Cercetătorii israelieni au aflat că putem învăţa în timp ce dormim! În timpul somnului învaţăm să asociem informaţii culese prin intermediul a diverse simţuri şi să le reţinem. Astfel, în apropierea unor subiecţi care dormeau au fost emise unele tonuri muzicale, iar ulterior au fost pulverizate substanţe cu diverse mirosuri, de la cele de deodorant şi şampon, la cele de peşte stricat şi de carne în putrefacţie.
Mirosurile au declanşat un reflex de adulmecare, constatându-se că reacţia era mai puternică în cazul mirosurilor plăcute. Când subiecţii au auzit numai acordurile muzicale, au adulmecat mai intens la auzul sunetelor ce erau asociate cu mirosurile plăcute.
A doua zi de dimineaţă, niciunul dintre subiecţi n-a fost conştient că a învăţat ceva. Cercetările arată că putem obţine informaţii fără să ne dăm seama şi în stare de inconştienţă. Dar cei care au luat parte la experiment au învăţat numai un răspuns foarte simplu şi încă nu-i clar dacă putem memora informaţii complexe în timp ce dormim.
Visăm frumos dacă mirosim trandafiri în somn
Se pare că visele plăcute sunt influenţate de mirosul florilor. Cercetătorii germani ne îndeamnă să ţinem trandafiri în dormitor. În cadrul unui studiu, subiecţii care dormeau într-o cameră cu trandafiri erau treziţi şi rugaţi să povestească ce au visat. Visele subiecţilor erau mai plăcute decât de obicei.
Analizele ulterioare au arătat că mirosurile influenţează emoţiile din timpul visului, deşi nu fac parte din acesta, fiindcă subiecţii n-au visat trandafiri. Atunci când mirosul florilor a fost înlocuit cu cel de ouă stricate, cei mai mulţi subiecţi au declarat că au avut vise care le-au indus sentimente negative.
Avem nevoie de 5 ore de somn
Până de curând se credea că avem nevoie de 7 ore de somn însumate în fiecare zi, dar noi studii au relevat că numărul necesar al orelor de somn este de 5. După 14 ani de studii, un grup de cercetători din California a concluzionat, datorită unei măsurări obiective a duratei somnului, că cea mai ridicată rată a supravieţuirii s-a înregistrat la doamnele care obişnuiau să doarmă în fiecare noapte între 5 şi 6 ore şi jumătate.
La studiu au participat 450 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 81 de ani. Pe parcursul acestor 14 ani, 86 de femei au decedat, tocmai dintre cele care dormeau mai mult sau mai puţin de 5 sau 6 ore.
Femeile suferă mai mult dacă dorm prost
La un alt studiu au participat 210 persoane care nu sufereau de tulburări ale somnului. S-a ajuns la concluzia că 40% dintre aceste persoane au un somn de proastă calitate. Femeile cu probleme de somn aveau un nivel ridicat de stres psihologic şi un nivel mai mare de furie, ostilitate şi depresie, comparativ cu bărbaţii aflaţi în aceeaşi situaţie.
De asemenea, s-a constatat că femeile cu probleme de somn aveau şi niveluri mai ridicate ale insulinei şi glucozei, dar şi de fibrinogen, un agent de coagulare a sângelui, asociat cu accidentul cerebral.
În timpul somnului suntem paralizaţi
Glandele secretă un hormon care ajută la inducerea somnului, iar neuronii trimit semnale coloanei vertebrale, ceea ce duce la relaxarea şi chiar paralizia temporară a trupului. E bine de ştiut că atunci când sforăim, nu visăm.
În visele noastre apar fel şi fel de personaje pe care, cu siguranţă, le-am întâlnit măcar o dată în viaţă. Figurile lor aparţin unor oameni reali, deşi nu ni-i mai amintim. Oricare dintre noi am văzut sute de mii de chipuri, deci avem o rezervă aproape nesfârşită de personaje pe care să le visăm în diverse iposteze. De exemplu îl putem visa pe vânzătorul de la care am cumpărat o singură dată pâine, în urmă cu 20 dfe ani, cum ne fugăreşte cu un cuţit în mână, sau pe funcţionara de la un ghişeu care ne-a dat informaţii în urmă cu 7 ani, cum ne sărută pătimaş…
Eu dorm intre 6-7 ore tot timpul. Nu voi trai o vesnicie :))
Te pot asigura că nu vei trăi o veşnicie…
am învăţat destul prin şcoli, nu mai am nevoie să învăţ şi în somn. cred că o să chiulesc de la lecţii 😉
Vai, ce urât din partea ta! Chiulangiule!
Îţi dai seama ce uşor ar fi? Îţi bagi manualul sub pernă şi te culci.
Şi în timp ce dormi, rupi cartea de atâta învăţat. Te întorci pe partea cealaltă şi treci la alt curs…
”Visăm frumos dacă mirosim trandafiri în somn”, să știi că e adevărat, probat, confirmat! Seară frumoasă! 🙂
Mă bucur că ai avut experienţe frumose.
Seară bună!
sa inteleg ca , daca dormim sa zicem 10 ore pe zi sunt sanse sa mori mai repede , cam asta ar fi logica daca doamnele care dorm 5-6 ore pe zi traiesc mai mult . ….deci ..?!
Asta concluzionează specialiştii. Şi mie mi se pare bizar.
Alte studii (în domeniul alimentaţiei) spun că pentru a trăi mult, trebuie să mănânci puţin şi să ţii post negru o zi, două pe săptămână…
asta e mai logica …daca mananci mult devii obez …grasime pe organe..inima bla bla bla te misti mai greu ..deci mori , dar asta cu somnul greu greu
Eu mă bucuram că dorm 8 ore dar parcă aş vrea să trăiesc să-mi văd nepoţii! 😀 Mai tăiem din numărul orelor de somn…
Adevărul e că sunt persoane care au nevoie zilnic de 12 ore de somn şi nu-şi problema duratei lor de viaţă…
Dar eu, care dorm doar 3 ore, maxim 4?
Ăsta-i ritmul tău obişnuit?
Eşti bună de măritat. Doar 3-4 ore de somn, restul muncă… Hai, treacă de la mine, şi o pauză de o oră, să mănânci, să te speli, să ieşi puţin prin oraş şi să te uiţi la televizor. Toate, într-o oră, să n-avem vorbe!
Trebuie sa ii spun lui Mihai sa imi ofere zilnic trandafiri, sa nu mai am cosmaruri. :))
El ce vină are?!