Viata este cel mai frumos dar, care ni se ofera atunci cand ne nastem. Nimeni nu poate sa conteste acest lucru. Cu toate astea, viata nu inseamna doar momente frumoase si fericite, uneori nori negri ne umbresc cerul si ne simtim epuizati fizic si psihic, ne simtim neintelesi, suparati, ne simtim mereu tristi, nu mai gasim motivarea care ne ajuta sa mergem mai departe, nu mai reusim sa vedem si partea plina a paharului.
Astfel de momente, daca se acumuleaza si nu le rezolvam in timp, se vor transforma in frustrari cu care ajungem sa traim chiar si o viata intreaga. De aceea este indicat sa apelam la sfaturile unui psiholog sau, in lipsa acestuia, sa citim cat mai multe carti psihologice, care sa ne ofere liniste sufleteasca.
Dar ce este psihologia, totusi? Cati dintre noi stim cu ce se ocupa? Definitia exacta a psihologiei suna cam asa: psihologia este stiinta exacta a mintii si comportamentului uman. Astfel, psihologia este studiul functiilor si proceselor mentale, a experientelor interioare si subiective – precum gandurile, emotiile, constiinta, motivarea, perceptia altora si personalitatea. Personal, mie imi place sa spun ca psihologia este oglinda sufletului si merita sa citim cateva carti psihologice, deoarece acestea reprezinta o lectura pe care toti ar trebui sa o treaca in vedere.
Pe mine, cartile de psihologie m-au ajutat foarte mult, intr-unul din cele mai negre episoade din viata mea. Nu voi intra in detalii despre acest subiect, cert este ca in momentele in care ramaneam singur cu gandurile mele, lectura m-a ajutat sa ma rup putin de realitate, sa meditez la sensul vietii si, intr-un final, sa regasesc in mine forta necesara sa merg mai departe. Nu este usor sa te ridici, dar viata este o calatorie pe care merita sa o duci pana la capat, luptand cu toate puterile tale! Gandirea pozitiva sta la baza reusitelor noastre, de aceea este bine sa o antrenam in fiecare zi, cat mai mult posibil.
Poti face chiar un exercitiu de imaginatie: dupa ce citesti cateva randuri, dintr-o carte de psihologie (poti sa citesti orice carte vrei tu, nu trebuie sa fie o carte anume), pune-te in fata oglinzii si privesteti propria reflexie pentru cateva minute. In acelasi timp, priveste-te in ochi si gandeste-te la ce ai citit si incearca sa simti ce iti dicteaza sufletul in acel moment. Cum te vizualizezi tu pe tine, in acel moment? Bine, rau? Raspunsurile la aceste intrebari ti le poti oferi doar tu – in final, la sfarsitul zilei, ramai tu cu tine si stii ca esti singura persoana care nu te poate trada niciodata.
Daca va fi privita ca o experienta a gandirii creative si nu numai, prin lectura, cititorii proiecteaza o miscare interioara in care ei devin regizori si actori ai actiunii. Cartile sunt si vor fi mereu cele care ne ajuta sa ne initiem, sa ne transformam, sa traim diferite experiente de viata, sa facem alegeri si sa luam decizii mult mai intelepte, lectura oferindu-ne destule cunostinte menite sa ne pregateasca pentru experientele reale din viata.