Zilele trecute m-a vizitat un prieten, Paul, care ştia că am reuşit să mă las de fumat urmând un tratament homeopatic. Mi s-a plâns că are uneori dureri de ficat şi stări de rău, mai ales atunci când este foarte obosit. Deşi este un om cultivat şi echilibrat, n-are deloc încredere în medicina clasică. Dorea să-i spun câte ceva despre puterea vindecătoare a tratamentelor naturiste.
N-aveam nimic împotrivă, dar l-am avertizat de la bun început că ar trebui să consulte un specialist, respectiv un doctor care a făcut Facultatea de Medicină şi, în plus, s-a specializat în homeopatie. De altfel, nci nu ştiam dacă durerile de ficat de care se plângea aveau legătură cu vreo deficienţă a funcţionării acestui organ. Totuşi, voiam să-l ajut cumva.
– Paulică, după cum ştii, eu nu sunt doctor, dar m-am documentat asupra unor tratamente naturiste, atunci când mi-am propus să mă las de fumat. Pe mine, e foarte adevărat, un tratament homeopat m-a ajutat şi, într-adevăr, m-am lăsat de fumat. Acum nu ştiu câte procente din acest rezulatat se datorează tratamentului, şi câte, propriei mele voinţe.
– Da, bine, asta am înţeles, dar eu sunt bâtă la medicină, oricare ar fi ea. De altfel, ştii bine că prefer să nu mă duc la doctor…
– Ştiu asta, dar nu ştiu dacă în cazul tău are vreo vină ficatul sau altceva. Asta doar un medic îţi poate spune. Însă mai ştiu că în medicina tradiţională chineză ficatul e responsabil pentru fluxul de enegie Chi care inundă tot organismul. Ficatul funcţionează ca un filtru sofisticat al organismului omenesc.
– Aha, şi adică ce filtrează? Ce reţine şi ce lasă să treacă?
– Acum vorbeşte inginerul din tine, observai eu şi continuai: Din cauza lipsei de somn, a mediului tot mai toxic în care trăim, a produselor cu aditivi pe care le băgăm în noi, a regimului alimentar dezechilibrat etc., funcţia hepatică este îngreunată. Substanţele toxice rămân în ficat mai multă vreme, până când el reuşeşte să le descompună. Dacă nivelul de toxicitate depăşeşte un anumit prag, funcţiile ficatului sunt afectate şi organul nu mai poate lucra corespunzător.
– Deci ar trebui să detoxifiem ficatul, făcu Paul, sorbind din ceaşca de cafea, după care îşi aprinse o ţigară.
– Da, ăsta ar fi primul pas. Însă, cu siguranţă, un specialist îţi poate prescrie nişte tratamente naturiste pentru ficat şi trebuie să urmezi sfaturile lui privind alimentaţia şi stilul tău de viaţă. Şi, dacă nu te abaţi de la regulile pe care ţi le impune specialistul, vei fi mai sănătos decât în acest moment.
– Mda… Să vezi că mă pune să mă las de fumat, spuse Paul cu obidă şi stinse ţigara în scrumieră.
Eu as dori sa fac 2 observatii.
1. Nu exista o legatura de conceptie ff stransa intre medicina homeopatica, medicina plantelor cunoscute de daci si de greci si de arabi si medicina chinezeasca. Sunt chestii diferite, chiar daca e posibil ca in tratamentele medicale chinezesc sa fie uneori utilizate si plante, nu numai acupunctura.
2. Ficatul din medicina chineza NU este egal cu ficatul anatomic-functional ala cunoscut din cartile de biologie mai des raspandite in liceele de azi. Ficatul din medicina chineza reprezinta un concept pur functional, deci NU e ala care se distruge de la alcool sau pietre la vezica biliara sau hepatite. Desi este partial adevarat ce ai zis tu acolo cu implicarea Ficatului (chinez) pt a se scurge liber o energie, tulburarile Ficatului chinez pot fi legate de ex de starea de sanatate a unghiilor si tendoanelor sau de chestii feminine legate de anumite tulburari de ciclu, care nu tin neaparat de tulburarile de coagulare care pot aparea intr-o ciroza biliara, de exemplu, (in fiziologoa asta alopata), desi pot fi legate de anumite fibroze hepatice asociate cu tulburari de sinteza a colagenului…am dat asa niste chestii vagi insa care arata cat de complex holistica si posibil chiar utila este si medicina chinezeasca, insa trebuie absolut NEAPARAT aplicata de cineva deosebit de expert, in zona UE contemporana chiar preferabil de cineva care se pticepe si la fiziologia medicinii alopate (asta comuna de azi) plus se apropie cu respect si de medicina chineza din punct de vedere functional, pt ca sincer NU cred ca exista prea multi experti autentici ff inalt experimentati in medicina chineza nici macar in RP Chineza de azi, daramite pe zona UE, de aia e bine ca Paul sa caute un medic care stie si medicina alopata plus e informat riguros chiar cu experienta acreditata de la un Institut Superior real din RP Chineza (verificabil), in nici un caz pe cineva care ar zice ca e naturist si se pricepe si la homeopatie si la plante si la acupunctura si la medicina chineza, si la toate, pt ca exista sanse sa dea peste un om subcompetent, iar cu ficatul, nici ala alopat, nici ala chinezesc, nu e ceva de joaca.
Dacă eşti atent, link-ul duce la o doctoriţă alopată, care are atestat obţinut în Franţa pentru homeopatie.
Studii de Homeopatie in Franta sunt total ok. Insa homeopatia tot ot nu are nimic de a face cu medicina chineza si nici cu medicina plantelor.
In plus trebuie mentionat ca plantele folosite in medicina chinezeasca au adesea efecte mult mai putrrnice, inclusiv adverse,decat plantele folosite in medicina greco-daca regionala.