Daca vrei sa devii barman, iata o scurta lista cu tot ce trebuie sa stii despre aceasta meserie (foarte populara in prezent) si ce avantaje pune la dispozitie. Pana nu de mult, sa fii barman echivala cu un job sezonier. Astazi, in schimb, ofera o posibilitate de evolutie profesionala cum nu s-ar fi gandit nimeni:
– In primul rand, se castiga bine, mai ales dupa ce acumulezi experienta si stii cum sa manuiesti accesorii bar. Venitul creste direct proportional cu experienta.
– Iti gasesti usor de lucru si banii nu vor reprezenta niciodata o problema.
– Ai un program de munca flexibil.
– Atmosfera de la munca este distractiva.
– Vei cunoaste multi oameni si vei lega prietenii sau relatii, care te pot ajuta mai tarziu in cariera.
– Meseria de barman se invata destul de repede (nu-i asa greu sa gestionezi treburile pentru bar).
– Usurinta de relocare intr-un alt oras sau alta tara.
– Iti vei dezvolta abilitati care te pot ajuta si in alte domenii. De exemplu, cum sa rezisti sub presiune sau abilitatea de multitasking.
– Nu te plictisesti niciodata. Permanent ai ceva de facut si poti experimenta retete noi de cocktail-uri.
– Vei avea multe momente de satisfactie, mai ales atunci cand un client pleaca cu zambetul pe buze datorita tie.
Nu-ti face griji daca nu ai deloc experienta: cel mai probabil, vei primi salariul minim pe economie, dar daca este un local cu flux mare de clienti si-ti faci treaba bine, sunt sanse sa-ti dublezi salariul prin bacsisul primit. Mai mult decat atat, acumulezi si experienta mult dorita, de care ai nevoie pentru a evolua in aceasta profesie. Desi nu prea se vorbeste de castiguri in sine, acestea sunt generoase.
Poti sa castigi foarte bine in acest domeniu, dar depinde si cat timp liber iti doresti. Nu sunt sume fixe in acest sens, este vorba doar de pasiunea pe care o ai pentru aceasta meserie. Daca ai pasiune si vointa, rezultatele vor veni de la sine.
De exemplu, cu cat muncesti mai mult si tratezi meseria de barman cu profesionalism si seriozitate, oportunitatile de cariera vor veni la tine in mod natural.
Iata o posibila evolutie a carierei unui barman: Ospatar / Ajutor de barman – Barman – Sef de tura – Sef de bar – Trainer de bar – Manager de bar – Brand Ambasador – Antreprenor.
Sunt mult mai multe oportunitati pentru barmani in prezent, fata de acum 10-15 ani. Seriozitatea la lucru, ca in orice alt domeniu, te poate propulsa spre pozitii cu responsabilitati mai mari si castiguri considerabil mai consistente. In scurt timp, poti deveni propriul tau sef, pentru ca este o meserie din ce in ce mai cautata si apreciata, deci una din care si banii ies asa cum iti doresti, daca muncesti pentru a-ti depasi limitele. De la un simplu barman, poti sa ajungi sa organizezi concerte, sa te ocupi de marketing, sa fii manager de bar in cadrul unui festival, sa fii brand ambasador pentru o companie de bauturi alcoolice sau chiar sa-ti deschizi propriul tau local.
Posibilitatile sunt multe si foarte satisfacatoare, din toate punctele de vedere. In prezent, nu mai sunt evenimente mari (precum nuntile), la care sa nu fie prezent cel putin un barman, care sa pregateasca rapid cele mai racoritoare cocktail-uri sau cele mai deosebite bauturi alcoolice. Cu siguranta, ati observat acest fenomen. Practic, lumea se aduna ca roiul de albine in jurul unui barman, care mixeaza bauturi si face combinatii de top.