Cum apa de la robinet din București avea și pe vremuri o calitate îndoielnică, părinții mei o foloseau numai pentru spălat și pentru prepararea mâncării. Cu toții beam apă minerală naturală Borsec. Era de la sine înțeles ca și eu să aleg pentru familia mea aceeași apă minerală. Borsec este unul dintre puținele branduri românești de mare încredere. Într-o lume în care valorile de ieri nu mai reprezintă astăzi nimic, Borsec e apa minerală ideală pentru familia mea.
Apa minerală naturală Borsec a fost, este și va rămâne mereu în vârful ierarhiei. De altfel, în 2018, Borsec a fost ales din nou cel mai puternic brand românesc în clasamentul realizat anual de Revista Biz. Intitulat BrandRo, acesta măsoară „forța” mărcilor românești din perspectiva investiției de încredere și afectivitate care le este acordată de către consumatori. Performanţa mărcilor e măsurată în baza importanței acestora, a gradului de utilizare și a notorietății lor.
Pentru mine modelul de brand românesc puternic este Borsec, desigur: are tradiție îndelungată, e una dintre cele mai bune ape minerale din lume, ne mândrim cu el, îl îndrăgim fiindcă nu ne înșală niciodată așteptările, știm că ne putem baza întotdeauna pe el și apa minerală naturală Borsec are chiar și rol terapeutic, deci n-o bem zilnic numai de sete.
Borsec este o apă deja testată și o beau încă din copilărie, fiindcă mi se pare ireproșabilă și pentru că o preferau și părinții mei. Tata o cumpăra la lăzi din lemn de 10 sticle, bineînțeles, cu sticle la schimb. De altfel, când eram copil, am fost împreună cu ei adesea în Borsec, pe atunci o stațiunea balneoclimaterică recunoscută, având niște rude acolo.
Recent, ca un adult nostalgic, am fost singur la Borsec. La telefon, unchiul Arpad și tanti Liza, ambii pensionari, se plângeau mereu că i-am uitat. În urmă cu două săptămâni, după un drum lung străbătut cu mașina, le-am bătut la ușă: „Uite că vă vizitez, să văd ce o să vă faceți cu mine pe cap!”. „Na, că a venit domnu’ bucureştean la noi, mare minune!” m-a întâmpinat unchiul.
Mi-e greu să înțeleg cum o stațiune ca Borsec, a decăzut atât de mult din anii ’90, fiind chiar exclusă din sistemul turistic și balnear de interes național. Mi s-a strâns inima văzând că locurile prin care mă jucam pe vremuri sunt ruinate, iar clădirilor complexului balnear din Borsec au dispărut. Totuși, s-a început construirea unei noi baze de tratament și wellness, precum și deschiderea unor piste de schi.
Sectoarele economice semnificative pe plan local sunt turismul, prelucrarea lemnului și, cel mai important, îmbutelierea apelor minerale. De altfel, Romaqua Group asigură locuri de muncă pentru circa 70% din forța de muncă disponibilă în oraș, măcar câte un membru al fiecărei familii fiind angajat al acestei companii 100% românești. Și unchiul Arpad a lucrat acolo. Fără fabrica de îmbuteliere a apelor minerale, înființată în 1952, orașul Borsec ar fi mort.
Izvoarele de la Borsec sunt apreciate de peste 210 ani pentru calitățile lor terapeutice asupra pacienților cu diabet, boli cardiovasculare și afecțiuni inflamatorii. Mama aprecia mai ales mofetele, emanațiile de bioxid de carbon provenite din crăpăturile scoarței terestre. Această apă minerală își are originea în cele peste 15 izvoare situate în partea de nord-est a României, în depresiunea Borsec din județul Harghita.
Apa minerală Borsec a primit titlul de „Regina Apelor Minerale”, la Viena, în anul 1873. De-a lungul timpului, a primit multe alte distincţii la Viena, Trieste, Paris, Poznan, Bruxelles, iar în anul 2004 a fost numită „Cea mai bună apă minerală din lume” la Berkeley Springs, SUA.
Borsec, apa minerală cu care suntem binecuvântați
Izvoarele din Borsec au devenit faimoase după vindecarea unui cioban mocan. În secolul al XVI-lea apa minerală, îmbuteliată în butoaie de stejar, ajungea la curtea lui Sigismund Bathory, pentru a-l tămădui. La sfârșitul secolului al XVIII-lea Borsec a devenit stațiune balneară. Oameni din toate colțurile Europei veneau aici în tratament.
Între anii ’50 și ’90, apa minerală naturală Borsec era exportată în zeci de țări de pe pe tot globul: SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, China, Taiwan, Germania, Franța, Belgia, Germania, Suedia, Spania, Israel.
Apele minerale din Borsec sunt bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, hipotone, cu un conținut scăzut de fier. Au un conținut echilibrat de minerale şi o concentrație ridicată şi stabilă de bioxid de carbon natural. Apa minerală îmbuteliată printr-o tehnologie inovativă împiedică orice contact al omului cu lichidul.
Studiindu-se influența consumului de apă minerală Borsec plată și carbogazoasă asupra metabolismului glucidic și stresului oxidativ la persoanele cu şi fără diabet zaharat, s-a demonstrat că are niște proprietăți foarte valoroase.
Indiferent de tipul de apă minerală Borsec consumat, s-a constatat un efect diuretic. Consumul de apă carbogazoasă Borsec are un efect pozitiv, în proporţie de 90%, privind manifestările digestive din cadrul neuropatiei diabetice. La pacienţii obezi s-a constatat că un consum fracţionat de apă Borsec a contribuit la scăderea semnificativă în greutate, inhibându-le apetitul.
Un studiu a evidențiat beneficiile consumului de apă minerală asupra pacienților cu sindrom metabolic. Subiecții au ingerat, zilnic, timp de o lună, câte 2 litri de apă minerală carbogazoasă Borsec, comparativ cu subiecți care au consumat apă de la robinet.
Concluzii pentru consumul de apă minerală Borsec:
– scăderea glicemiei, colesterolului total şi LDL colesterolului,
– tendința de scădere a nivelului seric al acidului uric,
– bioxidul de carbon din apa naturală carbogazoasă creşte sensibilitatea la insulină,
– alți markeri ai inflamației au scăzut la nivelul proteinei C-reactive, MCP-1, TNF-beta, interleukinei 6, toți aceştia jucând rol important în procesele inflamatorii şi în formarea plăcii de aterom.
După câteva zile petrecute la unchii mei din Borsec, a trebuit să plec spre casă. Pe drum, la volan, mă gândeam că dacă suntem ceea ce consumăm și dacă organismul meu conține trei sferturi apă, aș fi extrem de mulțumit ca aceasta să provină de la izvoarele naturale din Borsec, fiindcă e mai mult decât apă: o licoare magică, ce ne face binecuvântați prin simplul fapt că există și noi ne putem potoli setea cu ea.