După unele surse, începutul telefoniei mobile ar fi făcut-o stațiile de emisie-recepție cu care erau dotate unele autovehicule (taxiuri, poliţie, ambulanţă etc.), deşi nu erau dotate cu numere de apelare. În anul 1910, suedezul Lars Magnus Ericsson şi-a montat un telefon în propriul automobil. Cu ajutorul unei antene putea să se conecteze la rețeaua de telefonie fixă din Suedia. Unii consideră că atunci a început cu adevărat istoria telefonului mobil.
În anul 1948 exista telefonie mobilă în aproape o sută de state americane. Totuşi, primul telefon portabil a apărut în 1956, în Suedia, care aparţinea firmei Ericsson şi cântărea 40 kg. Rusul L. Kuprianovici a reuşit să construiască un telefon mobil ce cântărea 3 kg, iar un an mai târziu unul de numai o jumătate de kilogram.
Printre primele rețele de telefonie mobilă de anvergură naţională a fost ARP din Finlanda, apărută în anul 1971. Ea e considerată de generație zero (0G). Firma americană Motorola a reuşit să facă prima convorbire pe un telefon mobil în anul 1973, pe stradă. Martin Cooper de la Motorola a fost cel care a construit primul telefon mobil care folosea undele radio.
Primul telefon mobil american a fost Motorola DynaTAC 8000 X, lansat în 1983. Acesta e considerat primul telefon mobil veritabil. În anul 1987, numărul de abonați din SUA depășea un milion, iar transmisia se făcea în sistem analog. Sistemele folosite a fost generaţia întâi (1G) de telefoane mobile.
În anul 1991, în Finlanda, a fost pus în practică sistemul de telefonie mobilă 2G, iar transmisia era digitală, de o calitate net superioară celei de tip analog. Telefoanele mobile au devenit tot mai mici, mai uşoare şi mai ieftine. Serviciile pe care le oferea a doua generație de telefoane mobile erau spectaculoase: mesajul SMS (în 1993, în Finlanda), efectuarea de plăţi pentru utilităţi (în 1993, în Norvegia), internet (în 1999, în Japonia) etc.
În anul 2001, în Japonia, a apărut a treia generaţie de telefoane mobile (3G), având o viteză de transmisie mai mare. Pe la sfârșitul anului 2007 erau înregistraţi aproape 200 de milioane de abonați ai acestor rețele de ultimă generaţie. Generaţia a patra de telefoane mobile (4G), e pe punctul de a apărea.
Până atunci, trebuie să reţinem că Allview P6 Quad are tehnologie de vârf, cu o viteză de procesare foarte mare. Acest smartphone dual SIM are cameră de 8 MP, înregistrează cu o calitate full HD excepţională, iar funcţia «fotografiere continuă» permite realizarea unei rafale de până la 99 de poze.
Contrastul puternic, luminozitatea intensă, milioanele de culori şi claritatea extraordinară constituie particularităţile ecranului HD Super Amoled de 4,65”. Am probat un Allview P6 Quad al unui amic şi m-am îndrăgostit de el.
Arata foarte bine telefonul de la Allview, insa mi-as dori sa fie la fel de fiabil. Au mari probleme de service la anumite produse, sper ca la telefoane sa nu fie la fel.
În privinţa asta nu ştiu ce să-ţi spun, abia a apărut.
Interesanta trecerea in revista. Eu am avut telefon mobil inaintea celui fix! Totusi, de multe ori imi doresc sa scap de telefoane. devin obositoare. Multumesc pentru informatii.
Cu plăcere! Te înţeleg, câteodată şi mie îmi vine să arunc toate telefoanele pe geam. Sau barem să le închid…
Eu chiar fac asta de multe ori. Le inchid pe toate sa nu le mai aud.
Bine faci. Eu n-am curajul ăsta…
Se cuvine totuşi să facem o scurtă trecere în revistă a evoluţiei evenimentelor care s-au scurs din 2005 până astăzi. În anul sus amintit, Google cumpăra compania Android specializată în crearea de software pentru dispozitive mobile. Îndată au început să circule zvonuri despre intenţia Google de a crea un produs concurent iPhone-ului celor de la Apple. Împreună cu 30 de companii (care s-au unit sub numele de Open Hanset Alliance), Google a pus mai întâi bazele sistemului de operare Android, care a devenit disponibil în noiembrie anul trecut.
Sunt oportune orice informaţii.
Tu mai ți minte care a fost primul tău telefon mobil și cum l-ai dobândit? Eu unul îmi aduc minte că primul meu telefon mobil a fost un Siemens A60 și am reuști să-l cumpăr cu banii de pe două zile de muncă grea și era undeva prin anul 2006… Nu am reușit sub nici o formă să-mi înduplec părinții să-mi cumpere un telefon la abonament și drep urmare m-am decis să pun osul la treabă și să-mi cumpăr un telefon la liber pe banii mei.
Dacă obţinerea unui telefon te-a determiat să munceşti, e bine că s-a inventat! 🙂