Lucrez la o companie mare și mi s-a încredințat o sarcină tare dificilă, fiindcă nu știam mare lucru despre ea, respectiv obținerea anumitor certificate ISO, fără de care firma nu se putea dezvolta. Sigur, am căutat pe net informații și am aflat câte ceva, dar totul mi se părea foarte abstract, așa că m-am gândit că Marcel m-ar putea lămuri mai bine decât orice site. În primul rând, mă interesa care sunt beneficiile oferite companiei mele de un certificat ISO.
Marcel mi-e prieten din copilărie, așa că imediat s-a oferit să mă ajute. L-am așteptat la mine acasă, după serviciu, pentru a putea discuta în voie. M-a rugat doar să-i fac o cafea tare, fiindcă avusese un program foarte încărcat și spera că îl va revigora cofeina. Am intrat direct în problemă, așa cum îi plăcea lui:
– Poate mă lămurești ce înseamnă certificat ISO şi ce beneficii îi aduce companiei un astfel de certificat?
– Of, trebuie să încep cu abc-ul! suspină teatral Marcel și reluă: Certificarea ISO este un semn de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori, o garanţie suplimentară de siguranţă şi de competenţă profesională, arată competitivitatea firmei la nivel naţional şi internaţional. Și apoi, băncile şi companiile de asigurări sunt și ele interesate în disponibilitatea certificatelor, pentru a lua decizii cu privire la determinarea condiţiilor de creditare şi de asigurare.
– Sună tare scolastic, Marcele. Citeam undeva despre acreditări și n-am înțeles ce diferențe sunt între acestea și certificate. Sau sunt unele și aceleași?
– A, nu, nu! Acreditarea este aprobarea competenței, credibilității, independenței și integrității unui organism pentru desfășurarea activităților sale de evaluare a conformității. În activitatea specifică de evaluare a conformității, acreditarea și certificarea au sensuri diferite nete. Există chiar niște definiții oficiale…
– Și care sunt alea?! Am impresia că eviți să-mi răspunzi!
– Nicidecum, dar vreau să-ți fie clari termenii. Acreditarea e atestarea de către o terţă parte, care reprezintă confirmarea oficială a faptului că un organism are competența să efectueze sarcini specifice de evaluare a conformităţii. Asta-i una. Certificarea e atestarea de către o terţă parte că un produs sau serviciu e conform cu cerinţele specificate. Asta-i alta. Ți-e clar, băiete?
– Până aici, da, dar mă tem că ce urmează e cumplit…
– Ha, ha! Și mie mi s-a părut arid la început. Uite, JAS-ANZ acreditează doar organizațiile care oferă servicii de certificare și/sau de control. Acestea sunt organisme de evaluare a conformității, sau OEC-uri. Ține minte asta! OEC-urile acreditate furnizează servicii de certificare și inspecție organizațiilor. Schemele comune prin care OEC–urile certifică sunt sistemele de management bazate pe standardele internaționale din familia ISO.
– Acum ne întoarcem la ISO…
– Tot ce-am vorbit până acum e legat de ISO. Acreditarea JAS-ANZ oferă beneficii importante organismelor de evaluare a conformității, OEC-urile de care ți-am pomenit. Acestea sporesc încrederea în procesul de evaluare a conformității, garantând competența OEC în desfășurarea activităților de evaluare a conformității. De asemenea, garantează independența OEC în efectuarea evaluării.
– Asta-i tot sau trebuie să-mi iau notițe?
– Nu chiar. Serviciile de certificare și inspecție acreditate de JAS-ANZ sunt recunoscute în toate țările membre anumitor organizații. Cel mai bune sunt explicate lucrurile astea pe un site care îți va fi foarte folositor.
– A, nu! Te-am chemat pe tine că să scap de citit pe internet!
– Nu știai ce să citești! Caută pe un site de specialitate și te lămurești!
– Ce site e ăsta, am mârâit eu, nemulțumit.
– E site-ul unui organism de evaluare a conformității, multinațional și independent. Acolo te lămurești cel mai bine și reprezentanții săi îți oferă exact ce are nevoie compania la care lucrezi, rapid, eficient, profesionist și, nu în ultimul rând, la un preț convenabil.
– De ce mă pedepsești, Marcele, nu ți-a plăcut cafeaua mea?