În ultimii 200 de ani, istoricii şi filosofii au cercetat tradiţiile legate de existenţa lui Iisus, încercând să afle în ce măsură legendele legate de El sunt adevărate. Actualmente, majoritatea oamenilor de ştiinţă cred în existenţa lui Iisus Hristos.
În afara Evangheliilor, prima informaţie indirectă despre Iisus este dată de Flaviu Iosif, un istoric evreu care a trăit pe la sfârşitul secolului I. În scrierea sa, Flaviu Iosif amintea despre condamnarea la moarte a lui Iisus, care se făcea vinovat pentru încălcarea legilor romane ale vremii. Acest text vestit, numit “testinomium flavianum”, n-a putut fi contestat de niciun sceptic.
“Pe atunci, în timpul guvernării lui Pilat din Pont, a trăit Iisus, un bărbat atât de înţelept, încât nu se ştie dacã era om cu adevărat. El a realizat isprăvi uluitoare şi a fost maestrul unui popor care l-a acceptat de bunăvoie. A atras de partea Lui mulţi evrei şi greci, fiind Mesia. Când Pilat a auzit că Iisus Hristos era apreciat şi iubit mai mult decât el, l-a condamnat la moarte prin crucificare. Dar a treia zi, Iisus a înviat, lucru pe care profeţii îl anunţaseră deja, iar secta creştinilor, cum a fost numită după numele Lui, nu a dispărut nici pânã în zilele noastre.”
În istoriografia romană, în documentele din secolul al II-lea, se găseşte o ştire despre Iisus. Tacit a povestit că, atunci când Nero a incendiat Roma, a încercat, de fapt, să-i extermine pe creştini. “Creştinii credeau în Iisus, care a fost condamnat la moarte de către Pilat din Pont, care voia să fie singurul conducător acceptat, în timp ce poporul Îl iubea mai mult pe Iisus.”
Textele evreieşti datând din secolele II-V, îl menţionează pe Iisus Hristos ca fiind născut de Fecioară şi ca având mulţi discipoli. Textele menţionează multe vindecări uimitoare şi alte fapte miraculoase al căror protagonist a fost Iisus.
Bineînţeles, se prea poate ca unele amănunte din Evanghelii să fie înflorite de discipoli, iar acest fapt este aproape unanim acceptat de istorici. Cu toate acestea, documentele scrise rămase până în zilele noastre susţin existenţa istorică a lui Iisus Hristos.
La nivelul anului 2011, existau 2.264.492.000 de creştini în întreaga lume, ceea ce reprezintă 31% din numărul total al locuitorilor planetei. 1,2 miliarde persoane, adică mai mult de jumătate din numărul total de creștini, sunt catolici (dintre care 17 milioane de greco-catolici). Toate au la bază credinţa că Iisus Hristos s-a născut, a predicat, a murit şi a înviat.
Creștinismul e una din cele trei religii monoteiste contemporane, alături de iudaism și islam. Considerând împreună catolicii, protestanţii și ortodocşii sub denumirea globală de “creştini”, religia acestora e actualmente cea mai importantă din punct de vedere numeric la nivel mondial.
Peste 63% dintre credincioși sunt adepţii unei religii avraamice, adică a unei religii monoteiste, care provine din vechile tradiţii ce datează din seminţia lui Avraam. Toate religiile avraamice recunosc într-o măsură mai mare sau mai mică Sfânta Scriptură a Vechiului Testament.
În total în lume, 43% dintre credincioşi sunt creștini, 16%, musulmani, 5%, evrei. 10% din populaţia globului o reprezintă hindușii, iar 6% sunt urmași ai budismului. Circa 312 milioane de oameni sunt de religie ortodoxă (răsăriteană şi orientală).
Numele Iisus era relativ comun în Palestina secolului I d.Hr. În ebraică el suna Iehosua sau Iesua, fiind transliterat Iesous în greacă. Limba latină l-a preluat ca Iesus (Jesus) (sec. I-II dHr.). Citirea Iisus este de dată mai târzie. Iehosua înseamna în ebraică “Iahve va salva, va mântui” sau “Iahve este mântuire”.
Numele lui Iisus a fost vestit prima oară de îngerul Gavriil. Apoi semnificaţia numelui apare în Matei 1,21: “Ea va naşte Fiu şi vei chema numele Lui: Iisus, căci El va mântui poporul Său de pacatele lor”. Numele primit se traduce “Iahve (Dumnezeu) mântuieşte”.
Hristos nu constituie numele propriu-zis al Mântuitorului, ci e un supranume. Cuvântul “creștin” vine din limba latină populară, de la christianus, derivat de la Hristos, deoarece Iisus din Nazareth e considerat de creştini ca fiind Mesia și fiul lui Dumnezeu. Cuvântul “Hristos”, în limba greacă Christós, adică “Cel uns”, este traducerea din limba ebraică a cuvântului “Masiah”.
Iniţial, în Israel regele era numit “Masiah”, pentru că la ceremonialul de investire era uns cu untdelemn de către un preot. Mântuitorul S-a prezentat pe Sine ca fiind Mesia.
Religia este o mincina. A fost “creata” pentru a manipula masele de oameni si pentru a introduce “frica”. Un mod de a “imblanzi” oamenii.
Cat despre Iisus, da este posibila sa fi existat ca persoana fizica, un mare mincinos si un manipulator in masa.
Lucrurile astea sunt spuse de anumiti cercetatori. Din pacate doverile sunt foarte scarse, iar religia inca detine puterea.
Cat despre crestinism si Iisus sunt inspirate din mitologia antica. Daca mai tin minte bine(nu am trait atunci, am citit), acum 8000 ani, a existat un alt fiu al lui Dumnezeu(pe atunci era vorba de un Zeu), doar ca avea alt nume, in rest totul este copiat, de la minuni la majoritatea lucrurilor relatate in Biblie si in alte “carti” care sustin existenta lui Iisus.
Pentru cei interesati pot urmari Zeitgeist (il gasiti si pe vplay sau filelist), chiar va poate lumina asupra unor anumite aspecte.
În articol, vezi bine, nu contează părerea mea, a ta sau altcuiva din blogosferă. Nici nu mi-am exprimat părerea. Odată cu înaintarea în vârstă, părerile tuturor se schimbă. Se pare că tot omul s-a născut cu o zonă a creierului care “se ocupă” de partea religioasă a vieţii sale. La tine, deocamdată, nu este activată. S-ar putea să nu se activeze niciodată, dar asta nu înseamnă că nu există. E în firea lucrurilor să credem că este ceva mai presus de înţelegerea nostră. Şi, la un moment dat, chiar dorim să existe.
Desigur, orice om are, şi trebuie să aibă, libertatea de a crede sau nu în orice doreşte.
Sărbători fericite!
pana la urma, daca iti doresti sa crezi in ceva/cineva anume, vei crede neconditionat, indiferent ca se numeste iisus, mesia, iehova, moise, allah, confucius etc
Sigur, poţi crede chiar şi-n Confucius, numai că acesta a fost un faimos filozof chinez, n-a fost contemporan cu Iisus (a trăit cu vreo 5 secole înainte) şi nu prea are ce căuta alături de cei pe care i-ai amintit.
Sărbători fericite, Alex!
Daca majoritatea oamenilor de stiinta spun asta…
Nu m-am gandit inca ca n-ar fi asa. 🙂 Si eu cred ca a existat.
Desi nu sunt om de stiinta 😉
Nici nu trebuie să fii om de ştiinţă ca să crezi. Dacă n-ar exista un Dumnezeu (indiferent cum i se spune, în funcţie de doctrină), viaţa noastră ar fi mai săracă. Dar, curând, sărbătorim naşterea lui Iisus. Şi, dacă pentru noi e sărbătoare, înseamnă că suntem încredinţaţi de existenţa Lui.
Sărbători fericite!
Chestia cu “om de stiinta” a fost asa, in gluma. 🙂
Normal ca nu trebuie sa fiu.
Craciun fericit iti doresc! Cu cat mai multe bucurii!
Sărbători fericite şi la mulţi ani!
Şi eu cred că a existat.
Fie ca Sărbătoarea Naşterii Domnului să-ţi aducă linişte, pace, sănătate şi bucurii alături de cei dragi!
Crăciun fericit!
Mulţumesc de urări!
Să ţi se împlinească toate dorinţele, inclusiv rank 6!
Sărbători fericite şi la mulţi ani!
Majoritatea nu mai cred in nimic. 🙂 Cred in Mos, in iepuras, in cadouri scumpe si bani!
Sarbatori frumoase si line.
Mda, cred că ai dreptate!
Sărbători fericite şi ţie şi un Moş darnic!
Eu cred ca este posibil sa existe o forta care ne decide intr-un fel sau altul soarta, dar nimeni pana acum nu a reusit sa ma convinga de veridicitatea povestilor cu apa transformata in vin sau pestii care s-au inmultit in cos.
Mi se pare corect ceea ce spui.
Totuşi, să trensforme apa în vin o poate face şi un mentalist bun.
Poate îmi arată şi mie procedura, că se apropie noaptea de Anul Nou…
Pe langa urarile de sanatate, spor in toate si sarbatori blogosfericite si imbelsugate, ai de la mine o recomandare, dar si o leapsa de ajun.
Te bagi la leapsa sau la un comentariu?
Sărbători fericite!
Nu am de gând să intru într-o discuţie care să necesite detalii, pentru că un schimb de replici cu privire la credinţă şi/sau religie (în general), necesită o bericioaică şi un tete a tete rezonabil.
Vreau să spun doar atât – am notat şi înţeles ca atare faptul că ai scris Iisus cu doi de ‘i’. 🙂
Cătălin, scrierea cu doi i a numelui Mântuitorului este recomandată de Biserica Ortodoxă
şi mi se pare un lucru firesc să scriu Iisus Hristos.
Păi tocmai asta observasem. Nu toată lumea scrie corect numele Lui Iisus, aşa că faptul în sine mi s-a părut demn de remarcat, fiind automat purtător de semnificaţii îndeajuns de lămuritoare. 😉
Am înţeles, desigur…
laurentiu esti putred si cu trupul si cu sufletul.se vede ca freci scaunele la discoteci, in casa satanei.de cite ori ai fost la biserica?de ce nu mergi la manastiri sa vezi marturia a mii si mii de credinciosi care veneau cu boli incurabile si dupa slujba mergeau sanatosi acasa.dar iti va veni rindul si tie.nimeni si nimic nu scapa de judecata domnului.si atunci vei simti si tu acea judecata.bunul dumnezeu sa te binecuvinteze.roagate neincetat si vei culege roadele.doamnea juta.sarbatori fericite.iubiti ortodoxia iubiti rominia si romini de pretutindeni.