Amintirile constituie bogăția noastră

În viața noastră au fost multe evenimente, momente memorabile. Tehnologia a făcut posibilă păstrarea momentelor importante din viața noastră în fotografii și clipuri video. O poză e o clipă furată uitării. Un clip video, mai multe momente. Am mai spus că amintirile constituie bogăția noastră.

Sigur, acum e simplu să memorezi acele momente importante cu ajutorul unui aparat foto, a unei camere de luat vederi, a unui telefon inteligent sau a unei tablete. Dar în urmă cu 30-40 de ani era mult mai greu de făcut acest lucru. Cele mai importante momente din viața mea, ca ale oricărui om, sunt legate de căsătorie și botezul copiilor.

Bineînțeles, unele persoane consideră foarte importante alte momente: absolvirea unei unități de învățământ, obținerea unei reușite sportive, achiziționarea unui automobil scump sau a unei proprietăți imobiliare etc. Unii sunt legați de obținerea de bunuri și onoruri care să le sublinieze statutul social și să le mângâie orgoliul, alții consideră că o familie unită este mai importantă decât orice succes personal. Fac parte dintre cei din urmă.

În consecință, consider că nunta mea și botezul copilului nostru, al meu și al soției mele, sunt cele mai importante din viața mea. După câte o cunosc, soția mea gândește la fel. Din păcate, în vremea în care ne-am căsătorit, existau foarte puțini fotografi profesioniști și care nu prea aveau cum să-și facă anunțată existența și dorința de a-și practica meseria.

După îndelungi căutări, am reușit să găsim printre prietenii noștri un fotograf amator care să facă niște poze de la nunta noastră și, ulterior, de la botezul copilului nostru. Cu siguranță, nu avea cel mai evoluat aparat foto și nici ochiul format ca al unui profesionist, iar pozele pe care le-a făcut atunci pentru noi sunt departe de acuratețea fotografiilor pe care le poate obține azi un fotograf profesionist.

Nu mai spun că preotul care a ne-a oficiat cununia și cel care ne-a botezat fiul îl priveau pe fotograful amator ca pe un element turbulent, venit expre să-i deranjeze bunele oficii. Chiar și astăzi unii preoți sunt foarte intransigenți și nu înțeleg că un fotograf profesionist trebui să caute cel mai potrivit unghi din care să imortalizeze o frântură din evenimentul respectiv.

Și totuși, avantajele oferite de sculele profesioniste de fotografiat și filmat sunt hotărâtoare, iar un fotograf profesionist își poate pune în valoare subiectul. Azi există și DSLR-uri, și obiective speciale și, dacă știe să le mânuiască, fotograful devine artist în arta fotografică, iar pozele sale, adevărate opere de artă.

Unele poze artistice obținute cu eforturi și imaginație, se vând aidoma unor picturi. Un fotograf australian specializat în peisaje a stabilit un nou record mondial, după ce un particular a plătit 6,5 milioane de dolari pentru o poză a acestuia, reprezentând o imagine alb/negru a canionului Antelope din Arizona, în SUA. Bineînțeles, astfel de cazuri sunt excepții de la regulă. Iar de regulă imortalizarea momentelor importante ale unui evenimente sunt relativ ieftine.

De obicei, ca mai toți artiștii, fotografii de evenimente doresc doar să-și pună în valoare subiectele, nu să se îmbogățească, nefiind legați de lucrurile materiale, astfel încât tarifele practicate de aceștia sunt mai mici decât ne-am aștepta și ar merita.

Comments

comments

No Responses

Leave a Reply

Read previous post:
Sunt Allview X2 Soul Style și știu că tânjiți după mine!

Singurul brand autohton de pe piața românească de IT & C care reușește să facă față cu brio concurenței brandurilor...

Close