Se știe că vinul constituie una dintre cele mai elaborate băuturi din lume și că trebuie să-ți respecți plăcerile, iar pentru mine vinurile Jidvei reprezintă o plăcere respectabilă. Acestea sunt vinuri albe de calitate, desăvârșite, obținute din struguri selecționați din recolte de excepție. Tradiţia şi priceperea sunt însoțite de cea mai bună tehnologie din domeniul viticol, pentru a obţine vinuri extraordinare.
Andrei, un somelier profesionist, mi-e prieten vechi. Cu prilejul sărbătoririi zilei mele de naștere, mi-a promis că-mi aduce câteva sticle cu vinuri de Jidvei excepționale. El a precizat că, recent, Jidvei și-a deschis un magazin online, de unde a comandat vin din colecțiile exclusiviste Owner’s Choice și Mysterium. La masă, ni le-a prezentat pe rând, gustându-le împreună cu ceilalți.
Grupul Jidvei are 4 crame unde se pot stoca peste 328.000 de hectolitri. Construită în 1974, Crama Jidvei e cea mai mare dintre ele, având capacitatea de 21,5 milioane de litri. Crama Blaj (1989) găzduiește vinoteca în care se află cele mai vechi vinuri din gama Castel, iar Crama Bălcaciu (1958), vinurile spumante și distilatele de vin. La Tăuni (2014) e cea mai mare cramă gravitațională europeană și singura din țară de acest tip.
1. OWNER’S CHOICE – Conform somelierului, sortimentele gamei, ANA Sauvignon Blanc, ANA Chardonnay, MARIA Fetească albă, MARIA Pinot Gris reunesc unele dintre cele mai apreciate produse Jidvei, acestea purtând numele celor două fiice ale proprietarului, Ana și Maria.
1.1. ANA Sauvignon Blanc are o diversitate de arome. E galben-verzui limpede, strălucitor, cu aromă de fructe de soc, caisă, piersică, lămâie, grapefruit și codiță de roșie. Are gust de caisă, piersică, soc, fructul pasiunii, lămâie și grapefruit.
1.2. ANA Chardonnay e un vin onctuos, galben-pai, strălucitor, care îi evocă somelierului mirosul florilor de iasomie și a merelor verzi, aroma de pâine proaspătă cu un ușor parfum de lemn. Gustul lui amintește de merele galben-verzi, pere și lămâie.
1.3. MARIA Fetească Albă e un vin limpede, elegant, cu aromă de floare de salcâm, pere, măr, coajă de grapefruit și lămâie. Vinul e strălucitor, galben-verzui, iar gustul amintește de pere, mere, coajă de grapefruit și lămâie.
1.4. MARIA Pinot Gris s-a dovedit a fi vinul pe care îl prefer, având aromă de iasomie, mere verzi, pere și citrice. E un vin alb limpede, strălucitor, elegant, catifelat și foarte onctuos. E galben-pai strălucitor cu reflexe rozalii. Are un parfum floral și fructos, echilibrat și persistent.
Somelierul l-a amușinat, l-a agitat în pahar, l-a privit îndelung, parcă a mestecat vinul înainte de a-l înghiți, după care a plescăit ușor și a precizat că mirosul vinului amintește de iasomie, măr verde, pară și citrice, iar gustul, a măr verde, pară, lămâie și grapefruit.
Personal, nu deslușisem nimic din toate acestea, dar constatasem că miroase apetisant, că are un gust extrem de bun și că, din ce beau din el, tot aș mai bea. Am văzut că Andrei își clătea gura cu apă după fiecare degustare.
El ne-a povestit că recoltarea strugurilor s-a efectuat manual și, pe parcursul transportării lor spre cramă, s-a folosit din belșug zăpadă carbonică, pentru a păstra o temperatură scăzută, protectoare împotriva oxidării. Somelierul a încheiat prezentarea vinurilor din gama Owner’s Choice apreciind că sunt fine, echilibrate, puțin surprinzătoare și că denotă mult respect pentru arta vinului.
2. MYSTERIUM – Sortimentele gamei precizate de Andrei sunt: Mysterium RR+SB, Mysterium TR+SB, Mysterium PN+CH+FA, Mysterium CS+SY+PN. A spus că povestea lui Mysterium începe cu provocarea de a desluși tainele vinurilor dintr-un labirint de arome și note familiare, dar greu de descifrat.
Labirintul de arome ne intrigă și ne îndeamnă să ne folosim simțurile pentru a-i descoperi calitățile cu fiecare degustare. Andrei a spus că dintre aromele și buchetele complexe ale acestor vinuri, se disting nuanțele de petale de trandafir, flori de salcâm, pepene galben, caisă, piersică, cireșe, fragi și zmeură. Sigur, nimeni n-ar fi putut spune cum de le-a remarcat pe toate.
Cum se întunecase, Andrei ne-a arătat cum povestea Mysterium prinde viață sub ochii noștri, datorită etichetei reactive la lumina ultravioletă. Demonstrația ne-a provocat ușoare strigăte de uimire. De altfel, designul acestor vinuri a primit destule premii, printre care și Book Award, la categoria „Packaging Design”, în cadrul festivalului britanic de publicitate D&AD Awards 2013, una dintre cele mai apreciate competiții de publicitate și design.
Andrei ne-a convins că degustarea vinurilor e o adevărată artă. Somelierii profesioniști se întrec în concursuri, folosindu-și văzul, gustul, mirosul, simțul tactil și chiar auzul pentru a determina caracteristicile vinului și pentru a-i desluși tainele. Aromele vinului provin de la soiul de struguri și de la recipientele în care e păstrat. Unele vinuri împrumută din aroma butoaielor de stejar note lemnoase sau ciocolatii.
Conform solemierului, temperatura optimă de servire pentru vinurile albe e de 8-12 grade Celsius. Servite prea reci au aroma greu de detectat și își pierd din aciditate. Temperatura ideală de servire pentru vinurile roșii e de 12-18 grade Celsius. Mai reci, devin acide și își pierd aroma, iar când sunt servite prea calde, n-au aciditate și par prea alcoolizate.
Andrei a încheiat spunând că rolul paharului în degustare e de a emana cât mai bine aromele vinului, umplându-se doar o treime, pentru a lăsa spațiu suficient cu scopul agitării vinul înainte de a-l amușina.
Wine is always amazing get viral on social media isn’t it how to get real soundcloud followers.
No Responses