Transparency International a întocmit topul celor mai puţin corupte ţări de pe glob pentru anul 2013. Corupţia e definită ca folosirea puterii încredinţate de către societate pentru a căpăta beneficii personale. Noi ocupăm un onorant loc 3 în topul celor mai corupte ţări din UE.
Cele mai corupte trei ţări din Uniunea Europeană sunt, în ordine, Grecia, Bulgaria şi România. Dar ţara noastră se luptă pentru medalia de argint. Păi ce, nu suntem noi în stare să-i depăşim pe bulgari? Pe greci e mai greu să-i învingem. Ăştia ne-au bătut şi la fotbal.
Conform Transparency International, cele mai corupte ţări din lume sunt, în ordine: Somalia, Coreea de Nord, Afganistan, Sudan, Sudanul de Sud, Libia, Irak, Uzbekistan şi Turkmenistan. Totuşi, pe plan european conduce Rusia, fiind urmată de Ucraina şi Belarus.
La polul opus, ţările cele mai puţin corupte de pe glob sunt, în ordine descrescătoare: Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Norvegia, Singapore, Elveţia, Olanda, Australia, Canada, Luxemburg, Germania, Islanda şi Marea Britanie. Transparency International a luat în considerare 178 de state.
Conform unui studiu la care au participat 11.000 de persoane din 23 de state din întreaga lume, lucrurile de care se tem cel mai mult oamenii sunt corupţia şi sărăcia. În unele ţări mai intră în discuţie şi teama de şomaj.
Un telefon mobil şi un ceas cu cuc drept mită
În România, numărul funcţionarilor corupţi a crescut anul trecut cu circa 30%, faţă de 2012, conform raportului dat publicităţii de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Aproape 400 dintre aceştia au fost surprinşi primind sau cerând şpagă de la obraz. Mai exact, anul trecut, CNA a contracarat 374 de acte de corupţie.
Cel mai mult au pretins ori luat şpagă angajaţii instituţiilor de drept şi administraţiilor publice locale, dar şi din domeniul finanţelor, din medicină, educaţie, construcţii şi avocatură. CNA a trimis în instanţă 169 de dosare penale de corupţie. Cei care figurează în aceste cauze au prejudiciat statul cu aproape 100 de milioane de lei, fiind recuperate numai 236 de mii de lei.
Ce pretind şi primesc drept mită românii? Diverse bunuri, în funcţie de sezon, dar şi de poziţia ocupată şi de salariul luat de la buget. Mai demult, doi foşti miniştri ai Agriculturii, Ioan Mureşan şi Decebal Traian Remeş, au fost prinşi dând şi luând şpagă sub formă de ţuică şi caltaboşi.
În schimb, astăzi, pe lângă bani cash (lei şi valută), mita poate fi constituită din fel şi fel de lucruri: un telefon mobil, în cazul unui poliţist, jumătăţi de porc şi miei tăiaţi, nişte curci şi alte orătănii vii, ouă proaspete plus damigene de vin vechi, pentru nişte doctori, profesori, funcţionari publici etc.
Sunt de actualitate dosarele a patru judecători din Bihor, acuzaţi că ar fi primit, pe lângă diverse sume de bani, unele bunuri, ca păstrăvi şi whisky, pentru a-l face scăpat pe un individ arestat pentru tentativă de viol. O judecătoare nu s-a mulţumit cu atât, aşa că a cerut şi un ceas cu cuc, pentru a-i influenţa pe colegii ei de la Tribunalul Bihor. Cică ornicul ar fi vechi şi valoros…
Voi când credeţi că va fi trimis în puşcărie vreun preot pentru primire de foloase necuvenite?
Romania este mai tot timpul pe podium cand este vorba de lucruri negative…
Sigur! De asta suntem mândri de patria mumă.