înaltă calitate. Sudarea cu TIG este relativ mai complexă și mai dificil de controlat decât alte procese, fiind semnificativ mai lentă.
Sudura cu electrod
Dacă ai învățat să sudezi cu ani în urmă, ai făcut-o, probabil, folosind sudura cu electrod. Electrodul de sudură a fost cea mai populară metodă pentru cele mai multe nevoi de sudură „în casă”. Acest proces utilizează curent electric care curge printr-un spațiu, între metal și „bastonul” de sudură, cunoscut și ca un electrod de sudare cu arc. Sudarea cu bandă este o metodă eficientă pentru sudarea celor mai multe aliaje sau îmbinări și poate fi utilizată în interior și în exterior sau în zone de proiectare. Este, de asemenea, cea mai economică metodă de sudură și oferă posibilitatea de a crea o legătură eficientă pe metalele ruginite sau murdare.