Cu mult timp înainte de apariţia prezervativelor, a pastilelor contraceptive sau a altor metode moderne de evitare a sarcinii, strămoşii noştri au născocit tot felul de metode prin care care credeau că puteau evita apariţia unei sarcini. Unele forme de contracepţie sunt foarte ciudate, însă altele sunt utilizate şi astăzi. Vom vedea câteva contraceptive tâmpite folosite în trecut.
Fecale de crocodil – Pentru a evita durerea şi pericolul unei sarcini nedorite, încă din Egiptul antic învățații vremii au elaborat diverse reţete pentru contracepţie. Una dintre acestea datează din anul 1800 î.Hr. şi era făcută din fecale de crocodil mărunțite, amestecate cu miere şi sare. Amestecul era presărat peste pântecul femeii, pentru a nu rămâne însărcinată!
Miere – O altă metodă contraceptivă presupunea folosirea mierii și a fost inventată tot de egipteni. Aceasta a fost menţionată în papirusul Ebers care datează din anul 1550 î.Hr. Vechii egipteni făceau un amestec din miere, fructe de acacia şi pepene verde furajer. Acest amalgam era modelat sub forma unui tampon pe care femeia și-l introducea în vagin. Se credea că această metodă va preveni sarcina pentru o perioadă de trei ani!
Mercur și plumb – O veche formă de contracepție foarte periculoasă pentru sănătatea femeilor consta în consumarea mercurului sau a plumbului. Femeile, cele mai multe fiind amantele din China, credeau că ingerind mercur sau plumb, puteau preveni sarcina. Femeile consumau o cantitate de mercur nu îndeajuns de mare pentru a le omorî. Se știa că mercurul distruge organele interne, de unde și concluzia că ajută şi la evitarea sarcinii. Mercurul era folosit și ca parte a unei poţiuni din arsenic, stricnină şi alte otrăvuri ingerată în același scop!
Testicule de nevăstuică – Între secolele I și V, vechii europeni erau încredințați că femeile nu rămâneau gravide dacă purtau în jurul gâtului testicule de nevăstuică în timpul actului sexual. Această teribilă formă de protecție împotriva sarcinilor nedorite amenința exterminarea nevăstuicilor.
Intestine de animale – Pe la începutul secolului al XV-lea, intestinele unor animale au fost utilizate ca și prezevativele de mai târziu. Vechii romani foloseau pânza, intestinele sau vezica de animale pentru a face un soi de prezervative. În China se foloseau mătasea, colile de hârtie impregnate în ulei, dar și intestinele de miel. În Japonia, în schimb, aproape imposibil de închipuit, la confecționarea prezervativelor erau folosite carapacea broaştelor ţestoase și coarnele animalelor!
Bumbac – Țăranii chinezi folseau pentru gătit uleiul seminţelor de bumbac şi, în general, femeile lor nu rămâneau însărcinate. Uleiul a fost folosit în întreaga Chină pentru contracepţie. Ulterior, s-a văzut cât succes a avut metoda chinezească, populația înmulțindu-se îngrijoritor. Bumbacul a fost utilizat ca metodă contraceptivă şi de către sclavele din America. Acestea mestecau rădăcină de bumbac pentru a evita sarcina.
Lămâi – În trecut, sucul de lămâie, precum şi al altor fructe citrice era folosit drept spermicid. Se spune că celebrul cuceritor italian Casanova folosea o jumătate de lămâie sub forma unei cupe pentru partenerele sale. Blocarea vaginului, dar şi aciditatea din lămâie reprezentau o metodă eficientă, însă nu tocmai sigură de contracepţie.
Ienibahar – Fructele de ienibahar sunt utilizate pentru aromatizarea mâncărurilor sau a unor băuturi. Dar mulţi nativi americani foloseau fructele de ienibahar în diverse feluri. Le purtau sub formă de coliere sau le fierbeau. Ceaiul rezultat trebuia consumat de femei timp de trei zile consecutive, pentru evitarea sarcinii. Şi astăzi, ienibaharul este considerat un contraceptiv natural. Fructele plantei fac ca învelişul uterului să nu favorizeze dezvoltarea embrionului. Fructele se consumă înainte sau după un act sexual.
Busuiocul cerbilor – Această plantă era folosită pe vremuri pentru prepararea diverselor mixturi medicinale. Busuiocul cerbilor a fost prima metodă de contracepţie naturală, care este utilizată şi azi cu succes. Orgone Biophysical Research Lab, un centru medical elvețian, prescrie busuiocul cerbilor drept metodă contraceptivă. Se recomandă consumarea plantei imediat după terminarea actului sexual. Busuiocul cerbilor este folosit şi sub formă de ceai, care trebuie băut doar de câteva ori pe lună, pentru o scurtă perioadă de timp.
Coca-Cola – Aceasta este una dintre cele mai faimoase băuturi din lume, dar americanii anilor 1950 şi 1960 din zonele sărace n-o foloseau doar pentru a-și potoli setea. Coca-Cola devenise o metodă contraceptivă. Oamenii credeau că dioxidul de carbon din băutură distruge spermatozoizi.
Surprinzător pentru mulți, adevărul este că testele realizate de laboratorul Universităţii Harvard au adeverit că acest suc poate distruge majoritatea spermatozoizilor. Totuși, aceștia ar putea pătrunde rapid în canalul cervical (cel dintre vagin și uter) înainte ca băutura să fie aplicată local. În urma realizării acestui experiment, lui Deborah Anderson i-a fost decernat un meritat Ig Nobel, premiu acordat celor mai ciudate cercetări.
Abstinența sexuală – Pare absurd, desigur, dar până nu de mult, abstinența sexuală a fost practicată o vreme, mai ales în Statele Unite, aceasta fiind cea mai sigură metodă pentru ca femeile să nu rămână însărcinate. În același nobil scop, multe fete își păzeau cu strășnicie virginitatea. Un „nu” hotărât le apăra de riscul apariței unei sarcini…
Sursa: aici