Există foarte multe idei preconcepute referitoare la alimentaţie, care s-au perpetuat de-a lungul timpului. Vă ofer analiza făcută de specialiştii francezi asupra unor mituri despre alimentaţie. Veţi constata că majoritatea dintre ele sunt false, dar nu toate. Aşa se ştie că pentru a avea mai mult calciu trebuie să mâncăm produse lactate. E adevărat, dar lucrurile sunt mai complicate.
Cine mănâncă mulţi morcovi se bronzează mai repede. Fals! Culoarea epidermei nu-i deloc influenţată de cosumul de morcovi. Totuşi, pielea se îmbogăţeşte în beta-caroten, dacă mâncaţi mulţi morcovi, acesta fiind un excelent antioxidant şi prevenind îmbătrânirea pielii.
Usturoiul e benefic pentru circulaţia sângelui. Adevărat! Mai mult decat atât, consumul de usturoi regleză colesterolul din sânge şi e un foarte bun protector cardio-vascular.
Carnea de peşte îmbunătăţeşte memoria. Fals! Cu toate că peştele este bogat în fosfor, introducerea lui în alimentaţie n-are niciun efect asupra memoriei. În schimb, carnea de peşte are grăsimi specifice foarte utile organismului. Nutriţioniştii francezi recomandă să mâncaţi peşte de 3 ori pe săptămână.
Mierea alină durerile de gât şi calmează tusea. Adevărat! Mierea are proprietăţi emoliente şi antiseptice, datorită conţinutului său de acid formic. Când vă doare gâtul, beţi un pahar cu lapte cald îndulcit cu o linguriţă de miere.
Untura de peşte favorizează creşterea. Adevărat! Untura de peşte e cea mai bună sursă de vitamine, îndeosebi de vitamina D, indispensabilă pentru fixarea calciului.
Supa favorizează creşterea. Fals! Supa n-are efect direct asupra creşterii, în schimb ajută la formarea unei alimentaţii echilibrate, bogată în vitamine, fibre şi minerale.
Consumul de vin e benefic pentru sănătate. Adevărat! Vinul în alimentaţie “subţiază” sângele, favorizându-i astfel circulaţia. Pentru ca efectul său să fie benefic, trebuie băut zilnic, dar nu mai mult de 100 ml de vin.
Ananasul ajută la slăbire. Fals! Mult timp s-a crezut că o anumită componentă a acestui fruct ar favoriza slăbirea. Specialiştii nutriţionişti vă dezvăluie adevăratul său efect benefic: ajută digestia.
Proteinele dezvoltă muşchii. Fals! Pentru a-ţi dezvolta masa musculară trebuie să faci exerciţii fizice, nu să mănânci alimente foarte bogate în proteine. Surplusul de proteine se va transforma în grăsimi, nicidecum în muşchi, ba chiar poate duce la mărirea consumului de apă.
Prunele uscate ajută în caz de constipaţie. Adevărat! Aceste fructe sunt foarte bogate în fibre şi favorizează tranzitul intestinal. Nutriţioniştii estimează un necesar zilnic de fibre de 30-35 de grame, dar consumul real e de două ori mai mic.
Coaja unui fruct e partea cea mai bogată în vitamine. Fals! Substanţele nutritive şi vitaminele au concentraţia maximă în pulpa fructului. În schimb, fibrele din coajă ajută la prevenirea constipaţiei.
În caz de carenţă de calciu e de ajuns să mâncăm lactate. Fals! Desigur, produsele lactate sunt foarte bogate în calciu, dar trebuie să nu fie introduse în alimentaţie în combinaţie cu anumite alimente. Spanacul, roşiile şi fructele de pădure, împreună cu lactatele, pot forma pietre la rinichi. De asemenea, cerealele integrale şi leguminoasele duc în final la eliminarea calciului din intestin.
O dietă vegetariană n-are contraindicaţii. Fals! Bineînţeles, dieta vegetariană micşorează riscul apariţiei multor boli grave (cele cardiovasculare, obezitate şi chiar cancer). Dar dacă nu-i echilibrată, o alimentaţie vegetariană predispune la lipsă de fier, calciu şi vitaminele B12 şi D. Această carenţă ar trebui compensată cu suplimente nutritive. În caz contrar, vor apărea multe consecinţe grave asupra organismului, în special în rândul femeilor gravide, a copiilor şi a oamenilor cu activitate fizică intensă ori cu unele afecţiuni cronice.
Interesante zicerile tale. Pe unele nu le stiam!
Mâine poţi vedea partea a doua.
Ştiam de vin şi de prune uscate, în rest nu eram sigură dacă ce ştiu e adevărat sau nu. Mulţam pentru lămuriri! 😀
Cu plăcere! Mâine urmează partea a doua.
Ce imi place acest format: adevarat sau fals! Seamana cu rubrica ”Stiati ca …”.
Mă bucur. Mâine poţi citi partea a doua.
te contrazic in ce priveste titlului legat de proteine; proteinele sintetizate in aminoacizi sunt o parte esentiala a refacerii tesuturilor musculare, alaturi de reumplerea depozitelor de glicogen, deci ele dezvolta musculatura; cat priveste ananasul, el chiar ajuta la slabire prin cresterea metabolismului, totul cu ajutorul bromelinei, o enzima ce sintetizeaza toti nutrientii mult mai rapid si pe care ananasul o contine din belsug
Eu am înţeles că surplusul de proteine te îngraşă. Creşterea masei musculare are loc antrenând muşchii, nu băgând în tine cu nemiluita alimente biogate în proteine. Ţi se pare deplasat acest punct de vedere?
proteinele in exces ingrasa ca orice altceva, de la legume pana la fructe, lactate sau orice altceva, excesul e o notiune generala; cat despre musculatura, e un tot unitar, nu poti una fara alta, degeaba mananci fara sa lucrezi, la fel cum degeaba tragi ca un nebun fara sa alimentezi corespunzator; priveste altfel, te antrenezi o data pe zi,dar mananci 4-5 mese, atunci cand ai intentii serioase si vrei sa faci totul cu cap? care are ponderea mai mare?
Alex, am scris clar că e mai bine să mânânci câte puţin de mai multe ori. Deci depinde cât mânânci.
Scuză-mă, după câte ţin minte, tu scrii, în general, despre lucruri care presupun efort fizic. Printre altele, ai şi un atestat de nutriţionist. Foarte lăudabil! Eu prefer să-mi antrenez creierul, nu pectoralii. Chestiune de gust.
Atunci când scriu despre ceva, oricât de multe aş şti despre subiect, mă documentez serios. Ceea ce am scris se bazează pe observaţiile unor experţi francezi care au făcut nişte studii şi au tras nişte concluzii. Eu nu-i pot contrazice. Se prea poate ca, pe ici, pe colo, să mai şi greşească, să se traducă anapoda şi, în final, informaţia să ajungă viciată la mine, şi de aici, la cititori. Dar în cazul de faţă n-o sesizez. Tu, care se presupune că ai mai multe cunştinţe decât mine în domeniu, poate vezi ceva anapoda. Se prea poate, mi-a scăpat posibilitatea de a-ţi citi blogul din scoarţă în scoarţă ca să scriu un material despre optica ta cu privire la nutriţionism. Dar nu-i timpul pierdut. Deocamdată, nu simt nevoia. Am preferat alte surse de informare. Asta nu înseamnă că pe blogul tau ai scris inexactităţi. Habar n-am! Tu îi poţi contrazice pe toţi savanţii din lume şi să ai dreptate. Totuşi, în neştiinţa mea, o să citesc mai mult ce au scris ei. Şi nu-mi trebuie vreun atestat care să adeverească faptul că citesc ce trebuie. Asta nu înseamnă că nu te consider un prieten căruia îi mulţumesc că îşi face timp pentru a comenta pe marginea unui articol (posibil, profan, plin de inexactităţi, pe care le sesisează doar câţiva).
ca peste tot exista pareri impartite, insa ce incerc sa fac este anti-indobitocirea noastra a tuturor, prin ruperea de la radacina a informatiilor eronate promovate de asa-zisi experti; pentru ca oamenii normali, asa ca tine, mine si ceilalti, nu vor putea intotdeauna proba ceea ce zic acei “experti”, ia aminte si articolul de-aici http://alex-zaharia.eu/cum-sa-slabesti-gresit-9-kg-in-trei-saptamani/?fb_source=pubv1 ; de multe ori cei ce emit astfel de teorii sunt departe de a aplica pe ei respectivele ipoteze, iar asta nu e deloc corect. In rest, s-auzim numai de bine
In legatura cu mierea…eu am probleme cu ea. Am un fel de alergie si pe mine ma ustura in gat daca mananc mai mult de 2 lingurite cu miere. Nici nu-mi place atat de prea mult… Oricum n-as putea “indulci” toate cele cu miere. Mi-ar face rau…pe langa ca nici nu mi-ar placea. 🙁
*atat de mult… am un “prea” acolo in plus…
Să fii sănătoasă! Tu n-ai niciun “prea” în ochii mei…
Pe de altă parte, mierea e bine s-o adaugi în lapte sau ceai când lichidul nu mai e fierbinte, ci are vreo 40 de grade, deci tu îl vei simţi un pic călduţ.
De ce e falsa afirmatia ca supa nu favorizeaza cresterea? La ce fel de supa te referi? Si cum adica sa favorizeze direct cresterea?
Daca e sa vorbim despre zeama de oase care este un adevarat medicament eu zic ca data la copii favorizeaza cresterea si dezvoltarea acestora dar poate ca nu am inteles eu exact la ce te referi 🙂
Repet, toată lumea e specialistă la fotbal şi reţete de slăbit. Sunt jde mii de feluri de a găti supă.
Mărturisesc sincer că n-am făcut niciodată fiertură de oase, ci de legume şi nişte pui. La sfârşit adaug niscai pătrunjel şi ce iese e comestibil. Cât de mult îngraşă asta, habar n-am. Eu am spus părerea specialiştilor. Bineînţeles că vreo rudă de-a mea de sex feminin şi mai în vârstă mi-ar spune că oamenii aia vobesc prostii. Nici pe ea n-aş contrazice-o.
Articolul tau mi-a demontat destule mituri despre alimente si alimentatia sanatoasa. Chiar credeam ca ananasul ajuta la slabit si ca in coaja fructelor stau cele mai multe dintre vitamine. De morcovii care ajuta la obtinerea unui bronz frumos nu mai zic.
Toata lumea lauda usturoiul. Si il consuma. Mie insa imi face rau. 🙁 As putea sa ma lipsesc bucuroasa de el. 😛
Probabil că usturoiul îţi povoacă arsuri.
Se poate ca arsenicul din el să-i facă rău.
Eu sunt aproape vegetarian, mananc carne insa nu mananc cu drag, manac ocazional mai mult de foame.
De regula prefera ciorba de legume sau orice are la baza legume.
Nu stiu ce sa zic despre cartofi, avand in vedere ca din ei fac de regula pana la 5 feluri diferite de mancare!
Ce recomandari?
Dacă mănânci puţină carne, ar trebui să compensezi cu alte surse de proteine, ca ouă (e bine că urmează Paştele) şi lactate. Dacă îţi plac cartofii, ar trebui să diminuezi din aportul de carbohidraţi (pâinea şi produsele făinoase, orezul etc.).