Ştiaţi că pisicile au un model unic pe nas, cum ar fi amprentele umane? Dar că există o pisică cu două feţe, care este o celebritate deja, alta cu aripi, precum şi feline care seamănă cu Hitler? În cele ce urmează vă voi prezenta cele mai celebre pisici din lume şi cele mai afectuoase dintre ele.
O pisică are două feţe
Cea mai celebră felină de pe glob pare a fi momentan Venus, o pisică din SUA, în vârstă de 3 ani, cu două feţe. Ea are o pagină pe Facebook, iar un clip în care apare a fost văzut de peste un milion de ori pe YouTube. Venus are o înfăţişare absolut neobişnuită: jumătate din chip negru, cu un ochi verde, iar cealaltă jumătate e roşcată, cu un ochi albastru.
Un genetician a explicat că e un “accident” foarte rar: doi embrioni s-au contopit, iar celulele felinei au două tipuri de ADN, rezultând o aşa-zisă “himeră” (animal mitologic, un monstru alcătuit din părţile mai multor animale).
Nici ochiul albastru al lui Venus nu-i un lucru obişnuit. Ochii pisicilor ar trebui să fie verzi sau galbeni, nicidecum albaştri. O pisică cu ochii albaştri este, în mod normal, ori siameză, ori cu blana predominant albă.
Cea mai frumoasă pisică are ochi albaştri
Cea mai drăguţă pisică de pe mapamond a fost declarată Hiro, care are blana pufoasă de un alb imaculat şi ochii de un albastru superb. Dacă rămâne imobilă, Hiro pare a fi o jucărie de pluş. Dar asta se întâmplă destul de rar, felina fiind foarte vioaie. Hiro este o corcitură între rasele ragdoll şi himalayană.
Pisicuţa, căreia îi place foarte mult salata de peşte, are numai o lună în fotografie şi, împreună cu mama ei, Pretty, este în grija unei familii de malaezieni din Kuala Lumpur. Şi Pretty este o pisică deosebită. Ea are un ochi albastru şi unul galben.
O pisică are aripi!
Unui motan alb si pufos din orasul chinezesc Chongqing i-au crescut pe spate ceva care seamănă cu nişte aripi pufoase. Atât mulţimea de curioşi cât şi oamenii de ştiinţă care l-au studiat sunt uimiţi. Motanul e de rasă persană şi e îngrijit de o femeie care ţine la el ca la ochii din cap.
Pisoiul a avut corpul aparent normal, până la vârsta de un an. Unii experţi afirmă că se poate ca formaţiunile osoase de sub piele să fie o mutaţie, un geamăn crescut în trupul motanului.
Alţi oameni de ştiinţă presupun că au de-a face cu o mutaţie genetică, aceasta petrecându-se în timp ce puiul era încă nenăscut, mutaţie declanşată de substanţele poluante din apă şi aer, întrucât în China există un nivel al poluării foarte înalt.
Se caută pisici care seamănă cu Hitler!
În Marea Britanie a fost înfiinţat un site care vrea să reunească pisicile care seamănă cu Adolf Hitler, cunoscute sub numele generic de “kitler”. Desigur, din acest club excusivist pot face parte numai pisicile care întrunesc multe (hai să le spunem) calităţi.
Desigur, să existe asemănări fizice cu Hitler, respectiv pete negre pe cap şi bot, care să semene cu mustaţa şi tunsoarea dictatorului. Dar, vezi bine, asta nu-i de ajuns: pisicii îi trebuie o privire impunătoare şi o expresie facială care să arate cu claritate că vrea să stăpânească lumea…
Cu toate că site-ul a fost înfiinţat în glumă, imediat a iscat discuţii în contradictoriu. Unii oameni văd tenta umoristică a ideii, spunând că site-ul e haios, dar alţii sunt de-a dreptul indignaţi, ori pentru că Hitler şi nazismul au devenit subiect de “caterincă”, ori pentru faptul că nişte feline inocente atât de îndrăgite sunt asociate cu ororile fascismului.
Care sunt cele mai afectuoase rase de pisici?
Exista ideea preconcepută că pisicile ar fi solitare şi reci, dar această presupunere este valabilă doar în cazul unor anumite rase.
Un studiu recent a monitorizat gradul de afectivitate arătat de 129 de pisici din 14 rase. S-a concluzionat că, în general, pisicile de rasă sunt mai afectuoase decât celelalte. Cele mai afectoase, conform studiului, sunt cele din rasa sfinx, fără blană, cu toate că multora le par a fi respingătoare.
Cele mai reci sunt pisicile fără pedigree, care se pare că îşi ignoră stăpânii, ferindu-se de ei, atunci când aceştia vor să le mângâie. Legat de exprimarea afecţiunii felinelor, s-a constatat o diferenţă netă între pisicile cu pedigree şi cele care nu sunt de rasă pură. Asta spun specialiştii. (Fals! Am două maidaneze tare afectuoase cu mine.)
Pisicile din rasa sfinx pot fi mai atente cu stăpânii lor, fiindcă ele depind foarte mult de oameni pentru a se încălzi. Subiecţii studiului au avut vârste diferite, de la pui, până la pisici bătrâne, în vârstă de 20 de ani. Au fost urmărite şi femele, şi masculi, numai o parte dintre subiecţi fiind sterilizaţi.
În funcţie de concuziile acestui studiu, s-a alcătuit un top al celor mai iubitoare rase de pisici, pe care îl puteţi vedea mai jos:
1. Sfinx – Pisicile din această rasă sunt lipsite de păr.
2. Maine coon – Unele pisici au greutatea de peste 12 kg.
3. Persană.
4. Birmaneză, somaleză, siameză.
5. Fără pedigree.
Afirmația cum că pisicile fără pedigree și-ar ignora stăpânii mi se pare puțin exagerată …. Deși nu am, în acest moment, nici un animal de companie (dar îmi doresc foarte tare), mulți prieteni au …. și încă maidaneze, ca ale tale …. Și sunt foarte afectuoase, jucăușe cu toți. Aș alege o maidaneză pentru mine, dar dintre rase mi-ar plăcea o pisică Toyger … parcă e un mic tigru
Desigur, afirmaţia e exagerată.
E bine să îngrijeşti un animal de casă.
Cand ai o pisica e bine sa imbini utilul cu placutul! Eu am o pisica fara pedigreee, neagra, vanatoare experimentata, este de folos prin faptul ca tine pasarile la distanta, iar ele nu reusesc sa-si faca nevoile pe terasa. Insa cand vine vorba de un film, ea este partenerul meu de incredere :))
Unde mai pui că nu te contrazice
şi nu vrea neapărat să-ţi ia telecomanda…
Ce inseamna subliminalul. Pisica aia care seamana cu Hitler este EVIL rau 🙂
Nu vezi ce ochi de killer are?
that`s the point. Este evil rau 🙂
Poate si pentru ca sunt certat cu pisicile si le consider rele in geenral…
Da, sunt poate la fel de periculoase ca femeile!
Eu am siameze (3), dar si una fara pedigree. E mult mai afectuoasa cea fara pedigree decat celelalte.Nu cred ca afectivitatea tine neaparat de rasa, pur si simplu unele sunt mai iubitoare ca altele.
Presupun că ai dreptate, Oana, nu ştiu de unde au scos specialiştii(?!)
topul ăsta…
in cazul pisicii cu aripi mi-a trecut prin cap urmatoarea explicatie:
adn-ul se imparte pentru inceput in doua mari categorii: cel activ/folosit si cel inactiv.
In ADN-ul nostru exista niste portiuni non codificante numite introni.
Asupra acestor introni s-au facut diferite ipoteze plauzubile, cum ca ar fi duplicari inutile, cum ca ar fi erori genetice, sau cum ca ar fi caracteristicile speciilor din care am evoluat noi
asa se face in forma embrionala si omul are branhii, pentru ca in adn-ul lui a ramas amprenta speciilor prin care a trecut.
Deci in anumite etape ale vietii poti manifesta anumite forme sau organe pe care specia ta le-a achizitionat pe parcursul evolutiei.
Posibil ca asa sa fie si in cazul pisicii respective.
O alta ipoteza ar putea sa fie aceea cum ca pisica a fost expusa si bombardata cu nuclei de heliu, raze de diferite tipologii, ori materiale radioactive.
De obicei asemenea mutatii implica tesutul osos, deci probabil aripile sunt o alteratie a membrelor.
Deocamdată, specialiştii şi-au spus presupunerile.
Pentru a şti exact, ar trebui ca nişte geneticieni
să facă niscai cercetări.
Am reusit, in sfarsit, sa ajung si pe blogul tau! Nu il mai vazusem de cateva zile!
Mama mea a avut mereu cate o maidaneza in casa si vreau sa iti spun ca nu am vazut pisici mai afectuoase decat ale ei (probabil erau la fel de speciale ca si ale tale). Cat despre “aripile” acelei pisici, da-mi voie sa le pun sub semnul intrebarii deocamdata. 😉
Ciudat este ca mie nu imi plac prea mult pisicile cu ochi albastri, poate tocmai din cauza ca aduc a mutant. 🙂
Păi chiar sunt mutanţi. N-ai văzut cea mai frumoasă pisică?
Precis e extraterestră sau o fi rodul unui experiment scăpat de sub control…
Imi place pisicuta aia alba. Parca-i vata de zahar cu ochisori 🙂
Afectivitatea tine doar de temperamentul pisicii. Am de cand ma stiu un pisoi in curte, deci am avut cativa pana acum. Cel pe care il am acum, Tiger, e cel mai iubitor dintre toti. Unii erau foarte reci…
Poate a durat ceva până ai învăţat tu să te porţi cu pisicile!
De ce dai vina pe ele?
Dar pisicile Sfinx sunt sensibile nu ? ca vad ca au pielea aia si daca se rgarie .. au creca o doare. :))
Aşa îmi pare şi mie, nu le apără nimic.