De curând, am fost nevoit să vând un apartament cu două camere decomandate situat într-un bloc vechi, nereabilitat termic, din apropierea Gării de Nord. Zona nu mă mai satisfăcea, s-a „stricat” de multă vreme și nu sunt semne să-și revină. În plus, aveam nevoie de lichidități și speram că, odată ce-mi rezolvam problemele, să-mi rămână destui bani pentru a cumpăra o garsonieră. Simplu de spus, dar tranzacționarea unei case presupune o adevărată aventură.
Ca să scap de alergarea după un client dispus să cumpere apartamentul, l-am rugat pe Andrei, un vechi prieten, care e consilier imobiliar, să se ocupe de problemă. I-am dat cheile locuinței, ne-am sfătuit în privința prețului de vânzare și am așteptat. În cele din urmă, a găsit un client dispus să cumpere apartamentul.
Ei bine, atunci a început balamucul. Andrei m-a chemat să negociez prețul final al aprtamentului. Am fost nevoit să las din preț, ca să scap de corvoadă. Apoi a trebuit să ajung în diverse alte locuri, printre care un avocat agreat de cumpărător și circa financiară. Nu mă așteptam ca vânzarea unei case să presupună atâta efort fizic și psihic. Și după așa-zisa Revoluție, România a rămas în continuare țara cozilor stufoase.
În tot cazul, mă întreb dacă în țările occidentale trebuie să plătești atâtea taxe către stat, indiferent cum s-ar numi ele. Și, după ce că ești obligat să le achiți, trebuie să mai și stai la cozi. Și cel mai ușor lucru e să-ți faci nervi. Poți deveni fiară, în relația cu funcționarii statului. Îți vine să dai cu ei de pământ.
Andrei m-a pus în gardă că am nevoie de tot felul de acte:
– actul de identitate în original şi copie
– certificatul de căsătorie sau sentinţa de divorţ, în original şi copie
– actele de proprietate, în original şi copie
– documentaţia cadastrală şi încheierea de întabulare
– extrasul de carte funciară pentru vânzare
– certificatul fiscal pentru vânzare
– adeverinţa eliberată de Asociaţia de Proprietari
– certificatul energetic.
Bineînțeles, pentru obținerea tuturor actelor ai nevoie de răbdare și de bani pe care îi dai pentru că așa vrea statul român. Cel puțin dacă ar fi toate la un singur ghișeu, ai zice că faci economie de timp. Dar nu, trebuie să suferi, ca să simți că ai făcut o treabă. Desigur, am întrebat pentru ce îmi trebuia un act sau altul. De exemplu, mai nou, trebuie neapărat să obții un certificat energetic.
E vorba de un act eliberat de către un specialist atestat (auditor energetic), cu valabilitate de 10 ani, care atestă performanța energetică a clădirii sau a unității de clădire. Acesta a fost singurul document pe care l-am obținut în maxim 24 de ore. Consilierul imobiliar mi-a spus că știe el o firmă serioasă, care practică cel mai mic preț. De altfel, are prețurile afișate. Pentru un apartament cu două camere, am plătit doar 150 de lei. L-a ridicat Andrei de la sediul firmei, având drum pe acolo.
După mai multe reprize de alegătură și de odihnă stând la cozi, am reușit să vând apartamentul și să cumpăr o garsonieră. Așa că vă avertizez că tranzacționarea unei locuinței chiar constituie o odisee. Trebuie să vă înarmați cu răbdare și bani.