Pentru unii dintre prietenii mei bucureşteni e o obişnuinţă să ia masa într-un restaurant. Toţi au câte un top personal al restaurantelor, în care intră în funcţie de momentul zilei şi de ocazie. M-a surprins modul în care departajează ei un local de altul. Dar voi cum alegeţi în ce restaurant să intraţi?
Amicii mei se bazează foarte mult pe site-ul cerestaurant.ro, care este un ghid complet şi foarte obiectiv al localurilor din Bucureşti. “Cine nu este pe site, nu există!” mi-a spus un amic. La început, nu luaseră de bune toate recomandările site-ului, dar în timp s-au convins că e cel mai bun lucru. E drept, eu nici nu prea intram prin restaurante fiindcă, de obicei, nu-mi plăcea atmosfera. Dar cum mulţi dintre prietenii mei şi-au făcut un obicei din a servi masa în câte un local, m-am gândit că lucrurile s-or fi schimbat în bine.
Sigur, soţia mea găteşte foarte bine şi petrece mult timp în bucătărie, încercând noi şi noi reţete. Dar uneori mă gândeam că merită şi ea un pic de răgaz şi puteam mânca în oraş. Dar în ce restaurant? Când i-am spus prima oară de gândul meu, a lăsat colţurile gurii în jos şi şi-a ridicat o sprânceană, semn că ceva nu-i în regulă. Uneori mai comandam câte o pizza, dar, de regulă, nu ne aventuram să folosim servicii de catering, cu atât mai puţin să intrăm într-un restaurant.
Într-adevăr, ea m-a întrebat dacă acesta este un mod subtil de a-i sugera că nu-mi place mâncarea pe care a gătit-o. Şi eu care aveam intenţii atât de bune! Mă rog, în cele din urmă, a înţeles că aş vrea pur şi simplu să ieşim din casă. Adevărul e că i-a cam plăcut această experienţă şi a întrebat retoric unde poate găsi reţeta pentru un desert anume. De atunci căutăm mereu ofertele restaurantelor din Bucuresti.
Acum soţia mea şi cu mine descoperim cele mai bune restaurante din București pe cerestaurant.ro, vizualizăm meniuri, rezervăm o masă online, uneori organizăm petreceri, câştigăm puncte şi mâncăm gratis, căutăm în lista celor mai bune restaurante din Bucureşti, vedem evaluările restaurantelor, a devenit o obişnuinţă să folosim serviciile acestui site.
Foarte interesant e faptul că pe cerestaurant.ro putem acumula puncte pe care să le transformăm într-o mâncare delicioasă. Punctele se câştigă simplu şi rapid. Simpla înregistrare pe site ne aduce 500 de puncte. Dacă prin acest site ne rezervăm o masă, mai primim 300 de puncte, la care putem adăuga încă 200, dacă ulterior facem o recenzie. Primim un voucher cu care putem plăti consumaţia sau o parte din ea în restaurantul nostru preferat.
Utilizatorii înregistraţi câştigă puncte de fiecare dată când fac o evaluare sau când rezervă o masă online. Aceste puncte se acumulează în contul utilizatorilor pentru a le permite acestora să benefiecieze de oferte speciale, precum o masă gratuită. Nu-i grozav?
CeResturante oferă o foarte utilă departajare a restaurantelor bucureştene, în funcţie de specificul lor culinar în parte. Astfel, există bucătării cu specific american, arăbesc, argentinian, asiatic, belgian, brazilian, chinezesc, englezesc, franţuzesc, fusion, german, grecesc, indian, internaţional, irlandez, italian, japonez, libanez, mediteranean, mexican, portughez, românesc, rusesc, seafood, snack, spaniol, steak, thailandez, turcesc, unguresc, vegetarian.
E bine de ştiut că bucătăria fusion combină elemente din diferite tradiţii culinare pentru a obţine preparate surprinzătoare. Creativitatea şi inventivitatea bucătarilor nu cunosc limite şi restaurantele fusion sunt locul perfect pentru gurmanzii care caută experienţe noi.
La bucătăria seafood e de menţionat că, pe lângă faptul că fructele de mare sunt foarte gustoase, ele sunt o sursă importantă de omega3, vitamine şi minerale. Putem găsi pe ceRestaurant.ro localul ideal în care să savurăm aceste preparate deosebite. Atunci când nu prea avem timp de stat la masă, optăm pentru un snack, dar dacă ne e poftă de carne, intrăm într-un restaurant steak.
Acelaşi site prezintă câte un top al restaurantelor preferate în funcţie de alte criterii, ca: business/corporate, familie cu copii, muzică live, ocazii speciale, petreceri, romantic, sport, turişti. CeRestaurant.ro ne oferă zilnic, în cadrul rubricii “Reţetele zilei”, o gamă variată de reţete delicioase şi uşor de preparat, culese de pe meleagurile celor mai faimoase bucătării ale lumii. Pe site găsim un top al restaurantelor, vedem care dintre ele sunt cele mai accesate, precum şi care sunt restaurantele deschise de curând.
Sper că astfel v-am dat o idee asupra modului în care să alegeţi în ce restaurant să luaţi masa singuri, în doi sau împreună cu prietenii.
Depinde ce vreau să mănânc. De obicei pizza. Însă și alte chestii pe care nu le mănânci decât rar. Apoi aleg prețul. Și cum arată localul.
am auzit de localuri “de lux”, unde, din bucătărie se auzeau injuriile bucătarului la subalterni.
Prietenul meu, care a fost martor la scenă, s-a ridicat de la masă și-a plecat. Și din păcate, treaba asta e foarte uzuală la noi. Numai bucătăriile sunt amplasate diferit, din unele n-auzi nici pâs, poate să fie concert rock acolo.
Sper că acesta a fost un incident izolat şi că, de obicei, nu se petrec astfel de lucruri. Am auzit că sunt localuri în care e bine să nu mai intri dacă n-ai lăsat bacşiş, fiindcă îţi scuipă toţi angajaţii în mâncare sau băutură, înainte să ţi-o aducă. Românisme…
Aia e la ordinea zilei. Așa se răzbună vreun picol pe patron, în dauna clientului.
Exact, şi patronul are de suferit, fiindcă astfel de “pedepse” alungă clienţii…
Peste tot e la fel. Aceeași mentalitate de comuniști. Milițieni, restaurante, hoteluri. Vom scăpa de mentalitatea asta bolnavă abia peste câteva decenii.
Eu nu aleg restaurantele dupa site-uri. Le aleg asa daca-mi starnesc interesul pe strada. Dar nu as putea zice ca merg des la restaurant. E ceva total intamplator si adesea impulsiv. Cand eram mic, in familia mea ne duceam la restaurant doar daca era o ocazie, de ex o aniversare, o nunta, uneori o inmormantare, plus cand eram in vacanta in alta localitate. Cand am devenit mai mare ma mai duceam daca ma invita cineva sau invers, daca invitam eu pe altcineva, de obicei in interes romantic. Pe urma am inceput sa ma duc la restaurant obligat in interes de serviciu corporatist, si cu aceasta ocazie am rarit ocaziile romantice pt ca restaurantul incepuse sa devina prea asociat cu obligatiile de serviciu ca sa ma mai pot simti romantic la restaurant. Si am revenit oarecum la ritmul din copilarie, in care ma duc in scop personal chiar rar, daca sunt in vacanta, sau, si mai rar, la o nunta, la o aniversare, la o inmormantare…si ffffff rar, uneori, daca ma ratacesc pe undeva si mi se face foame, atunci ma uit in jur si-mi aleg un restaurant, la intamplare. Si de obicei, legat de ocaziile astea ff rare intamplatoare, eu am avut experiente placute, chiar si surprize placute de cele mai multe ori…dar nu stiu cat din asta e legat de faptul ca eram ratacit si flamand in clipa acelei alegeri impulsive, asa ca desigur ca ma bucuram sa ma asez undeva si sa mi se ofere de mancare.
Adevărul e că cel mai bun bucătar e foamea…
Foarte rar merg sa mananc la restaurantele din Bucuresti(adica din orasul in care traiesc), dar acum ca ai mentionat acest site cu rol de ghid cred ca o voi face mai des. Chiar acum intru la ei sa vad exact despre ce este vorba.
Ai un top al restaurantelor foarte interesant. Şi mai e util fiindcă găseşti restaurantele puse pe căprării, în funcţie de bucătăria pe care o au. Cu toate că eu unul am altă viziune, ca şi consumator. Dacă intru într-un restaurant şi comand fructe de mare, n-ar trebui să mi se răspundă că nu au aşa ceva în meniu. Ar trebui să fiu informat că nefiind pe specificul acelui restaurant, voi avea de aşteptat ceva mai mult. Angajaţii restaurantului ar trebui să telefoneze în stânga şi-n dreapta, ca să facă rost de materie primă sau de felul repectiv gata preparat. Restaurantul îşi adaugă un procent pentru acest serviciu şi mă informează cât aş avea de plată. Dacă îmi convine, OK, dacă mu, n-am decât să consult meniul. Dacă restaurantul mi-ar aduce fructe de mare, deşi nu au în meniu aşa ceva, pe mine m-ar câştiga drept client permanent. Ţie nu ţi-ar conveni să fii servită cu coaste picante într-un lactobar, dacă asta ai cerut? N-ai mai trece pe acolo să bei şi un iaurt?
Cred ca tu doresti sa schimbi definitia unui restaurant in ceva numit bucatarie sau un soi de ospatarie personala de curte boiereasca unde intr-adevar aveai posibilitatea sa le spui ce ai chef sa mananci si ei se dadeau peste cap sa-ti indeplineasca dorinta. Cred ca e realizabil daca iti angajezi un bucatar personal.
Dar zau, eu chiar si cand ma jucam cu mama de-a restaurantul (ca sa mananc pt ca eram mofturos), mama era un bucatar din asta ff ambitios de tip chef care imi dadea numai ce voia ea desi era prezentat asa perfect taiat in cubulete si decorat cu fire de patrunjel plus cu tacamurile mele speciale (cu veverita si iepuras pe furculita si cutit plus cu Alba ca Zapada pe farfurie) plus cu servetel de hartie aranjat asa ca o barcuta. Insa daca obiectam imediat ma dadea afara din restaurant si ma trimitea sa ma joc obligat in camera mea si sa revin numai daca mi s-o facea foame plus cerand scuze pt comportamentul meu nerecunoscator !
Zau, am citit ca asa e acum in restaurantele cele mai de clasa, patronul poate da afara imediat pe orice client care cracneste vreo obiectie neintemeiata, gen sa insiste ca doreste ridichi nu masline langa bucatica lui de friptura de limba de privighetoare.
Nu poţi pune pe picior de egalitate educaţia pe care ţi-o dădea mama ta cu bruftuiala unui patron de resturant, să păstrăm proporţiile. Iar dacă patronul îşi permite un astfel de gest, curând îşi va pierde majoritatea clienţilor şi va da faliment…