Fiindcă ALCEDO împlineşte un sfert de secol de existenţă, atrag atenţia asupra faptului că satele româneşti sunt depopulate, tinerii migrând spre oraşe, iar numărul celor dispuşi să cultive pământul a scăzut dramatic. În ciuda acestui fapt, ALCEDO e cel mai mare distribuitor de produse pentru protecţia plantelor şi de seminţe din ţară şi expert pe piaţa de distribuţie de îngrăşăminte. Azi veţi vedea cum un ţăran sărac a devenit fermier bogat, iar ALCEDO e brandul care asigură succesul în agricultură.
Câţiva ani după 1990, l-am revăzut pe prietenul meu din copilărie, Petrică al lui Bostan. Locuiserăm pe aceeaşi uliţă într-un sat din Lunca Dunării. Imediat după Revoluţie, familia mea s-a mutat în Bucureşti, iar eu am pierdut legătura cu prietenul meu mai mic cu 3 ani. Dintre ai mei, în sat a rămas doar bunicul, care a spus că el vrea să-şi cultive pământul.
Tata îl rugase să se gândească la faptul că recoltele erau tot mai sărace. Dar bunicul spunea mereu că el doar asta ştie să facă: agricultură. Mamaie murise când eu eram prunc şi n-o mai ţin minte, dar la bunicul meu ţin foarte mult, aşa că îl vizitam în vacanţe. La ţară, munca parcă nu se termină niciodată, iar bunicul lucra de la răsăritul soarelui până la apus.
Într-una dintre vacanţele de vară, l-am reîntâlnit pe Petrică al lui Bostan. Tatălui său i se spunea aşa fiindcă pe parcela lui întotdeauna cultivase bostani. Pe atunci devenise cel mai bogat ţăran din sat. Petre crescuse mult, dar l-am recunoscut imediat. Bucuroşi de revedere, l-am invitat la vechea casă a bunicului.
Petre, deşi abia terminase clasa a şaptea, avea deja un plan de viitor bine conturat: va da examen la un liceu agricol şi apoi va deveni agronom şi se va întoarce în sat, să-i ajute pe ai lui să cultive pământul.
Auzindu-l, bunicul meu s-a înviorat brusc şi l-a întrebat ce suprafaţă arabilă are tatăl lui. E drept, avea o parcelă mai mare, dar tot nu-şi explica recoltele bogate pe care le obţinea. Şi bunicul avea tot cernoziom, negru şi fertil, dar recoltele lui erau mult mai slabe. Îl îngrăşa cu bălegar, îl uda cum putea, schimba periodic culturile, dar parcă muncea în van.
Petre, cu un aer doct, i-a spus că taică-su îşi ia seminţe şi îngrăşăminte de la ALCEDO, de ani buni. Mai apoi, rămaşi singuri, bunicul m-a rugat să mă interesez de compania asta. Fiind încă în putere, înarmat cu informaţiile pe care i le-am furnizat şi ajutat de taică-miu, bunicul a început o permanentă şi fructuoasă colaborare cu ALCEDO, prietenul recoltelor sănătoase.
Au trecut anii, eu am terminat o facultate tehnică, iar bunicul meu, dintr-un ţăran sărac, a devenit fermier bogat. Are în fiecare an producţii la hectar cum nici nu visase, mai cumpărase o parcelă, îşi renovase vechea casă şi l-am convins să ridice o vilă. Astfel, eu şi părinţii mei vom veni acolo aproape la fiecare sfârşit de săptămână.
Acesta e planul nostru pe termen scurt. Petrică termină curând Agronomia şi încă îi sunt recunoscător pentru că îi spusese bunicul meu despre ALCEDO, care, din 2011, mulţumită calităţii produselor şi serviciilor pe care le oferea, a atras respectul firmei japoneze Sumitomo Corporation, una dintre cele mai mari companii din lume, cu afaceri globale de circa 72 miliarde de dolari, care a devenit acţionar majoritar.
Anul acesta, ALCEDO împlineşte 25 de ani de existenţă. Acum, la vârsta maturităţii, din acest grup face parte şi Alchimex, cel mai mare formulator local de produse de protecția plantelor şi îngrășăminte foliare din ţară, care acoperă 6% din produsele de protecţia plantelor folosite de fermierii români. În plus, azi, în jur de 34% dintre fermierii din România fac apel la produsele şi serviciile oferite de ALCEDO, iar numărul lor creşte de la an la an. Închei cu sfatul celor de la ALCEDO: ai grijă ce bagi, dacă vrei să scoţi mai mult!
https://youtu.be/VY4L2hckqPo
Da clipul n-are nicio treaaba. sincer:D
Adevărat. Tocmai de asta mi-a plăcut!
Stii care-i problema? uite in Mehedinti de exemplu se face agricultura… si oamenii sunt nevoiti sa dea tone de castraveti la porci pentru ca nu au cui le vinde. Pe piata nu e loc pentru ei… Exista samsari si speculanti… Putina agricultura care inca se mai face pe la sate se va duce de rapa curand…
Aşa este. Şi nu-i numai cazul castraveţilor. Miniştrii Agriculturii de până acum nu s-au arătat intersaţi decât de căpătuială, ca mai toţi miniştrii din ţara asta.