Conform unor calcule care au ținut cont, între altele, de prețul produselor alimentare și de salariul mediu, în acest an vom cheltui peste 500 de lei numai pentru masa de Paști. Se pare că în acest an, în general, prețurile alimentelor din piețe și a celor din hipermarketuri sunt comparabile. Totuși, în unele cazuri, alimentele de pe tarabe sunt chiar mai scumpe decât în magazine.
Ca în fiecare an în România, în loc să scadă, prețul alimentelor crește în apropierea marilor sărbători creștine. Este o anomalie pe care nu și-o explică nimeni. Probabil, sunt reminiscențe ale socialismului biruitor, când nu se găseau aproape deloc alimente. Mai mult, prețurile legumelor sunt mai ridicate cu 20-25% față de aceeași perioadă a anului trecut. De altfel, prețurile mari ne obligă să nu mai respectăm tradițiile referitoare la consumul de carne de miel.
Ne cumpărăm mai puțină carne de miel pentru sărbătorile pascale, poate doar pentru a ne găti o ciorbă și o bucățică de friptură. Specialitățile precum drobul sunt ocolite, materia primă fiind costisitoare, iar felul de mâncare cronofag. Există drob gata făcut în comerț, dar nu prea se cumpără, de obicei fiind extrem de sărat și de scump. Preferăm carnea de pasăre, care e mai ieftină.
Oricum, e interesant de văzut lista alimentelor principale pe care le cumpără o familie de români pentru sărbătorile de Paști:
– carton cu 30 de ouă – 12 lei
– carton cu 10 ouă vopsite – 14 lei
– miel întreg – 119,5 lei/5 kg
– pulpă de porc fără os – 65 lei/5 kg
– pulpă superioară de curcan cu os – 14 lei/kg
– pui grill – 20 de lei/ bucata de 1,8 kg
– cârnați proaspeți – 30 lei/2 kg
– cârnați uscați de porc – 35 lei/kg
– salam – 18 lei/bucata
– cozonac – 30 lei/două bucăți
– pască -15 lei/ bucata
– iepurași din ciocolată – 12,46 lei/două bucăți
– ciocolată – 8 lei/2 tablete de 92 de gr. fiecare
– morcovi – 2 lei/legătura
– țelină – 2 lei/bucata
– ardei gras – 9 lei/kg
– roșii – 7 lei/kg
– castraveți – 6,5 lei/kg
– ceapă verde – 4 lei/4 legături
– brânză – 20 lei/kg
– lapte – 2,44-4,79 lei/litru
– iaurt – 5 lei/900 gr
– smântână – 6 lei/900 gr
– vin – 50 lei/două sticle
– ulei – 10 lei/2 litri.
Acestea sunt doar alimentele pe care le cumpără o familie obișnuită, pentru a-și pregăti masa de Paști, prețurile lor însumate depășind 500 de lei, deși unele produse, cum ar fi pâinea și vopseaua pentru ouă, nu le-am pus la socoteală. Conform tradiției, de Paști trebuie să îmbrăcăm un obiect de vestimentație nou, iar pentru a afla cât cheltuiește o familie și pentru haine, ar trebui un studiu separat. De asemenea, ne mai costă ceva candelele și lumânările, că doar suntem creștini. Putem spune doar că sărbătorile pascale sunt, de fapt, mai costisitoare, ajungând la peste 650 de lei de familie.
Sursa: aici