Limbajul este propriu exclusiv oamenilor şi n-am putea concepe o lumea “mută”, lipsită de o modalitate de comunicare cum este acesta. Întreaga noastră existenţă e legată de limbaj şi e considerat de mulţi drept cea mai importantă invenţie a omenirii din toate timpurile. Cea mai vorbită limbă de pe mapamond e mandarina, cu aproape 1,5 miliarde de utilizatori, de peste două ori mai mulţi decât cei ce vorbesc engleza. În cele ce urmează veţi vedea topul celor mai vorbite limbi de pe mapamond.
1. Limba mandarină are 1,4 miliarde de utilizatori. Este limba oficială în China şi Taiwan. De altfel, cea mai numeroasă populaţie a lumii este chineză. Dar mandarina mai este folosită şi în Indonezia, Filipine, Macau, Singapore, precum şi în comunităţile chineze din Australia, Canada, Peru, Mauritius, Rusia şi Statele Unite. E una dintre cele mai vechi limbi din lume, păstrându-se neschimbată de 3-4 milenii. Salutul obişnuit în mandarină este “Ni hao”.
2. Engleza e vorbită de 508 milioane de persoane. E adevărat că numărul nativilor vorbitori de engleză este de circa 350 de milioane, mai redus decât vorbitorii de spaniolă. Totuşi, numărul persoanelor care folosesc engleza ca pe a doua lor limbă este uriaş. După unele estimări, există peste un miliard de vorbitori de engleză. E limbă oficială în 53 de state, cea mai vorbită în Uniunea Europeană. Engleza este cea mai bogată limbă din lume, cu peste 500.000 de cuvinte. Salutul uzual în engleză e “Hello”.
3. Limba spaniolă are până la 500 de milioane de vorbitori. Cei mai mulţi vorbitori de spaniolă sunt în Mexic, care are circa 112 milioane de locuitori. Dar spaniola e limba oficială în 20 de state şi una dintre limbile oficiale ale UE şi ONU, precum şi a doua de pe glob după numărul nativilor care o vorbesc. Numai în SUA 36 de milioane de persoane vorbesc spaniola. Acum, castiliana este cea mai răspandită dintre limbile hispanice. Salutul uzual în spaniolă e “Hola”.
4. Limba hindi (hindi-urdu) are 490 de milioane de vorbitori. Reprezintă una dintre cele 22 de limbi oficiale din India, precum şi limba oficială din Pakistan (varianta urdu). Musulmanii folosesc, de regulă, limba urdu, iar hindi e vorbită de indienii de alte religii. Influenţa foarte mare a limbii engleze în India a făcut ca hindi să nu devină cea mai vorbită limbă de pe mapamond. Salutul obişnuit la hindustani este “Namaste”.
5. Araba e vorbită de peste 300 de milioane de oameni. Aceştia sunt numai vorbitorii nativi, majoritatea găsindu-se în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, pe lângă alte 250 de milioane de persoane care au ales-o ca a doua limbă. La răspândirea limbii arabe au contribuit mult şi cei un miliard de musulmani. Coranul, cartea sfântă a islamului, a fost scris în arabă, limbă oficială în 26 de state. A devenit a şasea limbă oficială a ONU. În arabă, limbă semitică, se scrie de la dreapta la stânga. Salutul uzual în arabă este “Al salaam a’alaykum”.
6. Franceza are 300 de milioane de vorbitori, fiind limba oficială a 29 de state. După Franţa, cei mai mulţi vorbitori de franceză sunt în Canada, Belgia şi Elveţia. E pe locul trei în ierarhia celor mai vorbite limbi din UE, după engleză şi germană. Salutul obişnuit în franceză este “Bonjour”.
7. Rusa e vorbită de circa 278 de milioane de persoane. Folosind alfabetul chirilic, e limbă oficială în Rusia, Abhazia, Belarus, Crimeea, Kazahastan, Kirghistan, Moldova, Osetia de Sud. De asemenea, rusa e limbă secundară în celelalte foste state din Uniunea Sovietică. În Israel, sunt circa 750.000 de vorbitori de rusă, majoritatea provenind din fosta URSS. Rusa e una dintre cele 6 limbi oficiale ale ONU. Salutul obişnuit în rusă este “Zdravstvuite”.
8. Malaieziano-indoneziana are 260 de milioane de vorbitori în Indonezia, Malaiezia, Brunei, Singapore, Timorul de Est şi o parte din Filipine şi Thailanda. Este una dintre cele mai folosite limbi de pe mapamond, cu nu mai puţin de 210 milioane de vorbitori numai în Indonezia (ţară formată din 17.508 insule) şi 40 de milioane în Malaiezia. Salutul obişnuit în această limbă este “Selamat pagi”.
9. Portugheza are 240 de milioane de vorbitori. Este cea mai vorbită în emisfera sudică şi limbă oficială în 9 state. E vorbită de peste 190 de milioane de brazilieni (peste 80% din totalul vorbitorilor de portugheză de pe mapamond), de 22 de milioane de persoane din Mozambic si de circa 13 milioane de oameni din Angola. Există şi aproape 11 milioane de nativi portughezi. E limbă oficială în Capul Verde, Guineea Bissau, Guineea Ecuatorială, Macau ş.a. Salutul uzual în portugheză este “Bom dia”.
10. Limba bengaleză are 230 de milioane de vorbitori, mai ales în Bangladesh, care are peste 120 de milioane de locuitori, şi India. Bengaleza e una dintre cele mai folosite limbi de pe glob. Se trage din vechea sanscrită, vorbită în urmă cu peste 3000 de ani. Constituie a doua limbă ca răspândire în India. Salutul uzual în bengaleză este “Ei Je”.
Noi nici româna n-o mai știm bine (în caz că am știut-o vreodată)…
Care noi? Dacă-i o autocritică, te înţeleg.
Dacă mă acuzi pe mine… 🙂
Spaniola si engleza sunt preferatele mele. Dar cea mai frumoasa limba din lume tot romana ramane… 😉
Da, dar cea mai urâtă e bulgara,
iar cele mai ciudate, cele din Asia.
Tot chinezii sunt fruntea 🙂