Conform definiţiilor pe care le-am găsit, fericirea este o stare de mulțumire sufletească intensă și deplină; o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă. O să vă prezint cele mai fericite ţări din lume. România e pe ultimul loc în Europa, iar o ţară ca Vietnam stă mai bine ca noi. Din fericire, că despre asta vorbim, nu suntem ultimii în lume.
Indicele “O viaţă mai bună”
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a luat în calcul indicele “O viaţă mai bună”, pentru a alcătui topul celor mai fericite state dezvoltate de pe glob. Conduce, pentru al treilea an la rând, Australia. Vă gândeaţi la asta? Pentru mine e o surpriză. Pe următoarele locuri se situează, în ordine, Suedia, Canada, Norvegia şi Elveţia, conform BBC News.
OCDE a monitorizat cele mai dezvoltate 30 de state din lume, ţinând cont de: venituri, sănătate, condiţiile de locuit, siguranţa, locurile de muncă, satisfacţia personală, implicarea civică, educaţie, mediu şi echilibrul dintre viaţa personală şi muncă. Printre fruntaşe se mai situează, în ordine, Statele Unite, Danemarca, Olanda, Islanda şi Marea Britanie.
Australia este printre primele ţări după un număr mare de criterii, având rezultate excepţionale în privinţa stării de bine. Sunt 23 de milioane de locuitori în Australia, tot atâţia fiind şi în România în 1990. Între timp, mulţi români au plecat prin alte ţări ale lumii, printre care şi Australia, desigur, iar natalitatea este în continuă scădere, mulţumită traiului bun pe care ni l-au asigurat oficialităţile de după revoluţie.
Ei bine, mai mult de 73% dintre australienii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au un job plătit, care este peste media OCDE. Speranţa de viaţă este de aproape 82 de ani în Australia! În România, media e de 70,2 ani pentru bărbaţi şi 77,6 pentru femei, desigur, printre cele mai mici din Europa, ocupând locurile 41 şi respectiv 37 dintr-un total de 53 de state. Rata mortalităţii la copii e printre cele mai ridicate în Europa, cu 9,8 cazuri la 1000 de naşteri. Cifrele pentru ţara nostră sunt oficiale şi valabile pentru anul trecut.
Australia are o continuă creştere economică de peste 20 de ani. Mai mult decât atât, a fost singurul stat dezvoltat care n-a fost afectat de recesiunea din anul 2009. După câte îmi amintesc, Australia a fost populată, ani la rând, cu cetăţenii britanici certaţi cu legea: hoţi, violatori, tâlhari, criminali şi alţi bandiţi. Acum urmaşii acestora au construit cea mai fericită ţară de pe glob! E ceva strâmb în lume…
Desigur, şi în Australia sunt probleme. De exemplu, actualmente, aborigenii se concentrează asupra construcţiilor şi producţiei, dorind să scape de dependenţa de sectorul minier. De asemenea, cei mai bogaţi 20% dintre australieni câştigă de şase ori mai mult decât cei mai săraci 20%.
Criteriul “Satisfacţia personală”
24/7 Wall St. a luat în calcul criteriul “Satisfacţia personală” ca principal indiciu al întocmirii topului ţărilor fericite, socotind că are cea mai directă legatură cu “fericirea”. Aşa că a rezultat un alt clasament.
Conform 24/7 Wall St., cele mai fericite persoane de pe mapamond au foarte multe servicii sociale, fără să se spetească cu munca, resurse naturale şi un bogat sector al serviciilor. Pentru analiză s-a mai ţinut cont de: venitul pe cap de locuitor, timpul pe care cetăţenii îl acordă muncii, dar şi distracţiei, precum şi stabilitatea economică a statelor.
Pe locul întâi se situează Danemarca, deşi venitul mediu nu-i foarte mare, iar sănătatea şi speranţa de viaţă a danezilor e mai aproape de coada clasamentului. Totuşi, danezii au cea mai înaltă rată de percepţie a prieteniei şi a comunităţii sociale. Nu mai puţin de 97% dintre cetăţeni susţin că, în caz de urgenţă, au cel puţin o persoană pe se pot baza, care să nu facă parte din familie.
De remarcat că politicile guvernamentale şi cultura daneză pun pe prim plan timpul liber şi relaţiile interumane. Rezidenţii din Danemarca au la dispoziţie mai mult de 16 ore săptămânal pentru a se distra. De asemenea, guvernul subvenţionează un an de concediu de maternitate.
Canada a obţinut un punctaj bun în mai toate privinţele şi este pe locul 10 în topul statelor OCDE în privinţa speranţei de viaţă. 88% dintre canadieni susţin că au o stare de sănătate foarte bună, în timp ce media globală e de 69%.
Educaţia este cu totul deosebită în Canada: 81% dintre locuitori au studii superioare, în vreme ce media OCDE este de 73%. În Canada sunt cei mai puţini analfebeţi din întreaga lume. Şi în privinţa siguranţei personale, Canada stă foarte bine, având cea mai scăzută rată a atacurilor asupra cetăţenilor.
Pe locul trei se situează Norvegia, care ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte joburi, venituri dar şi imobiliare. Trei sferturi din numărul total al norvegienilor apţi de muncă au un job stabil şi numai 0,34% dintre ei sunt fără serviciu mai mult de un an, acesta fiind cel mai bun scor din OCDE.
De loc de neglijat, Norvegia are cel mai mare venit pe cap de locuitor în Europa şi e pe locul doi în lume, după Statele Unite. Locuitorii celor 34 de state din OCDE lucrează, în medie, 1739 de ore pe an. Norvegienii, în schimb, petrec doar 1400 de ore pe an la locul de muncă.
Australia ocupă “abia” locul patru în clasamentul alcătuit de 24/7 Wall Street. 71% dintre locuitori au încredere în politicieni şi instituţiile acestora, procent mai mare decât media de 56% din cadrul OCDE. Această ţară are cel mai scăzut risc de boli cronice de pe glob. Asta se datorează şi faptului că în ultimii 20 de ani, numărul fumătorilor a scăzut cu 50%.
E adevărat că şi în ţara cangurilor există unele probleme spinoase. 40% dintre locuitori muncesc, în medie, câte 50 de ore săptămânal. De asemenea, cam 50% dintre familiile cu un singur părinte sunt afectate de şomaj.
Olanda încheie top 5. Nu mai puţin de 91% dintre olandezi sunt satisfăcuţi de vieţile lor, procent mai bun decât oricare alt stat din OCDE. Olanda a înregistrat scoruri mari la măsurătorile legate de “viaţa personală”, precum şi de raportul bun dintre timpul de lucru şi cel liber.
Olandezii au timp liber cam 70% dintr-o zi. Actualmente, mai mult de 70% dintre femei au un loc de muncă, fiindcă legile ţării promovează puternic egalitatea între sexe.
Dupa 8 luni de locuit in UK mi-as fi dorit sa emigrez in Aus sau NZ, insa nu mi-a iesit pasenta. Astfel am avut sansa sa o incep de la 0 in Romania. Eu sunt fericit aici, e greu, dar cu un pic de lupta din partea noastra cred ca am reusit. Sa fim un pic mai incoruptibili si atunci si tara asta s-ar pune pe butuci.
Eşti optimist. Cred că boala naţiei noastre se numeşte LENE.
Şi lenea nu are leac.
Asta-i numai una dintre metehne.
Cea mai importantă!
Cum? Dacă se găseşte vreun politician incorptibil, e dat afară din partid.
Le strică celorlalţi reputaţia…
Şi la polul opus – România.
Şi la polul opus – România.
Noi suntem ca de obicei in coada clasamentului si cu putine sanse de revenire:(
Noi suntem ca de obicei in coada clasamentului si cu putine sanse de revenire:(
Ei, cum, nu dă fericirea peste tine când auzi
cum un politician şi-a mai ridicat o vilă?
Am stat si m-am gandit in care din tarile fericite de mai sus mi-ar placea sa traiesc. Si cel mai mult m-a convins prezentarea Olandei.
Povesta cineva care s-a intors de acolo ca oamenii erau atat de zambitori pe strada, atat de relaxati, incat a imprumutat pe loc ceva din starea lor de spirit. In Olanda si ea a fost fericita. 🙂
Da, sunt ţări în care ţi-e mai mare dragul să trăieşti.
Asta nu înţeleg parlamentarii noştri.
Da, sunt ţări în care ţi-e mai mare dragul să trăieşti.
Asta nu înţeleg parlamentarii noştri.
Fericile se platesc, nu cu bani, ci cu buna judecata. Asta lipseste la noi, tristi din nastere.
Cred că sunt destui oameni în stare să gândească şi să pune ideile în practică. Prost e că nu ies în faţă. Ai văzut cine dă din coate şi ajunge în fruntea ţării…
Fericile se platesc, nu cu bani, ci cu buna judecata. Asta lipseste la noi, tristi din nastere.
Eu zic ca daca am ramane copii…am fi mult mai fericiti. Chiar si in Romania.
Desigur, glumeam. Dar ar fi o solutie. :))
Pana la urma tot nivelul de trai e important. Ca nu de fericire e vorba nici acolo ci de probleme mai mici. Creea ce face ca, in ansamblu, oamenii sa fie mai multumiti. O majoritate ceva mai extinsa, ca au si ei problemele lor…
Aşa vezi tu lucrurile de aici. Dacă ai fi acolo, poate ai vedea altfel lucrurile, nu ştiu.
Eu zic ca daca am ramane copii…am fi mult mai fericiti. Chiar si in Romania.
Desigur, glumeam. Dar ar fi o solutie. :))
Pana la urma tot nivelul de trai e important. Ca nu de fericire e vorba nici acolo ci de probleme mai mici. Creea ce face ca, in ansamblu, oamenii sa fie mai multumiti. O majoritate ceva mai extinsa, ca au si ei problemele lor…