Am citit că o femeie a dat anunţ că-şi vinde papagalul vorbitor. Un bărbat a fost convins să cheltuiasă 1600 lei (16 milioane de lei vechi) pentru o astfel de pasăre, vorbitoare de limba română şi, pe deasupra, blândă şi politicoasă cu cel care o hrăneşte. Aiurea! Era sălbatică şi mută, lucru surprinzător, vezi bine. Aşa că individul l-a pârât pe papagal la poliţie că lui nu-i vorbeşte sau că vânzătoarea l-a minţit cu neruşinare cu privire la calităţile acestuia. Putem trage o singură concluzie: rău e să fii papagal.
Adevărul e că omul a avut răbdare şi a aşteptat o lună încheiată ca papagalul să înceapă să grăiască. L-a luat cu binişorul, i-a vorbit de nivelul fotbalului românesc, de parlamentari, de guvern, de nivelul de trai al românilor, de preşedinţie, doar, doar, va nimeri o temă de discuţie acceptată de papagal. Dar pasărea nici măcar n-a înjurat, ceea ce e foarte curios, având în vedere subiectele propuse de noul ei stăpân. Doar a cârâit mânioasă şi a încercat să-l ciupescă de mână, fapt inacceptabil într-o societate democrată ca a noastră.
Acum să fim sinceri. Cine dă o căruţă de bani pentru un produs care nu funcţionează la parametrii promişi într-un anunţ dat pe internet? Ba mai şi aşteaptă o lună până să-şi ceară banii înapoi, în timpul ăsta trăgând nădejde că produsul achiziţionat va binevoi să funcţioneze aşa cum ar trebui? Dar şi înaripata încăpăţânată! Păi să nu spună măcar o expresie pe care o strigă orice papagal pe stadion?!
Întâmplător, am văzut într-un hipermaket un papagal mare, cu nişte culori spectaculoase, e drept, dar care costa 6000 de lei (60 de milioane de lei vechi), deşi era mai tăcut decât un peşte. În loc să fie mulţumit că a făcut o afacere foarte bună prinzând o astfel de superofertă, individul i-a bătut păsării obrazul şi a făcut-o de ruşine în tot târgul.
Acum cică s-ar ocupa de caz o secţie de poliţie din Bucureşti. Vă daţi seama cu ce caz complicat va avea de-a face bravul poliţist căruia i se va încredinţa dosarul? Mă întreb cum se va descurca papagalul la confruntarea părţilor. Rău e să fii papagal!
Sursa: aici
Nici nu sti ce sa faci…sa razi sau sa plangi!
Mda, e o situaţie naşpa…
Poate ca ar trebui sa se introduca un amendament ceva cu privire la reclamatii…adica nu poti sa te duci la politie si sa spui ca vecinul ti-a spart un pahar si trebuie acuzat…
Am şi specificat în final că poliţistul poate fi luat de papagal…
Bine, eu nu ma refer la articolul scris de tine, care este ca intotdeauna fara cusur, ci la situatie…e penibil, serios, ca organ de politie sa anchetezi de ce nu vorbeste un papagal sau cine stie ce alta situatie similara si evident si ea penibila!
M-am documentat ca sa il ajut eu pe acel politist in caz ca va gasi acest blog cautand pe Google sa afle ceva posibil util despre rezolvarea acelui caz ! E ff mult de zis, si ar fi prea lung sa intru in detalii, insa cheia rezolvarii cazului ar fi sa fie invitat un expert in ornitologie, care sa determine din ce specie de papagal provine acela din chestiune, deoarece NU toti papagalii pot vorbi sau imita vocea umana. Unii au nevoie de socializare, altii dor de un profesor de care sa se ataseze, altii trebuie educati in mod special in primul an de viata, altii invata mai lent dupa 12-18 luni de efort educativ, in cazul altor specii papagalii baieti pot fi educati sa zica ceva mai usor decat papagalii fete, la altii invatatul e posibil numai in conditii de zoo, dar nu asa in orice casa, etc…si totul depinde ffff mult de specie, si sunt ff multe, si inca vorbim doar despre papagali, si nici macar nu stim daca pasarea mentionata in acel caz e papagal sau altceva ! Perusii, de exemplu, care nu sunt chiar papagali propriu-zisi, sunt ceva mai mici si mai vorbareti. Plus exista si alte pasari si mai vorbarete decat papagalii, ca de ex unii corbi, graurii, sau unele mierle, plus alte pasari de pe lnaga Australia. Unele doar imita cantecele, altele imita si sunetele vorbirii umane. Despre grauri s-a zis ca uneori lumea care aude un graur, chiar incepe sa caute asiduu prin jur sa gaseasca acea persoana care li se pare ca vorbeste, dar in zadar !
Sper ca am fost de folos personalului Politiei din Romania, si sper ca invitarea unui expert ornitolog nu va fi deosebit de costisitoare pt contribuabilii tarii. In caz ca ne invoim la pret, pot sa ma ofer sa fiu eu un expert loctiitor, ca pot sa vin cu poze de diverse specii de papagali plus informatii de pe wikipedia si pot sa le si verific cu alte surse reputabile, si pot ajuta la rezolvarea cazului. Costul angajarii mele ca expert in aproape orice domeniu, (deoarece voi refuza in mod etic domeniile la care chiar recunosc sincer ca nu ma pricep, de ex cunostinte de nivel expert despre femei, sau viata pe alte planete, si mai sunt cateva), pt unitatile bugetare de stat, este 220 GBP per ora, facturabil la 15 minute, plus eventuale cheltuieli de cazare si/sau transport (la business class) si 2 mese pe zi (fara pretentii deosebite, ca nu ma pasioneaza mancarea in mod special, si nu tin nici sa fie insotita de bauturi alcoolice scumpe, e OK si niste apa plata, preferabil pe locul 1 Vittel sau pe locul 2 Fiji, hai si Aqua Panna pe locul 3 daca e absoluta nevoie, insa NU Evian), dar se poate rezolva si de la distanta, prin comunicatii electronice, (cu mentiunea ca daca e asa de gen Skype si cu posibilitatea sa mi se puna intrebari in timp real, atuci costa la fel ca si la fata locului, ca tot aia este, cu excepia cazului in care ar fi necesara o demonstratie care sa necesite ca eu sa ating ceva cu mana si persosna cealalta chiar sa nu fie in stare sa-mi explice asa clar in cuvinte cam care e textura respectiva, dar sper ca majoritatea oamenilor vor sti sa descrie diverse texturi, astfel incat sa nu-mi plateasca si avionul, si hotelul, si mancarea). Pt tarile in curs de dezvoltare pot oferi rabat caritabil de 15 %.
Am zis asta ca sa nu se creeze in randul tineretului impresia ca nu as avea si eu pretul meu cu care pot fi cumparat ca expert. Tot ce pot sa zic ca informator pot sa fiu si pe gratis, depinde insa pt ce, dar expert pot sa ma decid sa fiu chiar si la mai multe, si numai contra cost, (pt unitatile private pretul fiind desigur mult mai mare decat pt unitatile bugetare de stat), insa in orice caz voi urma niste reguli ff stricte de deontologie personala, care vor asigura o calitate deosebit de inalta si o stricta impartialitate expertizelor mele, indiferent de daca vor fi in final favorabile unei parti sau alteia, plus cum am zis voi refuza din start chestiile la care stiu deja ca nu ma pricep si nicinu doresc sa incep sa ma pricep, de ex cele mai sus mentionate, sau chestii deosebit de complicate, sau care necesita planuri asa pe secole si milenii, nu simple planuri cincinale, de gen rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu, (oricat mi-as dori sa iau si eu premiul Nobel pt Pace, sau macar pt Literatura despre Pace).
Personal, am reţinut disponibilitatea ta. Nu ştiu dacă statul român va descurca onorabil acest caz, dar papagalul va ieşi traumatizat după această experienţă…