Anual, 20.000 de minore din România rămân gravide. Astfel, ţara noastră e pe locul 2 în topul statelor cu cele mai multe minore însărcinate din UE. Doar Bulgaria ne-a întrecut. ONU ne-a recomandat să introducem obligatoriu cursuri despre sex în şcoli. Lipsa educaţiei sexuale naşte drame printre minori. Sunt fete gravide şi la 12-13 ani!
Sunt două tabere distincte: există organizaţii care cred că educaţia sexuală în şcoală ar fi unica soluţie împotriva sarcinilor la minore şi a bolilor cu trasmitere sexuală. Altele, în schimb, consideră că informaţiile despre sex le trezesc prematur copiilor curiozitatea.
Biserica susţine abstinenţa până la căsătorie. Şi părinţii au opinii diferite. Unii cer ore de educaţie sexuală în şcoală, pentru ca profesorii să ia asupra lor această responsabilitate. Alţii doresc să hotărască singuri când să vorbească deschis cu propriile odrasle despre problemele legate de sex.
Ţările occidentale şi cele nordice au introdus printre primele educaţia sexuală în şcoli. În Marea Britanie, Austria şi Danemarca se ţin astfel de cursuri din anul 1970. În Finlanda şi Franţa, în programele şcolare a fost introdusă educaţia sexuală din 2001.
În unele ţări, până şi preşcolarii au noţiuni despre sex. Cea mai mică vârstă de la care se predau noţiuni de educaţie sexuală este de 5 ani, în Portugalia şi în Anglia. În Belgia, Franţa, Grecia şi Suedia, minorii au acces la astfel de informaţii de la încă 6 ani, iar în Cehia şi Finlanda, de la 7.
În majoritatea ţărilor europene educaţie sexuală în şcoli e stabilită prin lege. Mai mult, în ţările dezvoltate, adolescenţii primesc prezervative gratuit în şcoală. În România, inspectoratele şcolare nu permit distribuirea lor, de parcă ar fi droguri…
Anturajul influenţează momentul debutului vieţii sexuale
Un recent studiu a stabilit că atitudinile şi practica celor din anturaj influenţează foarte mult debutul vieţii sexuale a adolescenţilor din România, ca şi momentul în care aceştia încep să fumeze şi să consume alcool şi/sau droguri. Au fost studiaţi minori cu vârste între 10 şi 18 ani care locuiesc în 5 oraşe mari: Bacău, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi.
În rândul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani s-a constatat o prevalenţă foarte ridicată a fumatului. În rândul copiilor de 10-13 ani, prevalenţa fumatului se situează între 2% şi 7%. În cazul celor între 14 şi 18 ani, vârsta medie la care au încercat prima dată să fumeze sau să bea alcool e 13-14 ani. Majoritatea copiilor intervievaţi consideră că alcoolul e distructiv pentru sănătate.
Adolescenţii opinează că debutul vieţii sexuale ar trebui să aibă loc atunci când persoana e matură şi poate să-şi asume consecinţa unei relaţii sexuale, eventuala sarcină. Legat de debutul vieţii sexuale, ei au indicat în medie vârsta de 16-17 ani pentru băieţi şi 18-19 pentru fete. Dar norma percepută teoretic e diferită de practică, debutul efectiv având loc la 14-15 ani pentru băieţi şi la 15-16 ani în cazul fetelor.
Şi părinţii, şi copiii evită discuţiile deschise despre sex, iar cele care au loc se rezumă la pericolul apariţiei unei sarcini. Astfel, băieţii învaţă că pot face orice, dacă nu lasă o fată însărcinată, iar fetele învaţă că propriul corp se află permanent sub asalt şi trebuie păzit, însă fără să ştie cum s-o facă, în afara abstinenţei. Informaţiile ajung la adolescenţi din media şi de la prieteni.
Majoritatea celor care şi-au început viaţa sexuală (între 51% în Bacău şi 68% în Bucureşti) au avut doar un partener în ultimele 12 luni. Dar mulţi minori au avut contacte sexuale cu 4 sau mai mulţi parteneri în ultimul an: 20% în Bacău, iar în Constanţa 43% au avut 4 sau mai mulţi.
În grupurile în care fumatul, consumul de alcool şi de droguri sunt comportamente percepute ca fiind „cool”, adolescenţii le adoptă pentru a fi acceptaţi de ceilalţi. Dar în grupurile unde astfel de comportamente sunt desconsiderate, adolescenţii tind să nu le adopte.
În adolescenţă, la nivel cerebral se produc mari schimbări, pentru că minorul se adaptează la viaţa de adult şi e foarte important ca în această etapă să i se asigure un anturaj sigur.
Nu dragul meu, ceea ce le lasa insarcinate e lipsa prezervativului si lipsa educatiei de acasa,nu lipsa educatiei sexuale.Nu numai ca nu e normal ca un copil de 12 ani sa nasca dar mi se pare terifiant sa aiba viata sexuala!Cu aceste cursuri ii facem curiosi si pe acei copii care isi traiesc cu adevarat varsta.
Dacă avea educaţie sexuală (şi de acasă, care ar trebui s-o includă, e adevărat), ştia că e prematur ce vrea să facă. Şi dacă tot voia s-o facă, ştia că un prezervativ o va proteja de boli şi de o eventuală sarcină.
Daca construiesti o temelie solida in educatia lui,ii induci ideologii etice(nu uitam de puterea exemplului)si il supraveghezi pas cu pas ,copilul nu va avea anturaje indoielnice(categoric nu se va indentifica cu ei).
și eu militez pentru introducerea ei în școli, chiar dacă, inițal, zic eu, părintele ar ftrebui să inițieze o astfel de discuție cu copilul său.
ps: groazavă idee de filmuleț – cel din care e poza articolului
Din păcate, asta e realitatea, nu un scenariu de film.
E ingrozitor sa privesti asemenea lucruri.. si da, educatia sexuala in scoli are si parti bune dar si rele. Mai mult ca sigur o sa le starneasca toate curiozitatile minilor, cred doar ca cei care sunt mai atenti la detalii si isi dau seama prin ce greutati vor trece daca vor lua aceasta decizie poate sa vor intelege mai bine.
Personal înclin să cred că internetul le va satisface curiozitatea, care oricum e prezentă. Iar un minor, decât să ia de bune toate tâmpeniile care circulă, are mai mult de câştigat dacă intervină şcoala cu nişte cursuri obligatorii de educaţie sexuală.
Inca un lucru bun internetul:ca li se iau telefoane scumpe copiilor cu abonamente si internet….ca li se dau acces la facebook unde sunt distribuite executii,cum sa faci bani din video chat,cum sa cum sa…!Parinti delasatorori…nu e nicedecum vina unui copil…e vina contructorului ca stalpii de rezistenta au cazut nu vina vremii
Aici ai perfectă dreptate…
Domn Cristian cu mine mama nu a facut nici un fel de instructaj de viata sexuala…nici acum nu vorbim despre asta si sunt cat ea de mare insa in schimb m-a educat si asta a fost de ajuns…uite-ma in carne si oase opera truzii ei de atatia ani teafara si fara copii de la 12 ani.
Da, Alessandra, dar mama ta nu ţi-a cumpărat smartphone, nici laptop, ca să te joci, ci nişte biete păpuşi. Iar pe vremea aia n-aveai prea uşor acces la informaţii, indiferent de natura lor.
Am nişte ani în plus faţă de tine şi ţin minte că aveam în liceu lecţii de educaţie sexuală. Deci abia în liceu. Era tardiv deja, cel puţin pentru mine: îmi începusem viaţa sexuală şi aveam o prietenă stabilă. Nu ştiu de ce acum nu mai sunt. Fiecare gurvern care vine în fruntea ţării are un alt ministru al Învăţământului, iar de multe ori miniştrii aceştia nu aveau pregătire pedagogică, dar simplul fapt că erau nişte buni oşteni ai partidului de guvernământ îi făcea apţi de a fi miniştri. Şi fiecare dintre ei a “reorganizat” învăţământul după cum l-a tăiat capul. Rezultatele se văd: analfabetism, abandon şcolar, copii care au copii etc. Într-adevăr, peştele de la cap se împute…
Mii de scuze rectific”trudei” nu “truzii”
Nu concep ce educatie sexuala ii poti face unui copilas care nu poate intelege lucrurile astea…contrariu le intelege gresit!Cand ajunge la anumita maturitate le poate analiza si le percepe altfel si actioneaza pe masura.
Sa iti dau un exemplu destul de concret a unei greseli tipice ale parintilor..cunosc un caz:fetita a stat mereu gura parintilor,cand se vorbea de bani de vecini de aia ca si-a inselat sotul de ala ca bea banii,de probleme intre adulti,de tatasu care o altoia pe maicasa..etc.Eh fetita a crescut(putin ce e drept)a ramas insarcinata la 15 ani acum este maritata si la 20 ani are deja un copil de 5 ani iar ea ii ofera aceeasi educatie pe care a primit-o si ea.Copiii se maturizeaza prea repede cand sunt tinuti printre adulti si fortati de imprejurari sa inteleaga probleme ce inca nu sunt de competenta lor.Acelasi caz ca si cu educatia sexuala!
Astfel de lucruri se întâmplă adesea, mai ales când oamenii sunt inculţi, needucaţi. Cum să-şi educe copiii, dacă ăsta le e nivelul? Dar ai dus discuţia în altă parte, la neputinţa părinţilor de a le da copiii o educaţie aşa cum trebuie, fiindcă ei înşişi sunt lipsiţi de educaţie. Dar vorbeam de educaţia sexuală, care ar trebui să fie obligatorie în şcoală. Un pedagog e îndeajuns de abil încât să le prezinte un copiilor un subiect sensibil, în aşa fel încât să nu le facă rău, ci să-i lumineze şi, la o adică, să-i ajute. Pe net circulă o cantitate enormă de informaţii nocive, iar şcoala i-ar putea învăţa pe copii să discearnă adevărul de ficţiune.
Şi, da, e nevoie să se împartă gratuit prezervative în şcoli. Şi fiindcă am ajuns aici cu discuţia, să ştii că un român foloseşte, în medie, un singur prezervativ pe an. E o statistică grăitoare…
Statistica asta e facuta de Nea Gheorghe de la Viisoara cand supraveghe oile?
N-am surse atât de alese. E statistica Durex în România.