Cea mai bună modalitate de a demostra că suntem patrioţi e să ne promovăm valorile. După 1989, România a fost sufocată de produse de prin alte colţuri ale lumii, de la chewing gum la automobile. Le-am acceptat cu entuziasm, parcă pentru a recupera lipsa lor din timpul a 50 de ani de comunism. Dar am început să uităm de produsele româneşti. Producătorii noştri nu sunt mai prejos de cei străini. Produsele şi serviciile lor sunt de calitate, altfel, n-ar rezista pe piaţa concurenţială. De aceea trebuie să promovăm producătorii români.
Când eram copil, am văzut în casă două etichete care se aplicau pe nişte cămăşi făcute la Fabrica de Confecţii Bucureşti, unde lucra mama. Pe ele scria „Made in Australia”. Am întrebat-o pe mama de la ce sunt etichetele. Mi-a explicat că în fabrica în care lucrează se confecţionează haine pentru export şi etichetele spun că acestea au fost făcute în Australia. Eu eram uimit: mama lucra în România, nicidecum în Australia.
Oare de ce ce trebuia să pună etichetele acelea pe haine româneşti? Mama mi-a povestit că era plătită la operaţia pe care o executa. Confecţionarea mânecilor era cea mai complicată, dar şi cea mai bine plătită, mi-a explicat ea. Mi-a spus că la multe veşminte la care lucra, chiar şi croiala era românească. Numai materialul era străin. Atunci asta mi s-a părut a fi o nedreptate. Am înţeles mult mai târziu cum stau lucrurile.
Acum, în fabricile româneşti lucrează multe chiezoaice, iar designerii români creează modele pentru marile case de modă occidentale. Mereu ni se dau exemple de acest fel. Nu ştiu ce creator român îmbracă familia regală a cutărui stat, la o mică fabrică de confecţii din România se fac haine militare pentru armata americană, materialele fiind autohtone, nu ştiu ce divă de la Hollywood îmbracă veşmintele create de un alt designer român etc.
În cazul acesta, avem toate motivele să cumpărăm haine de la producătorii români. Deci nu purtăm îmbrăcăminte autohtonă numai din patriotism, ci şi din raţiuni strict economice: obiectele de îmbrăcăminte de aici sunt mai ieftine, deşi calitatea lor e comparabilă cu aceea ale creaţiilor marilor case de modă din Italia, Franţa ori SUA. Iar de acolo avem toate şansele să comandăm haine exportate din România!
Sigur, în condiţiile globalizării care se practică în zilele noastre, trebuia să se facă ordine. Afaceri Textile este un foarte util portal pentru industria textilă care face legătura directă între vânzători şi cumpărători, dar şi între furnizori, producători şi distribuitori de textile de pe întregul glob. Totul e foarte simplu, navingând pe net. Lista de furnizori sau cea de producători se poate găsi uşor online. Aici se întâlnesc cererea cu oferta de textile din întreaga lume.
Totul e grupat pe categorii, aşa încât se descurcă lesne chiar şi nespecialiştii. Poate fi consultat online catalogul firmelor din domeniul textil. Aici se găsesc sute de cereri şi oferte din industria uşoară, anunţurile fiind adăugate gratuit. Şi website-ul e gratuit, în mai multe limbi: română, franceză, maghiară, rusă, italiană şi engleză. Pentru specialişti, acest portal e cel mai bun prieten.
Desigur ca trebuie promovati producatorii romani, si nu doar cei de confectii ci si cei de incaltaminte sau din domeniul alimentar. Personal, prefer sa cumpar haine made in Romania decat made in China sau Turkey. 😀
Ah, sunt sătul de turcisme şi chinezisme!
După 1990, mulţi s-au îmbogăţit împânzind ţara cu cu produse de o calitate submediocră.