In momentul de fata, indiferent de domeniul de activitate, putem spune ca grila de produse care ni se ofera de catre producatori este mai mult decat generoasa. Aceasta competitie intre producatori este un lucru benefic, indiferent ca ne raportam la calitatea produselor, la varietatea acestora sau, mai ales, la preturi. Aceasta tendinta se mentine si in cazul unor produse mai putin cunoscute pe piata romaneasca, dar care incep sa-si puna amprenta in segmentul termic: sistemele electrice de incalzire prin pardoseala si sistemele de degivrare.
Un sistem de incalzire in pardoseala pare a fi inovatia din acest domeniu. Pentru a inlocui anevoioasele sisteme clasice de incalzire (sobe sau calorifere), omul a incercat sa se foloseasca de emanarea caldurii de catre un ansamblu electric, astfel ca au luat fiinta aceste sisteme de incalzire care se monteaza in pardoseala. Principalele avantaje ale acestor sisteme sunt de ordin financiar, costuri de instalare si de intretinere foarte scazute, dar mai ales de ordin estetic si practic.
Daca ne gandim la faptul ca ele se monteaza sub orice tip de pardoseala si nu se observa in interiorul incaperilor, dar si la distributia uniforma a caldurii, putem spune fara nici cea mai mica retinere ca un sistem de incalzire in pardoseala ne ofera un grad de confort mult mai ridicat decat ansamblurile de veche generatie mentionate anterior.
Pe piata romaneasca, cele mai eficiente si mai cunoscute sisteme de incalzire prin pardoseala sunt cele oferite de Raychem, marca aflata sub umbrela multinationalei TE Connectivity, unul dintre principalii pioni pe piata mondiala. In functie de dimensiune dar si de puterea termica, sistemele de incalzire in pardoseala de la Raychem sunt adaptate special pentru tipul de utilizare, astfel ca avem parte de cateva produse specifice.
1. Cablul de incalzire CeraPro este o solutie optima pentru suprafetele ceramice sau din piatra naturala. Montarea acestui tip de cablu se face direct in adezivul folosit pentru aplicarea placilor, grosimea de doar 3 mm fiind un avantaj considerabil din punct de vedere practic.
Cablul CeraPro este comer-cializat in Romania de catre cei de la Total Heat si dispune de cateva caracte-ristici care l-au propulsat in randul celor mai bine vandute produse de incalzire in pardoseala. Este foarte usor de instalat, ambalajul de tip infasurat conferindu-i o rapiditate foarte ridicata de desfasurare si aplicare pe pardoseala. In conformitate cu standardele IEC60800 pentru cabluri de incalzire, CeraPro se poate aplica in bucatarii, bai, holuri si alte incaperi a caror suprafata este constituita din placi ceramice sau piatra naturala.
2. Cablul T2QuickNet – Ca si in cazul cablului CeraPro, grosimea acestuia este tot de 3 mm, diferenta intre cele doua sisteme de incalzire electrica in pardoseala fiind faptul ca T2QuickNet este un ansamblu sub forma unui pres, rapiditatea de montare fiind ceva mai ridicata. De asemenea, o asemanare intre cele doua produse este reprezentata de tipul pardoselii, cablul T2QuickNet fiind alegerea ideala pentru cea confectionată din placi ceramice sau piatra naturala.
Montarea se realizeaza in adezivul dalei sau chiar in materialul de finisare din partea de dedesubt a pardoselii. Este recomandat sa se tina cont de faptul ca inaltimea maxima a constructiei trebuie sa fie de 15 cm, astfel încât randamentul acestui sistem de incalzire in pardoseala să fie maxim.
Ca si aplicatii, cablul T2QuickNet este extrem de practic si se poate folosi in bucatarii, camere de zi, bai sau chiar incaperi de dimensiuni mai mari, datorita emanarii unei temperaturi constante si uniforme, acest produs putand fi folosit fara niciun fel de problema.
Gama produselor disponibile in randul comerciantilor romani de sisteme de incalzire prin pardoseala difera extrem de mult, astfel încât este indicat sa faceti o scurta revizuire a produselor de top din domeniu si sa va orientati catre magazinele care ofera atat calitate, cat si un pret avantajos.
Eu am avut o patura electrica, adica inca o mai am, dar e prea cald ca sa o pun.
Dormi cu aia de nu ai treaba.
Nu există riscul de electrocutare?
Daca ai obiceiul sa faci baie in pat, ori sa tai salteaua cu drujba, probabil apare si acel risc.
Nu fac baie în pat, dar să ştii că somnul cu capul pe drujbă e foarte odihnitor…
Risc de electrocutare ai peste tot pe unde ai curent electric.
Solutia este simpla: se monteaza in tabloul electric al casei, pe fiecare circuit cu potential de risc (ex: baie, bucatarie, incalzire in pardoseala, zona piscinei-pentru cei care au :D, etc.) un Disjunctor Diferential, care opreste circuitul in cazul in care simte ca nu se mai intoarce curentul electric cu aceeasi intensitate cu care a plecat 😉
E bine de ştiut.
Am vreo doua prietene care se rasfata umbland desculte prin casa, pentru ca au incalzirea in pardoseala. Este o placere pentru mine sa le vizitez, sa nu mai port grija papucilor. :))
Da, e grozav să poţi umbla desculţ, fără grijă.
Măcar prin casă, dacă nu pe iarbă.
M-am născut în Bucureşti, dar am tânjit mereu după un petic de verdeaţă.
Si imi dau seama cat adevar reuseste sa exprime citatul blogului tau 😀
N-am înţeles înverşunarea nici de-o parte, nici de alta.
Viaţa e atât de scurtă şi, să recunoaştem, atât de grea în România, încât nu văd sensul discuţiilor în contradictoriu.
Şi, la o adică, cu toţii ne-am ajuta unul pe celălalt, nu ne-am uita cu duşmănie la semeni…
Daca tot e cu citate eu cred ca merge si “Unde dai si unde crapa” 😉
Atat. Caci daca spun mai mult e prea mult.
Elly, eu n-am urmărit clinciul ăsta, aveam altceva de făcut la ora aceea. Am văzut doar că o fată încerca să le ţină piept unor bărbaţi. Nu mi s-a părut OK acest lucru. Şi apoi, chiar că n-am înţeles cum s-a ajuns, de la o întrebare banală, la ideile care se vehiculau acolo. În fond, întrebarea era foarte bună, dacă răspunsurile căpătate erau pe măsură. Chestia asta cu like-urile mă lasă rece. Socotesc că dacă unui om îi place o postare, dă like fără să i-o ceară autorul ei. Şi se prea poate ca, pe acelaşi blog, acelaşi cititor să vadă o postare care nu-i spune nimic. Mi se pare normal să nu-i dea like numai pentru că anterior citise un material bun. Eu, cel puţin, mă abţin, nu spun nimic despre postarea slabă şi trec maqi departe. Desigur, asta nu înseamnă că mă interesează ca cititorilor să le placă ce e pe blogul meu. Dar să mă bat cu toată lumea, să calc în picioare orice pentru asta, scuză-mă, mă respect prea mult şi n-o să fac astfel de lucruri.
Asta nu înseamnă că NU mă interesează…
Mai mănânc cuvinte, dar le şi scriu de două ori!
Am fost la nişte ungurii la Budapesta acum vreo 5 ani şi aveau încălzire în pardoseală. Mi se pare mult mai rentabil. Când o să am casa mea, aşa o voi încălzi 😀
P.S. Ţi-am dat leapşa, Uite aici: http://www.zgomotulgandului.com/2013/03/anomalii.html
La prima vedere, tind să-ţi dau dreptate, dar nu ştiu cum va evolua preţul energiei electrice în România. Cei care s-au debranşat de la sistemul de termoficare, renunţând la calorifere, au început deja să regrete. E de urmărit.